cookie-og-privatlivspolitik

Indland

Strømafbrydelse i Nuuk slukker telefoni i Grønland

Kraftige vindstød har ført til en fejl i et vandkraftværk. Nuuk har været uden strøm siden natten til tirsdag.
30. november 2021 kl. 16:01 Af Ritzau

En strømafbrydelse i den grønlandske by Nuuk betyder, at al telefoni i Grønland er nede.

Det skriver Grønlands Politi i en pressemeddelelse.

Byen har ifølge politiet været uden strøm siden mandag klokken 23 lokal tid (klokken 03 natten til tirsdag dansk tid).

Grønlands Televæsen oplyser ifølge pressemeddelelsen, at strømafbrydelsen fik et datacenter til at gå ned. Strømmen i datacenteret er dog retableret tirsdag, og man er ved at få tjenester i gang igen.

Det er nedbruddet i datacenteret, der er skyld i, at teleforbindelsen er nede.

Annonce

Omkring klokken 18 dansk tid oplyser Grønlands Politi desuden, at flere dele af Nuuk også mangler varme.

Anne Meisner, der er redaktør på Radioavisen i grønlandske KNR Nyheder, fortæller, at der er sporadisk telefonforbindelse og strøm i Nuuk:

- Her hvor jeg står, kommer der nogle gange noget lys i kontakterne, og nogle gange slukker det hele. Det er meget sporadisk. Min fornemmelse er, at det er sådan i hele byen, siger hun.

Det er en fejl i et vandkraftværk, der er skyld i den manglende strøm. Fejlen opstod som følge af kraftige vindstød. Det oplyser myndighederne.

På grund af strømafbruddet skal myndighederne derfor kontaktes ved personlig henvendelse, hvis borgere har brug for dem. Det kan ske på politiets og brandvæsenets lokalstationer eller hos kommunefogederne i bygderne.

Annonce

Politiet oplyser, at de vil patruljere i Nuuk. Også brandvæsenet er til stede flere steder i byen.

Anne Meisner fortæller, at der endnu ikke er kommet en tidshorisont for, hvornår strøm, telefonforbindelse og varme kommer tilbage.

Nogle af hendes kolleger fra KNR har været på gaden i Nuuk for at tale med byens indbyggere.

- Folk tager det egentlig rimeligt stille og roligt. Det er lidt mere normalt med strømafbrydelser heroppe, end det er i Danmark.

- Men jeg tror, at det nu er begyndt at gå op for folk, at det faktisk varer ret mange timer, og vi har endnu ikke fået at vide, hvornår det stopper, siger hun.

Annonce

Dele af KNR er koblet på en nødgenerator. Det selvstyreejede medie samarbejder derfor med politiet om at sende beredskabsmeddelelser ud i radioen langs hele kysten i Grønland.

I nødstilfælde kan kystradiotjenesten Aasiaat Radio kontaktes på 112. Forbindelsen kan dog være ustabil, og det kan være nødvendigt at ringe flere gange.

Strømmen i Nuuk vil blive genetableret i et område ad gangen. Der er derfor blandt andet kommet strøm i bydelen Nuussuaq i det nordlige Nuuk tirsdag eftermiddag.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: PER HØYEM

Vindmøller og Power-to-x anlæg 14. januar 2022 kl. 00.23

AF: PER HØYEM

Leo Christensen og Vindmøller 09. januar 2022 kl. 11.48

AF: PER THOMSEN

Aotocampere Stubbekøbing 23. december 2021 kl. 18.41

AF: PER HØYEM

Power-to-x- anlæg og Vindmøller 23. december 2021 kl. 15.16

Annonce

ANNONCE