cookie-og-privatlivspolitik
Over 1,5 millioner danskere har fået mindst et vaccinestik. (Arkivfoto).
Over 1,5 millioner danskere har fået mindst et vaccinestik. (Arkivfoto).
Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Indland

Styrelse i opråb: Feber efter vaccinestik er helt normalt

Det er ikke nødvendigt at kontakte egen læge ved let feber efter vaccinestik, påpeger Lægemiddelstyrelsen.
12. maj 2021 kl. 10:28 Af Ritzau

Næsten halvdelen af de danske borgere undervurderer, hvor ofte man kan forvente milde bivirkninger efter et stik med en coronavaccine.

Det viser en befolkningsundersøgelse, som Lægemiddelstyrelsen har gennemført i samarbejde med analysevirksomheden Epinion.

De milde bivirkninger kan eksempelvis være feber, hovedpine og rødmen efter prikket med nålen.

Ifølge Tanja Erichsen, enhedschef i Lægemiddelstyrelsen, er milde bivirkninger ganske normale. Op mod en tredjedel af alle vaccinerede vil ifølge styrelsen opleve feber eller feberlignende symptomer efter vaccinationen.

Derfor er der ikke grund til at kontakte egen læge ved eksempelvis let feber efter stikket. Det vil fire ud af ti ifølge undersøgelsen gøre.

Annonce

- Den vigtigste konklusion er, at fire ud af ti borgere tilsyneladende ikke er opmærksomme på, hvor almindeligt det er at få de her milde og forbigående bivirkninger. Det er en vigtig pointe, som vi er nødt til at kommunikere omkring.

- Man skal altid kontakte sin læge, hvis der er noget, man er urolig over, eller der er alvorlige ting. Det kan være vejrtrækningsbesvær eller allergiske reaktioner. Der skal man kontakte sin læge, siger hun.

Over 1,5 millioner borgere i Danmark har fået mindst et vaccinestik.

Ifølge styrelsen kan det teoretisk set medføre op mod en halv million ekstra opkald til lægen, hvis de, der endnu ikke er vaccineret, ikke bliver mere opmærksomme på de mulige milde bivirkninger.

- Det betyder rigtig mange henvendelser til praktiserende læger, der almindeligvis ikke vil være nødvendige at henvende sig om, siger Tanja Erichsen.

Annonce

Hun tilføjer, at der er en forventning om flere bivirkninger, jo længere vi kommer i vaccinationsindsatsen.

- Vi skifter fra at vaccinere de ældste borgere til yngre voksne borgere. De har et meget kraftigere immunforsvar. Det er meget nemmere at aktivere.

- Det betyder, at vi vil se flere bivirkninger, fordi det er et typisk tegn på, at kroppens forsvarsværk reagerer på vaccinen, og at immunforsvaret er aktivt. Det er helt naturligt, og derfor er det nødvendigt, at vi får talt om, at det altså er ufarligt og går over hurtigt igen, siger hun.

Lægemiddelstyrelsen vil i den forbindelse intensivere sin informationsindsats, særligt på sociale medier.

Det skal gøre folk opmærksomme på, at milde bivirkninger er helt almindeligt. Og at man skal forberede sig på at kunne blive utilpas i et par dage efter vaccinationen.

Annonce
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

EM i skyggen 13. juni 2021 kl. 23.00

AF: JOHN BRILL ENGKEBØLLE

Det frie valg 11. juni 2021 kl. 23.50

AF: TOM AHLQVIST

Venstre,s nedstigning fra… 10. juni 2021 kl. 14.17

AF: PAW HALLANDSON

Skat, hvor skal børnene være? 08. juni 2021 kl. 11.55

Annonce

ANNONCE