cookie-og-privatlivspolitik
Det er ikke sikkert, at man bliver syg af at spise de tilberedte rejer importeret fra Asien, men der kan være andre bakterier i, som kan forårsage sygdom. (Arkivfoto)
Det er ikke sikkert, at man bliver syg af at spise de tilberedte rejer importeret fra Asien, men der kan være andre bakterier i, som kan forårsage sygdom. (Arkivfoto)
Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix

Indland

Tilberedte rejer fra Asien indeholder fækale bakterier

En stor del af de tilberedte rejer importeret fra Asien indeholder fækale bakterier. Det viser ny rapport.




07. oktober 2019 kl. 06:00 Af Ritzau

Annonce

Der er fundet fækale bakterier i frosne, tilberedte rejer importeret fra Asien.

Det viser den årlige rapport over forekomsten af fødevarebårne sygdomme, som DTU Fødevareinstituttet, Statens Serum Institut og Fødevarestyrelsen står bag.

Det drejer sig om rejer, der er varmebehandlet og i princippet burde være spiseklare, når man køber dem.

Men det er de ikke nødvendigvis, og der kan være risiko for at blive syg, hvis man spiser netop disse rejer.

Det forklarer specialkonsulent fra DTU Fødevareinstituttet Birgitte Helwigh.

- Når man finder den her type bakterier, er der en risiko for at andre sygdomsfremkaldende bakterier også kan være til stede i produktet - som for eksempel salmonella.

- Man behøver ikke at lade være med at købe de her rejer, men man skal nok ikke opfatte dem som spiseklare - for det er de jo ikke, siger hun.

Rapporten viser, at 75 procent af de undersøgte tilberedte rejer fra Asien er forurenet med fækale bakterier.

Fækale bakterier er blandt andet enterokok- og colibakterier, der for eksempel findes i menneskers tarme.

Tallene er fra DTU Fødevareinstituttet og Fødevarestyrelsens undersøgelse af enterokok- og colibakterier i 300 prøver af pangasius-fisk samt rå og tilberedte rejer fra Asien.

Men Birgitte Helwigh understreger, at der endnu ikke er nogen sygdomstilfælde, der kan kobles sammen med indtaget af disse rejer.

På baggrund af de undersøgelser, der er foretaget indtil videre, er der ikke tilstrækkelig grundlag for at tilbagekalde rejerne.

Det fortæller Annette Perge, der er sektionsleder i Foder og Fødevaresikkerhed hos Fødevarestyrelsen.

- Vi ved endnu ikke, hvor højt et niveau der er af bakterierne i produkterne.

- Derfor sætter vi nu fokus på kontrol af blandt andet tilberedte rejer fra Asien, for at finde ud af hvor niveauet ligger. På den baggrund kan vi tage stilling til, om det er et for højt niveau, og om de bør tilbagekaldes, siger hun.




KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: BJARKE ROSENKILDE

Borgerens stat 19. oktober 2019 kl. 13.42

AF: BJARKE ROSENKILDE

Lokalpolitik 18. oktober 2019 kl. 11.15

AF: JOHN WENNERWALD

Oprydning efter brystkræftsskandale 13. oktober 2019 kl. 20.51

AF: BJARKE ROSENKILDE

Narrens vise. 10. oktober 2019 kl. 16.29

Annonce