cookie-og-privatlivspolitik

Indland

Serum Institut har sendt 2000 mødres data til USA uden aftale

Statens Serum Institut har sendt danske kvinders data til USA uden sikring. Professor kalder sagen alvorlig.
13. februar 2020 kl. 11:03 Af Ritzau

Annonce

Ifølge Altinget har Statens Serum Institut, SSI, i to et halvt år uden juridisk sikring sendt data og biologisk materiale fra 2000 kvinder til USA.

Det fremgår af en redegørelse, som Altinget har fået aktindsigt i.

- Det er alvorligt. Det er overførsler af følsomme oplysninger, som kan være integritetskrænkende. De mister enhver kontrol med oplysningerne, når der ikke er nogen aftale, siger Peter Blume, professor ved Københavns Universitet, til Altinget.

Redegørelsen er udarbejdet, efter at direktøren i SSI blev hjemsendt i december på grund af mistanke om fejl og uregelmæssigheder.

På det tidspunkt skrev Sundheds- og Ældreministeriet, at der også var rejst spørgsmålstegn om sammenblanding af "privatøkonomiske og forskningsmæssige interesser".

Ifølge Altinget og den redegørelse, mediet har fået indblik i, har SSI fra januar 2016 til maj 2018 sendt blodprøver og data fra projektet "Bedre Sundhed for Mor og Barn" til amerikanske National Institute of Child Health and Human Development.

SSI og det amerikanske institut samarbejdede til slutningen af 2015 under et regelsæt om datadeling, der dog bortfaldt 1. januar 2016. Men delingen af data fortsatte. Og uden aftalen er der ingen juridiske bindinger i brugen af data.

- De mennesker, som har afgivet deres private data i den her undersøgelse, har fået deres oplysninger overført til et andet land uden tilstrækkelig beskyttelse, hvor der er risiko for, at oplysningerne bliver spredt eller brugt til noget andet end hensigten, siger Peter Blume til Altinget.

Sundheds- og Ældreminister Magnus Heunicke (S) siger til Altinget, at han afventer Kammeradvokatens samlede redegørelse, inden det bliver afgjort, hvad der skal ske i SSI.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: MARTIN WOUTERS

per 1. marts har vi en… 21. februar 2020 kl. 15.06

AF: MARTIN WOUTERS

per 1. marts har vi en… 21. februar 2020 kl. 15.06

AF: JOHN WENNERWALD

Tak til borgerne 16. februar 2020 kl. 21.15

AF: BJARKE ROSENKILDE

Beåndet eller åndløs 16. februar 2020 kl. 19.58

Annonce