cookie-og-privatlivspolitik
Skærmtid bør begrænses, mener Sundhedsstyrelsen, der dog ikke har sat konkret loft på. Det har WHO derimod i et nyt sæt anbefalinger onsdag. (Arkivfoto)
Skærmtid bør begrænses, mener Sundhedsstyrelsen, der dog ikke har sat konkret loft på. Det har WHO derimod i et nyt sæt anbefalinger onsdag. (Arkivfoto)
Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix

Indland

Styrelse vil endnu ikke sætte loft for børns skærmtid

WHO anbefaler maks. en times skærmtid til små børn. Sundhedsstyrelsen har ikke sat tidsbegrænsning på endnu.
24. april 2019 kl. 18:24 Af /ritzau/

Annonce

Verdenssundhedsorganisationen (WHO) har onsdag præsenteret en konkret anbefaling for, hvor længe små børn bør sidde foran en skærm og eksempelvis se fjernsyn eller spille spil.

I Danmark har Sundhedsstyrelsen derimod indtil videre holdt sig fra nærmere at definere, hvor mange timer eller minutter der er i orden. Det fortæller specialkonsulent Jens Kristoffersen.

- Vi kiggede på området for nogle år tilbage og fandt ikke tilstrækkelig solid evidens til at tale i timeanbefalinger.

- Men vi har en overordnet anbefaling om, at man i forhold til de 1-4-årige begrænser skærmtiden. Det flugter meget godt med det, WHO kommer med i dag, siger Jens Kristoffersen.

Jens Kristoffersen fortæller, at Sundhedsstyrelsen skal se nærmere på WHO's nye rapport og litteratur på området, før styrelsen finder ud af, om den skal komme med samme konkrete anbefalinger om tidsbegrænsning.

- Det skal vi helt sikkert kigge nærmere på. Vi har etableret et center for digital sundhed i foråret.

- Det center vil blandt andet have til opgave at kigge på den viden, vi har på området, og hvad det må udmønte sig i af anbefalinger. Ikke kun i forhold til de 0-4-årige, men på børne- og ungeområdet generelt, siger han.

I de nye anbefalinger fra WHO fremgår det, at børn på to til fire år højst bør have en times "stillesiddende skærmtid" om dagen. Og 0-1-årige bør slet ikke have skærmtid.

Anbefalingen for de 0-1-årige gælder allerede i Danmark, men ellers har den danske styrelse ikke sat timetal på anbefalet tidsforbrug foran skærmen.

- Vi mangler tilstrækkelig viden til at kunne sige noget præcist om tiden. Men det er jo selvfølgelig en bekymring, at den tid man bruger foran skærmen bruges på bekostning af noget andet - for eksempel at være fysisk aktiv, siger Jens Kristoffersen og tilføjer:

- Vi ved jo ikke nok om, hvad det blandt andet har af negativ påvirkning på hjernens udvikling, hvis man i denne alder bruger rigtig meget tid foran skærmen. Det er noget af det, som vi skal blive klogere på, og det skal vi undersøge, om WHO er kommet med nogle svar på.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: BJARKE ROSENKILDE

Myndighederne med hovedet i busken 21. august 2019 kl. 16.09

AF: FREDDI HANSEN

"Ugeavis lagt for had" 20. august 2019 kl. 21.02

AF: JOHN WENNERWALD

Forbyd lattergas 18. august 2019 kl. 22.18

AF: BJARKE ROSENKILDE

I begrebsforvirringens golde favn. 18. august 2019 kl. 12.47

Annonce