cookie-og-privatlivspolitik
En kvinde får foretaget en mammografi på Bispebjerg Hospital. Nu drager en ny undersøgelse tvivl om det screeningsprogram, der skulle betyde, at 25 procent færre dør af brystkræft.
En kvinde får foretaget en mammografi på Bispebjerg Hospital. Nu drager en ny undersøgelse tvivl om det screeningsprogram, der skulle betyde, at 25 procent færre dør af brystkræft.
Foto: Christian Als/Ritzau Scanpix

Indland

Voldsom strid om brystkræftscreening

Det er bedre behandling - ikke screening, som er skyld i, at færre dør af brystkræft, konkluderer forskere i et nyt studie.
11. september 2018 kl. 21:25 Af /ritzau/

Annonce

Hvert år bliver 340.000 kvinder på 50-69 år tilbudt røntgenundersøgelse af deres bryster som led i screeningsprogrammet, der skulle medføre, at cirka 25 procent færre vil dø af brystkræft.

Men i et nyt dansk-norsk studie konkluderer forskere fra Aarhus Universitet, at brystkræftscreening ikke længere ser ud til at sænke dødeligheden. Det skriver Morgenavisen Jyllands-Posten onsdag.

Dermed puster undersøgelsen alvorligt til den heftige uenighed, der hersker blandt forskere om screeningens berettigelse.

Det nye studie omfatter samtlige 30-90-årige norske kvinder, der udviklede brystkræft mellem 1987 og 2012.

Ligesom i Danmark bliver de 50-69-årige kvinder tilbudt screening i Norge, og til forskernes overraskelse er brystkræftdødeligheden faldet nøjagtig lige så meget blandt gruppen af yngre og ældre ikkescreenede kvinder som blandt den screenede aldersgruppe - nemlig med 20 procent.

Det får forskerne til at konkludere, at det ikke er mammografiscreeningen, som får flere til at overleve brystkræft, men derimod forbedret behandling - som kemobehandlinger, operationsteknikker og behandlingstidsfrister.

Ifølge biostatistikker Henrik Støvring fra Institut for Folkesundhedsvidenskab på Aarhus Universitet kan resultaterne overføres direkte på Danmark.

- Det koster mange millioner kroner at screene, og vi ved, at det skader mange kvinder i form af overdiagnostik, overbehandling og bivirkninger. Hvis screeningen ikke længere sænker dødeligheden, bør vi overveje noget andet, siger han.

Kræftens Bekæmpelses cheflæge, Niels Kroman, og professor Elsebeth Lynge fra Københavns Universitet er dog fortsat fortalere for screening.

De mener ikke, at studiet er så solidt som et andet nyt studie fra Københavns Universitet. Det når frem til, at brystkræftscreening nedsætter dødeligheden.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

Sygehusene yder over evne 21. juli 2019 kl. 22.30

AF: MARTIN WOUTERS

stormøde mellerm… 21. juli 2019 kl. 08.57

AF: JOHN WENNERWALD

AF: BJARKE ROSENKILDE

De kære konventioner. 11. juli 2019 kl. 15.26

Annonce