cookie-og-privatlivspolitik
Arbejderbevægelsens Erhvervsråd mener, at SU'en på kandidatuddannelser skal omlægges til lån, der kan være rentefrie. (Arkivfoto).
Arbejderbevægelsens Erhvervsråd mener, at SU'en på kandidatuddannelser skal omlægges til lån, der kan være rentefrie. (Arkivfoto).
Foto: Sarah Christine Nørgaard/Ritzau Scanpix

Indland

Tænketank vil omlægge SU på kandidatuddannelser til lån

Flere fagforeninger er klar til at ændre SU på kandidatuddannelser. Djøf Studerende kalder det en dårlig idé.
21. oktober 2021 kl. 23:00 Af Ritzau

Står det til tænketanken Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE-rådet) skal studerende på kandidatuddannelser ikke have SU på samme måde som i dag.

Det skriver Børsen.

- Det, vi foreslår er, at man omlægger SU'en på kandidatuddannelser til lån.

- Det kan være rentefrit lån, og så kan man bruge de penge, man sparer på at udbetale SU til at løfte kvaliteten af uddannelse andre steder i uddannelsessystemer herunder i forhold til at uddanne flere faglærte, siger Lars Andersen, der er direktør i AE-rådet til avisen.

Finansministeriet oplyser i en svar til Børsen, at en omlægning af SU til lån på kandidatuddannelserne vil give et samlet provenu på 2,3 milliarder kroner.

Annonce

Samtidig vil det øge arbejdsudbuddet med 2700 personer.

Fagforeningerne FOA, 3F og Dansk Metal er ikke afvisende over for at diskutere forslaget.

Djøf Studerende mener dog ikke, at det er en god idé, fordi det ifølge dem vil få færre til at vælge at gennemføre en kandidatuddannelse.

- Ligesom vi oplever, at der mangler arbejdskraft i form af faglærte, så mangler der også højt specialiserede medarbejdere blandt andet blandt de samfundsfaglige akademikere, siger Rasmus Pilegaard, der er formand i Djøf Studerende, til Ritzau.

Djøf er en faglig organisation for samfundsvidenskabelige og økonomiske akademikere.

Annonce

Rasmus Pilegaard mener, at debatten om, hvordan man sikrer arbejdskraft i fremtiden, er interessant. Men Djøf Studerende har på nuværende tidspunkt ikke et konkret forslag til at løse problemet.

Han advarer mod at få ungdommen til at skylde flere penge.

- Vi har de seneste par år set, at SU-gælden er eksploderet. Jeg mener ikke, at vi skal forgælde ungdommen. Vi skal i stedet sikre lige muligheder hele vejen gennem vores uddannelsessystem.

Socialdemokratiets politiske ordfører Christian Rabjerg Madsen siger til Børsen, at partiet ikke har planer om at ændre i SU'en.

- Vi har i stedet foreslået, at man sætter dimittendsatsen ned for nyuddannede, fordi der er for mange dimittender, der går på dagpenge i stedet for at gå ud i job, selv om der er mange job at få, siger han.

Annonce
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: LISE-LOTTE MOTYKA

Dagens Buket 24. november 2021 kl. 14.38

AF: MICHAEL SKOVBON

Hallo Folketidende!!!! 17. november 2021 kl. 11.59

AF: PER HØYEM

Tine Vinther Clausen vil… 16. november 2021 kl. 01.15

AF: JONAS SYLVESTER KASPERSEN

CO2 pris forklaret for Konservative 15. november 2021 kl. 16.12

Annonce

ANNONCE