cookie-og-privatlivspolitik
Lægemidlet Remdesivir blev i juli godkendt af Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA) til salg i EU i et år. Ifølge Lægemiddelstyrelsen i Danmark vil EMA nu tage stilling til, om Remdesivir fortsat skal være godkendt. (Arkivfoto)
Lægemidlet Remdesivir blev i juli godkendt af Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA) til salg i EU i et år. Ifølge Lægemiddelstyrelsen i Danmark vil EMA nu tage stilling til, om Remdesivir fortsat skal være godkendt. (Arkivfoto)
Foto: Pool/Reuters

Indland

Remdesivir bruges endnu mod corona trods WHO-melding

Lægemiddel har ingen betydelig effekt for overlevelseschancerne og bør ikke bruges mod corona, siger WHO.
20. november 2020 kl. 09:17 Af Ritzau

Det får ikke nødvendigvis nogen betydning for brugen af det antivirale lægemiddel Remdesivir i Danmark, at Verdenssundhedsorganisationen (WHO) anbefaler ikke at bruge det til at behandle covid-19-patienter.

Det siger Lars Østergaard, professor i infektionssygdomme og ledende overlæge ved Aarhus Universitetshospital.

For indtil videre har midlet vist gode resultater herhjemme, og derfor er det nødvendigt først at gøre erfaringen fra Danmark op.

- Vi har jo brugt lægemidlet noget tid nu, og vi har også indsamlet data fra de danske behandlinger, og dem er vi ved at gøre op i øjeblikket, siger han.

Et panel fra WHO meddelte kort efter midnat natten til fredag, at der ikke var fundet beviser for, at Remdesivir har nogen mærkbar effekt på chancerne for at overleve covid-19.

Annonce

I en anbefaling lagde panelet blandt andet vægt på, at der mangler beviser for, at lægemidlet kan forbedre "det udfald, der betyder noget for patienten", eksempelvis hjælp til at trække vejret.

Remdesivir er blot et af to lægemidler, som i øjeblikket er godkendt til at behandle covid-19-patienter over hele verden. Midlet er godkendt til brug i behandling i flere end 50 lande.

I Danmark bliver Remdesivir brugt, når en indlagt med corona har brug for at få ilt. Det skete blandt andet på baggrund af et dansk studie, som i foråret konkluderede, at Remdesivir nedsatte tiden, en patient var indlagt, fra 15 til 11 dage.

Ifølge Lars Østergaard kan der være forskel på, hvordan man bruger lægemidlet rundt omkring i verden og dermed også, hvilken effekt det har.

- Selvfølgelig skal man lytte til de meldinger, der kommer fra WHO. Men man skal også lige dykke et spadestik dybere og se, hvad erfaringerne egentlig har været, lige præcis der hvor man har brugt det, siger han.

Annonce

- Men det er sådan nogle ting, vi skal til at se på. Det er klart, at hvis ikke der er nogen værdi i at bruge det på nogen måde, skal det selvfølgelig ikke anvendes.

I Lægemiddelstyrelsen fortæller medicinsk chef Nikolai Brun, at der ikke foreløbig sker ændringer i Danmarks adgang til Remdesivir til behandling af corona.

Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA) har indtil videre godkendt Remdesivir til markedsføring i EU i et år. Det vil sige frem til sommeren 2021.

- Den betingede markedsføringstilladelse står ved magt, indtil EMA kommer med en anden anbefaling. Det gør de på baggrund af en samlet evaluering af data, som måtte være kommet frem, siger han.

Det forhindrer dog ikke EMA i undervejs at revurdere godkendelsen, når der kommer ny data frem. Det gælder for eksempel data fra WHO, men også andre studier, siger Nikolai Brun.

Annonce

- Der er WHO en vigtig brik. Men det er kun én ud af flere brikker.

Ifølge Lægemiddelstyrelsen vil Det Europæiske Lægemiddelagentur nu tage stilling til, om Remdesivir fortsat skal være godkendt til salg i EU.

KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

EM i skyggen 13. juni 2021 kl. 23.00

AF: JOHN BRILL ENGKEBØLLE

Det frie valg 11. juni 2021 kl. 23.50

AF: TOM AHLQVIST

Venstre,s nedstigning fra… 10. juni 2021 kl. 14.17

AF: PAW HALLANDSON

Skat, hvor skal børnene være? 08. juni 2021 kl. 11.55

Annonce

ANNONCE