cookie-og-privatlivspolitik
En pelikan fotograferet ved Filsø ved Varde i Sydvestjylland, lørdag eftermiddag den 22. juni 2019. Det er meget, meget usædvanligt, at en pelikan er i Danmark, fortæller ornitolog Henrik Haaning Nielsen.

2

Billeder

En pelikan fotograferet ved Filsø ved Varde i Sydvestjylland, lørdag eftermiddag den 22. juni 2019. Det er meget, meget usædvanligt, at en pelikan er i Danmark, fortæller ornitolog Henrik Haaning Nielsen.
Foto: Bent Jakobsen/Blåvand Fuglestation/Ritzau Scanpix

Indland

Usædvanligt syn i Jylland: Vild pelikan på weekendophold

Lørdag blev en hvid, vild pelikan opdaget i Filsø ved Varde. Mandag er den set i Nordjylland.
24. juni 2019 kl. 12:58

Annonce

En pelikan pendler tilsyneladende mellem jyske vådområder i disse dage.

Lørdag blev den opdaget i Filsø i Sydvestjylland, søndag blev den observeret i Vejlerne i Nordjylland, og samme sted er den set mandag.

Det er langtfra hver dag, at det sker, fortæller ornitolog hos Dansk Ornitologisk Forening (DOF) Henrik Haaning Nielsen.

- Det er meget, meget usædvanligt. Der er meget få fund af pelikaner i Danmark. Det er under ti, siger Henrik Haaning Nielsen.

Ornitologen har selv set pelikanen mandag morgen, og ifølge ham er der tale om en pelikan fra sidste år.

- Sandsynligvis er pelikanen trukket nordpå til Danmark med den seneste varmebølge fra sydøst. Den blev set i Tyskland, inden den nåede Filsø og nu Vejlerne.

- Yngre fugle er kendt for at prøve ting af og kan finde på at komme på afveje. De to ting lagt sammen kan godt tyde på, at det er en spontan og vild fugl, siger Henrik Haaning Nielsen.

Hvis man vil se pelikanen, vurderer ornitologen, at der er bedst chance for at se den i Skagen.

- Måske flyver den til Skagen og vender næbet sydpå igen for måske at slå sig ned i Lille Vildmose eller Ulvedybet en dags tid. Det hører vi nok om, for den er ikke sådan at overse, siger Henrik Haaning Nielsen.

Ifølge ornitologen er det meget usandsynligt, at den hvide pelikan slår sig ned i Danmark.

- Det er nok for koldt til, at pelikaner kan trives. Jeg tror ikke, den bliver mere end et par dage, siger Henrik Haaning Nielsen.

Den hvide pelikan yngler fåtalligt i Europa i flere lande omkring Sortehavet, blandt andet i Ukraine, hvor den har været i svag fremgang de senere år.

I Danmark er hvid pelikan senest set i 2013 ved Aabenraa og i august 2010, da et eksemplar blev opdaget på Læsø.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: BJARKE ROSENKILDE

Moderne befolkningsopdragelse 21. oktober 2019 kl. 12.46

AF: BJARKE ROSENKILDE

Når Gud er død. 21. oktober 2019 kl. 02.13

AF: JOHN WENNERWALD

Velfærd i kommunerne 20. oktober 2019 kl. 21.26

AF: BJARKE ROSENKILDE

Borgerens stat 19. oktober 2019 kl. 13.42

Annonce