cookie-og-privatlivspolitik
Ny forskning fra Københavns Universtitet peger på, at der måske ikke skal mere end en simpel sms til for at øge antallet af tapninger i de danske blodbanker markant. (Arkivfoto).
Ny forskning fra Københavns Universtitet peger på, at der måske ikke skal mere end en simpel sms til for at øge antallet af tapninger i de danske blodbanker markant. (Arkivfoto).
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Indland

Takke-sms kan give 10.000 flere bloddonationer om året

Der kan komme mere blod i blodbankerne, hvis donorerne modtager en sms som tak, viser forskning fra KU.
25. januar 2020 kl. 05:30 Af Ritzau

Annonce

En simpel sms har potentialet til at øge antallet af bloddonationer i de danske blodbanker med mere end 10.000 tapninger om året.

Det viser ny forskning fra Københavns Universitet.

I en undersøgelse sendte forskere en sms-besked til 20.365 bloddonorer over en periode på tre måneder.

I sms'en stod der, at bloddonoren netop havde hjulpet en patient. Sms'en blev sendt, umiddelbart efter at deres donation var blevet anvendt.

De donorer, der modtog en takke-sms, donerede 3,6 procent mere end dem, der ikke fik en sms.

Det betyder ifølge forskerne meget forsimplet 10.000 flere tapninger om året, hvis man omsatte initiativet til hele Danmark.

Ifølge en af forskerne bag projektet, adfærdsøkonom Toke Reinholdt Fosgaard fra Københavns Universitet, er en takke-sms effektiv, fordi den meget direkte påskønner donorernes bidrag.

- Vi ved, at folk føler en glæde ved følelsen af at være en type, der hjælper andre, siger han og fortsætter:

- Det, vi tror, der sker, når man sender denne sms, er, at man genaktiverer den gode følelse af at hjælpe andre og donere blod, siger han.

Ifølge forskningen er det afgørende, hvornår donorerne modtager sms'en. Donorer, der modtog sms'en om aftenen, var ifølge undersøgelsen endnu mere tilbøjelige til at donere mere blod.

Her så man en stigning på 6,5 procent i antallet af donationer, hvilket forsimplet svarer til 18.000 flere tapninger.

I organisationen GivBlod, der lige som Region Hovedstaden har samarbejdet med Københavns Universitet om projektet, er man begejstret for resultaterne.

- Vi er taknemmelige for, at det har vist sig, at en takke-sms kan have så positiv effekt på, om man donorer blod. Det er åbenbart noget, donorerne har følt et behov for at få mere viden om, siger Merle Wiborg Romose, der er kommunikationsansvarlig i GivBlod.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

Endelig ændres voldtægtsparagraffen 23. februar 2020 kl. 21.40

AF: MARTIN WOUTERS

per 1. marts har vi en… 21. februar 2020 kl. 15.06

AF: MARTIN WOUTERS

per 1. marts har vi en… 21. februar 2020 kl. 15.06

AF: JOHN WENNERWALD

Tak til borgerne 16. februar 2020 kl. 21.15

Annonce