cookie-og-privatlivspolitik
Børns Vilkårs direktør Rasmus Kjeldahl fortæller, at flere nu henvender sig til organisationen for at søge erstatning, fordi de føler sig svigtet af det offentlige. (Arkivfoto)
Børns Vilkårs direktør Rasmus Kjeldahl fortæller, at flere nu henvender sig til organisationen for at søge erstatning, fordi de føler sig svigtet af det offentlige. (Arkivfoto)
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Indland

Undskyldning får Børns Vilkårs telefoner til at gløde

Efter statsministerens undskyldning til svigtede børnehjemsbørn henvender flere sig til Børns Vilkår om svigt.
15. august 2019 kl. 17:39 Af /ritzau/

Annonce

Siden statsminister Mette Frederiksen (S) tirsdag gav svigtede børnehjemsbørn en officiel undskyldning, er antallet af henvendelser til Børns Vilkår om erstatningssager steget markant.

Det fortæller Børns Vilkårs direktør, Rasmus Kjeldahl.

- Henvendelserne drejer sig især om tidligere anbragte, som gennem statsministerens undskyldning er blevet opmærksomme på, at der faktisk er mulighed for at få en form for oprejsning, siger direktøren.

Organisationen har siden tirsdag fået 18 henvendelser fra folk, der søger erstatning efter svigt af det offentlige. Før tirsdag havde den modtaget 51 henvendelser om erstatning.

Om de, der henvender sig, har været på børnehjem, i familiepleje eller noget tredje er ikke muligt at sige. Fælles for de fleste er dog, at de har været offentligt anbragt.

Ligesom tilfældet er med Godhavnsdrengene, kommer henvendelserne især fra personer, der oplevede svigt for en del år siden og nu søger officiel anerkendelse.

- Det er især lidt ældre personer. Typisk skal man have en betydelig modenhed, før man er parat til at tage kampen op mod myndighederne ved domstolene, siger Rasmus Kjeldahl.

De søger ifølge Børns Vilkårs direktør erstatning, fordi de ønsker, at kommunen eller staten påtager sig ansvaret. Det er dog også et spørgsmål om økonomi.

- Det er klart, at mange af de her ofre har det rigtig hårdt økonomisk, og en erstatning vil måske kunne skabe grundlaget for en mere værdig alderdom, siger Børns Vilkårs direktør.

Statsminister Mette Frederiksen kommenterede tirsdag muligheden for, at hendes undskyldning åbner for, at svigtede børnehjemsbørn nu kan søge erstatning.

- Det tager jeg med oprejst pande og åbne øjne, sagde hun.

Hun understregede samtidig, at det er domstolene og ikke statsministeren, der afgør erstatningssager.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

God bedring til Prinsen 02. august 2020 kl. 21.26

AF: JOHN WENNERWALD

Forebyg højresvingsulykker 27. juli 2020 kl. 00.27

AF: STEFFEN BJØRNSGAARD BAGGER

Hvilke tal skal vurdere os 26. juli 2020 kl. 14.19

AF: FRANCOISE ANDERSEN

DIAMANTBRYLLUP 23. juli 2020 kl. 10.44

Annonce