cookie-og-privatlivspolitik
Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) har tidligere sagt, at han er klar til at kigge på sagen, hvis der opstod problemer med dokumentationskravene for at få tidlig pension. Det er ifølge to fagforbund tilfældet. (Arkivfoto)

2

Billeder

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) har tidligere sagt, at han er klar til at kigge på sagen, hvis der opstod problemer med dokumentationskravene for at få tidlig pension. Det er ifølge to fagforbund tilfældet. (Arkivfoto)
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Indland

Tusindvis af afviste pensionsansøgere bekymrer fagforbund

Hver fjerde behandlede ansøgning om tidlig pension er afvist. Dokumentationskrav skaber udfordringer.
17. september 2021 kl. 09:15 Af Ritzau

Knap 17.000 ansøgninger om tidlig pension er blevet behandlet, men hver fjerde af dem er endt med en afvisning.

Det viser en ny opgørelse fra Beskæftigelsesministeriet, og det vækker bekymring hos fagforbundene.

Hos 3F, der er det fagforbund med flest pensionsansøgere blandt medlemmerne, vil forbundsformand Per Christensen have undersøgt sagen.

- Først vil jeg sige, at det faktum, at 20.000 har søgt, viser, at der et enormt behov for, at folk kan trække sig tilbage efter et slidsomt liv på arbejdsmarkedet.

- Når det er sagt, er det helt åbenbart for mig, at der er en udfordring med dokumentationskravene, vi bliver nødt til at få kigget på, siger han.

Annonce

Retten til tidlig pension gælder for personer, der har været op til 44 år på arbejdsmarkedet og er mindst 61 år gamle. De kan søge om at kunne gå på pension tre år før folkepensionsalderen.

Hvis man har været henholdsvis 43 og 42 år på arbejdsmarkedet kan man søge om at gå to eller et år tidligere på pension.

Dokumentationen for et langt arbejdsliv hentes primært i pensionsoplysninger fra ATP.

Fagbladet FOA har beskrevet, hvordan Rigsarkivet er blevet "bombarderet" med henvendelser for at finde den nødvendige dokumentation.

Men det kan være svært at føre bevis for eksempelvis midlertidige job eller deltidsansættelser langt tilbage i tiden.

Annonce

Ministeren vil nu sætte penge af til, at Rigsarkivet hurtigere kan hjælpe med at finde dokumentation, blandt andet ved at ansætte medarbejdere med fuld fokus på ansøgningerne.

Det glæder Mona Striib, forbundsformand for FOA, for også hun er bekymret for dem, der har stødt panden mod muren på grund af manglende dokumentation:

- Det vækker en bekymring. Når folk søger, er det jo, fordi de selv ved, at de har haft den tilknytning til arbejdsmarkedet, og fordi de har behov for at gå tidligere på pension, siger hun.

De ansøgere, der har fået afvist deres sag, har mulighed for at indsende yderligere dokumentation og få behandlet en ansøgning på ny.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: TOM AHLQVIST

Helhedsplaner og disses proces. 18. oktober 2021 kl. 13.10

AF: JOHN WENNERWALD

Vi kan mere 17. oktober 2021 kl. 22.02

AF: KIM EGELUND

Derfor er det vigtigt at… 16. oktober 2021 kl. 11.10

AF: BOB NIELSEN

Byrådet stemte imod dansk… 15. oktober 2021 kl. 06.47

Annonce

ANNONCE