cookie-og-privatlivspolitik
Arbejdet med at grave døde mink op af jorden i Nørre Felding er onsdag afsluttet. Fredag går arbejdet i gang ved Kølvrå.
Arbejdet med at grave døde mink op af jorden i Nørre Felding er onsdag afsluttet. Fredag går arbejdet i gang ved Kølvrå.
Foto: Mikkel Berg Pedersen/Ritzau Scanpix

Indland

Varmt vejr kan give lugt ved runde to af minkopgravning

7000 ton mink skal graves op i Midtjylland. Det kan ikke afvises, at varmt vejr giver gener, oplyser styrelse.
16. juni 2021 kl. 09:04 Af Ritzau

Onsdag er arbejdet med at opgrave døde mink færdigt i Nørre Felding syd for Holstebro, og turen er nu kommet til minkgraven ved Kølvrå tæt på Karup.

Det er dog ikke sikkert, at borgerne i Kølvrå er lige så heldige som beboerne i Nørre Felding, når der kommer til lugten under arbejdet.

På grund af det varme vejr kan Fødevarestyrelsens indsatschef Kasper Klintø ikke garantere, at luftgenerne ikke bliver værre denne gang.

Ifølge DMI bliver der torsdag op mod 30 grader i Kølvrå, mens det fredag, lørdag og søndag bliver op til mellem 22 og 25 grader.

- Varmen kan forårsage, at lugten bliver mere skarp og tydelig. Vi gør alt, hvad vi kan for at undgå lugt, men kan ikke garantere, at der ikke kommer luftgener i lokalområdet, siger han.

Annonce

Han fortæller, at der kun vil blive åbnet et lille stykke minkgrav ad gangen.

- Vi blotter kun den minkmasse, der skal med den enkelte transport, så vi har ikke et større lager af mink, der ligger og dunster, siger Kasper Klintø.

Blandt andet bliver lastbiler vasket, hvis der er behov for det, og containerne er overdækkede, når de køres til forbrændingsanlæggene.

I slutningen af sidste år blev der begravet omkring 13.000 ton mink, efter at regeringen besluttede, at alle danske mink skulle aflives.

Cirka 15,4 millioner mink blev aflivet på grund af frygt for, at et muteret coronavirus, der blev set i mink, kunne udgøre en trussel mod coronavaccinerne, som var ved at blive udviklet.

Annonce

Nogle mink blev brændt, mens andre blev begravet på grund af manglede kapacitet til afbrænding.

Det vakte dog stor modstand i nærområderne, og i december blev det besluttet, at minkene skulle graves op igen.

I maj begyndte arbejdet i Nørre Felding, og fredag begynder arbejdet ved det andet begravelsessted - den midtjyske by Kølvrå. Her forventes arbejdet at være færdigt i midten af juli.

Ifølge Kasper Klintø tages der erfaringer med videre fra alle led i arbejdet.

- Da vi startede med at opgrave mink, var det nyt for alle parter, men både med opgravning, transport og afbrænding er der opnået erfaringer.

Annonce

- Den erfaring gør, at vi kommer stærkt videre herfra. Så vi er klar til at opgrave minkene i Karup, siger indsatschefen.

KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

Tilbage i trædemøllen 01. august 2021 kl. 23.41

AF: JOHN WENNERWALD

10 år siden 26. juli 2021 kl. 08.40

AF: JOHN WENNERWALD

Nye tider 18. juli 2021 kl. 23.19

AF: JOHN WENNERWALD

Spærretid nej tak 12. juli 2021 kl. 11.16

Annonce

ANNONCE