cookie-og-privatlivspolitik
Stop myten om de gældstyngede unge, der fester løs i et lånefinansieret overforbrug, siger flere eksperter. De unge har styr på økonomien, og færre bliver registreret som dårlige betalere i RKI-registret, viser nye tal. (Arkivfoto).
Stop myten om de gældstyngede unge, der fester løs i et lånefinansieret overforbrug, siger flere eksperter. De unge har styr på økonomien, og færre bliver registreret som dårlige betalere i RKI-registret, viser nye tal. (Arkivfoto).
Foto: Anne Bæk/Ritzau Scanpix

Indland

Unge har styr på økonomien og fravælger i højere grad lån

Nutidens unge er i stigende grad præget af privatøkonomisk snusfornuft, viser en ny rapport fra RKI.
20. juli 2019 kl. 01:20

Annonce

Antallet af håbløst forgældede unge ser ud til at falde for syvende år i træk. Det viser nye tal fra RKI (Ribers Kredit Information).

Og samtidig foretrækker unge i stigende grad at tjene deres penge selv frem for at tage lån i banken. Også selv om lånerenten er rekordlav.

Det skriver Politiken lørdag.

Nutidens unge er i stigende grad besjælet af en privatøkonomisk snusfornuft, der er vokset ud af mange års kampagner - og efterdønningerne af en finanskrise, der har gjort mange unges forældre til bedre rollemodeller.

Det er meldingen fra flere eksperter, der i Politiken gør op med den sejlivede myte om en ungdomsgeneration præget af forkælede, impulskøbende privatøkonomiske analfabeter.

- En af grundene kan være, at der efter finanskrisen har været et stigende fokus på unge og gæld. Både i medierne og i skolerne, så forældrene har været bevidste om at lære de unge om gæld og forbrug, siger specialkonsulent Louise Skjødsholm til Ritzau.

Hun er konsulent i den statslige oplysningstjeneste Penge- og Pensionspanelet, der har til formål at hjælpe danskerne med at forstå og styre privatøkonomien.

Ifølge Louise Skjødsholm er det især vigtigt, at de unge lærer at komme godt i gang med deres privatøkonomi, når de flytter hjemmefra. Det er nemlig ofte her, at problemerne opstår. Men det er der råd for.

- Hvis man kommer i den her gældsspiral og optager for meget gæld, man ikke kan overskue, så skal man snakke med nogen, siger hun.

Det kan eksempelvis være forældre, venner eller et af flere steder, der tilbyder gratis gældsrådgivning.

- Det handler om, at man gør noget med det samme og ikke bare lader stå til, så man får noget hjælp og kommer ud af det, siger Louise Skjødsholm til Ritzau.

Nye tal fra RKI viser, at antallet af registrerede dårlige unge betalere også ser ud til at falde i 2019.

Ved udgangen af maj var det kun 3,5 procent af de 18-25-årige, eller helt præcist 21.500 unge, der var registreret med en eller flere betalingsanmærkninger i det berygtede RKI-register.

Og ser man på hele gruppen af 18-30-årige, så er antallet af registrerede dårlige betalere nu faldet til 46.000 personer. Det er ny bundrekord, skriver Politiken.

Sidste år undersøgte Nordea lånelysten hos unge danskere. Også her kunne banken konstatere, at fornuften har vundet indpas.

Det er kun fire procent af alle unge, der låner eller kan finde på at låne, selv om de ikke har brug for pengene, viste undersøgelsen.

Hos hver fjerde af de unge, der optager lån eller overvejer at gøre det, er pengene nødvendige for at få økonomien til at hænge sammen.

To ud af tre unge nægter at låne penge. De foretrækker ifølge Nordeas undersøgelse selv at tjene pengene.

KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: BJARKE ROSENKILDE

Dansk Folkeparti synker stadig. 22. januar 2020 kl. 05.18

AF: FREDDI HANSEN

Varmeforsyning i spredt bebyggelse 20. januar 2020 kl. 15.29

AF: JOHN WENNERWALD

Au pair-ordningen til eftersyn 19. januar 2020 kl. 22.57

AF: BJARKE ROSENKILDE

DF's svanesang. 19. januar 2020 kl. 13.30

Annonce