cookie-og-privatlivspolitik
En nyudviklet algoritme kan hjælpe de danske intensivafdelinger med at forudsige udviklingen i antallet af intensive coronapatienter, viser nyt studie. (Arkivfoto)
En nyudviklet algoritme kan hjælpe de danske intensivafdelinger med at forudsige udviklingen i antallet af intensive coronapatienter, viser nyt studie. (Arkivfoto)
Foto: ólafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix

Indland

Studie: Algoritme kan forudsige antal intensive coronapatienter

Algoritme kan ifølge undersøgelse hjælpe sygehuse med at forudsige udviklingen i antallet af coronapatienter.
24. november 2021 kl. 05:30 Af Ritzau

Der kan være hjælp på vej til landets intensivafdelinger forud for vintermånederne og den forventeligt stigende coronasmitte.

I hvert fald viser et nyt studie, at en ny algoritme kan forudsige, hvor mange patienter der vil få brug for intensiv behandling mod coronavirus.

Det skriver Københavns Universitet i en pressemeddelelse.

- Vores model er forbedret sammenlignet med andre modeller, fordi vi ser på meget mere detaljeret data, siger forsker Stephan Lorenzen, der står bag studiet.

- Algoritmen kigger nemlig konkret på patienternes individuelle sundhedsforhold som alder, medicinforbrug, om personen ryger eller ej og blodtryk, og det gør de andre ikke, lyder det.

Annonce

Ifølge forskeren kan algoritmen forudsige antallet af intensivpatienter med 90 procents sikkerhed.

Han erkender dog, at algoritmen bliver overflødig, hvis antallet af intensivpatienter overstiger antallet af tilgængelige respiratorer og sengepladser.

- Så er vi jo nødt til at samarbejde med udlandet, siger forskeren.

Stephan Lorenzens algoritme er mest præcis i forhold til at forudsige situationen på de danske intensivafdelinger i op til ti dage ud i fremtiden.

- Derfor er det nok også begrænset, hvor meget regeringen kan nå at gribe ind og forhindre en for voldsom udvikling i smittetrykket med nye restriktioner, siger han.

Annonce

- Men algoritmen er også mest tænkt som et redskab til intensivafdelinger, så de kan flytte rundt på personale og respiratorer, i forhold til hvilket af landets hospitaler der oplever det største pres.

En af de læger, som har været inde over projektet, har ifølge Stephan Lorenzen også sagt, at algoritmen kan bruges til at planlægge udskudte operationer, der ikke relaterer sig til covid-19.

- Altså, hvis algoritmens forudsigelser viser, at antallet af intensivpatienter kommer til at falde, så kan man begynde at planlægge afviklingen af nogle af de udskudte operationer, siger han.

Tusindvis af operationer blev sidste år udskudt.

I øjeblikket er forskeren sammen med kolleger ved at indlede en dialog med fagpersonale på hospitalerne. Derfor er det endnu ikke en algoritme, der aktivt er taget i brug.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: LISE-LOTTE MOTYKA

Dagens Buket 24. november 2021 kl. 14.38

AF: MICHAEL SKOVBON

Hallo Folketidende!!!! 17. november 2021 kl. 11.59

AF: PER HØYEM

Tine Vinther Clausen vil… 16. november 2021 kl. 01.15

AF: JONAS SYLVESTER KASPERSEN

CO2 pris forklaret for Konservative 15. november 2021 kl. 16.12

Annonce

ANNONCE