cookie-og-privatlivspolitik
Statens Serum Institut efterforsker i øjeblikket et større udbrud med salmonella, hvor mindst 28 personer har været syge.
Statens Serum Institut efterforsker i øjeblikket et større udbrud med salmonella, hvor mindst 28 personer har været syge.
Foto: Kasper Palsnov/Ritzau Scanpix

Indland

Større salmonellaudbrud: Vi ser kun toppen af isbjerget

Statens Serum Institut oplyser, at man har registreret en type salmonella, som man normalt ser i svinekød.
05. december 2018 kl. 12:04

Annonce
FAKTA
* Salmonella er en bakterie, der også findes hos og smitter via dyr. Bakterien findes hos landbrugsdyr og smitter via kød (svin, okse og kylling) eller æg.


* Infektionen kan dog også findes i andre fødevarer. Der er eksempler på smitte fra frugt og grønt, chokolade og myslibarer.


* Salmonella er udryddet i danske kommercielle kyllingeflokke og findes derfor ikke i danske æg og kyllingekød. (Man kan dog stadig få campylobacter-infektion fra kyllingekød.)


* Den mest almindelige kilde til infektion i Danmark er svinekød. Mange udenlandske kødprodukter kan også være forurenet.


* Salmonella monofasisk Typhimurium, som der er tale om i det nuværende udbrud, findes ofte i grise. Den hyppigste kilde til infektionerne er fersk svinekød.


Symptomer:


* Salmonella giver typisk almen utilpashed, diarré, ondt i maven, eventuelt kvalme, opkastninger og/eller feber.


* Infektionen ledsages ofte af ledsmerter, muskelsmerter og hovedpine.


* Hos få procent spredes bakterierne ind i selve kroppen fra tarmkanalen, og det kan blandt andet forårsage blodforgiftning.


* Salmonella kan give senfølger som ledsmerter, knuderosen (betændelse i fedtvæv) og formentlig irriteret tyktarm.


* Salmonella Typhi er årsag til højfebril (feber over 40 grader) og ofte alvorlig sygdom som følge af blodforgiftning (tyfus).


Årsag og forebyggelse:


* Salmonellainfektion fra svinekød kan opstå, hvis kødet ikke gennemsteges, eller hvis saft fra svinekødet kommer i kontakt med andre fødevarer, som ikke varmebehandles under tilberedningen i køkkenet.


* Derfor er det vigtigt at holde god hygiejne i køkkenet, adskille råt kød fra andre fødevarer og gennemstege kødet.


Behandling:


* Rigelig væske anbefales for at forebygge og behandle dehydrering som følge af diarré og opkastning.


* Antibiotikabehandling gives til patienter, hvor bakterierne har spredt sig uden for tarmen samt til særlige patientgrupper med alvorlig underliggende sygdom.


Kilder: Statens Serum Institut.


/ritzau/

Statens Serum Institut efterforsker i øjeblikket et større udbrud med salmonella, hvor mindst 28 personer har været syge.

Det oplyser instituttet onsdag formiddag.

De 28 syge er både børn og voksne fra hele landet. Men tallet kan være endnu højere, da instituttet mistænker, at ikke alle har opsøgt lægehjælp.

- Vi ser kun toppen af isbjerget, siger Luise Müller, epidemiolog på Statens Serum Institut, til Ritzau.

- Vi arbejder på at finde ud af, hvad der er skyld i udbruddet. Vi ved, at det er en type af salmonella, som vi normalt ser i svinekød, tilføjer hun.

I alt har 18 personer været indlagt på hospitalet, men ingen er eller har været i livsfare.

Statens Serum Institut oplyser, at der i en dansk kontekst er tale om et stort udbrud.

- Normalt siger vi mellem 10-20 udbrud om året. Af dem er det normalt under ti personer per gang. Vi skal tilbage til 2014, hvor vi senest så en sag af denne karakter, siger Luise Müller.

Hun fortæller, at de ramte personer hverken kender hinanden eller har spist det samme sted.

Selv om de involverede allerede blev smittet i oktober, er det først onsdag, at Statens Serum Institut oplyser om sagen.

- Det skyldes, at det først er nu, at der har været så stor en ophobning af det, at vi er nødt til at gå ud og advare, siger Luise Müller.

Symptomer på en salmonellainfektion er blandt andet diarré, opkast og generel utilpashed. Rigelig væske er vigtig for at forebygge og behandle dehydrering som følge af diarré og opkastninger.

Salmonellainfektionen kan opstå, hvis kødet ikke bliver stegt ordentligt, eller hvis saft fra svinekødet kommer i kontakt med andre fødevarer, som ikke varmebehandles under tilberedningen i køkkenet.

Rådet er derfor, at man er ekstra opmærksom, når man laver mad.

- Det bedste råd, vi kan give lige nu, er derfor at være ekstra opmærksomme på at gennemstege svinekød og holde det rå kød adskilt fra det spiseklare mad i køkkenet, siger Luise Müller.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

Vi opretter eget vikarbureau 21. april 2019 kl. 22.43

AF: FÆLLESRÅDET FOR SAKSKØBING OG OMEGN

Stop udvidelsen af… 18. april 2019 kl. 09.25

AF: TOM AHLQVIST

Guldborgsund kommuneplan 2019-2031 17. april 2019 kl. 10.06

AF: MARTIN WOUTERS

Hvorfor forvaltes landets… 15. april 2019 kl. 20.15

Annonce