cookie-og-privatlivspolitik
Demonstration mod Kinas overtrædelser af menneskerettighederne i Tibet på Højbro Plads i København fredag den 15. juni 2012. Kinas statsoverhoved, Hu Jintao, der var i København den dag, så dog ikke aktivisternes flag, der blev fjernet eller bragt ud af syne af danske betjente.
Demonstration mod Kinas overtrædelser af menneskerettighederne i Tibet på Højbro Plads i København fredag den 15. juni 2012. Kinas statsoverhoved, Hu Jintao, der var i København den dag, så dog ikke aktivisternes flag, der blev fjernet eller bragt ud af syne af danske betjente.
Foto: Dennis Lehmann/Ritzau Scanpix

Indland

Tidligere topleder i FE bringer ny viden til Tibetsagen

Tidligere topleders vidnesbyrd kan rokke ved Tibetkommissionens konklusioner, skriver Berlingske.
22. januar 2021 kl. 01:51 Af Ritzau

Annonce

En pensioneret oberst og tidligere topleder i Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) i 13 år frem til 2013 står frem med nye oplysninger i Tibetsagen.

Det skriver Berlingske.

Ifølge den 65-årige oberst Steffen Wied modtog FE's ledelse i 2012 en skrivelse, der rystede tjenesten:

Demonstranter skulle skjules og Tibet-materiale gemmes væk før det kinesiske statsbesøg samme år.

Den direkte ordre til ulovligheder kom angiveligt fra politiets topledelse. Muligvis direkte fra Udenrigsministeriet.

Annonce

Ifølge Wied var det den daværende FE-chef, Thomas Ahrenkiel, der tog skrivelsen med på et møde.

- Jeg kan ikke huske, om det er ham eller analysechefen, der siger, at "det her er jo grundlovsstridigt", men det bliver overskriften på den samtale, vi har på det møde, siger Steffen Wied til Berlingske.

Den tidligere topleders vidnesbyrd kan - hvis han husker rigtigt - rokke ved Tibetkommissionens tidligere konklusioner, skriver Berlingske.

Ifølge avisen, der har gennemgået alle de akter, der indgik i den første Tibet-undersøgelse, er en skrivelse med det indhold aldrig blevet udleveret til kommissionen.

Tibetkommissionen afsluttede sit arbejde i 2017, men det blev senere genoptaget, da der netop opstod tvivl om, hvorvidt kommissionen havde fået alle akter.

Annonce

Kommissionen nåede dengang frem til, at "der ikke fra ansatte i Udenrigsministeriet eller den danske ambassade i Beijing blev stillet krav til Københavns Politis ageren i forbindelse med videregivelsen af oplysning om de kinesiske bekymringer".

Viser oberst Wieds vidnesbyrd sig at være rigtigt, står det altså klart, at de overordnede myndigheder direkte ønskede og måske endda beordrede indgreb over for demonstranterne.

Hvis det er tilfældet, skal ansvaret ikke - som hidtil - placeres hos politifolk på relativt lavt niveau.

Det har ikke været muligt for Berlingske at få en kommentar fra Thomas Ahrenkiel, tidligere politidirektør Johan Reimann eller tidligere departementschef Claus Grube.

KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: LINDA SOMMER

Historisk bymidte i Maribo… 04. marts 2021 kl. 21.37

AF: SØREN LEVIN BØCKHAUS THORMANN

Roses skal, dem der roses bør 04. marts 2021 kl. 11.30

AF: PERNILLE KRUSE PEDERSEN

Haveæstetik er vejen frem 03. marts 2021 kl. 19.31

AF: MARTIN WOUTERS

præsentation fra formanden… 03. marts 2021 kl. 09.45

Annonce

ANNONCE