Annonce
Kultur

Den ultimative Bertolt Brecht

Marie Luise Stahl og Adele Neuhauser (til højre) som Hele Weigel i Bertolt Brechts "Mutter Courage", som indgår i dokudramaet. Hvor vi blandt andet også ser uddrag af "Tiggeroperaen" og "Den kaukasiske kridtcirkel" og hører Kurt Weils smukke musik. Foto: Foto fra filmen

Lollikker og falstringer med gode tyske sprogegenskaber og tysk tv kan glæde sig til næste måned, hvor den tyske tv-station ARD har helliget en hel aften til et dokudrama om den tyske skuespilforfatter Bertolt Brecht.

BRECHT Der er mindst tre gode grunde til at reservere onsdag aften den 27. marts til at se tysk tv. Her sender tv-stationen ARD nemlig den tre timer lange film "Brecht", som skildrer store dele af den tyske forfatter Bertolt Brechts liv.

For det første kan de fleste husstande på disse breddegrader modtage tysk tv. For det andet er det en yderst interessant film i to dele om den tyske forfatter, som valgte at blive boende og arbejde i DDR, selvom han havde alle muligheder for at udfolde sig i Vesttyskland. Og for det tredje spiller den allestedsnærværende danske skuespillerinde Trine Dyrholm en ikke ubetydelig rolle i filmen som Brechts danske veninde og elskerinde, Ruth Berlau.

"Brecht" er et såkaldt dokudrama, hvor dokumentariske optagelser med den tyske forfatter og historiske optagelser fra nogle af hans berømte skuespil krydsklippes med fiktion. Fremragende syet sammen af den 76-årige dokumentarist Heinrich Breloer, som blandt andet tidligere har lavet dokudramaer om forfatteren Thomas Mann og Hitlers chefarkitekt Albert Speer.

Film i to dele

"Brecht" falder i to dele, hvor vi i den første afdeling følger den unge fremadstormende Eugen Bertolt Brecht i Tom Schillings fremstilling. Her tegnes billedet af en yderst selvbevidst ung mand fra Augsburg, som om sig selv siger: "Jeg er den sidste digter på tysk - det sidste tyske geni".

Udover en velvoksen selvbevidsthed besidder Brecht også en ubændig trang til kvinder. En tilbøjelighed, der for øvrigt forblev intakt livet igennem. Selv da han permanent levede sammen med sin hofskuespillerinde Helene Weigel, vandrede kvinderne ud og ind af Brechts soveværelse.

Men filmen afslører også, at Brecht livet igennem havde problemer med helbredet - hjerteproblemer som ofte hjemsøgte ham.

Anden afdeling starter i Brechts amerikanske eksil, hvor han er sammen med danske Ruth Berlau. Med Hitlers magtovertagelse i Tyskland i 1933 måtte Brecht og Helene Weigel flygte, men heller ikke i USA kunne han blive.

Den kritiske forfatter blev anklaget for uamerikansk virksomhed og blev stillet overfor senator McCartheys frygtede tribunal. En skæbne, som også ramte Charlie Chaplin og andre førende amerikanske filmfolk, som herefter ikke kunne få jobs i Amerika.

Hvad derimod ikke er med i det over tre timer lange dokudrama, er Brechts ophold i Danmark. Men der bliver flittigt henvist til Ruth Berlau.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Dyrholm som Brechts muse

I denne anden afdeling er det Burghart Klaussner, som vi blandt andet kender fra Michael Hanekes film "Det hvide bånd", der portrætterer Brecht. Hvilket han gør med stor styrke og fantastisk fysisk lighed.

Det er også her, vi møder Trine Dyrholm som Ruth Berlau. En rolle, hun spiller med stor indlevelse. Om sin rolle siger Trine Dyrholm:

- Det har været en stor oplevelse at være en del af denne fantastiske produktion og få lov til at spille Ruth Berlau. Denne stærke kvinde, som forlod sin mand og sit land for at følge sin elskede Brecht og hans ideer.

- Hun har på mange måder influeret på Brecht som hans elskerinde, veninde, muse, fotograf, og hvad han ellers måtte have brug for.

"Brecht" havde verdenspremiere på Berlinalen onsdag aften og kommer herefter ud i 17 biografer i Tyskland. Kulturkanalen Arte viser dokudramaet 22. marts, og fem dage senere er det altså ARDs tur. Det ville i øvrigt klæde Danmarks Radio eller TV2 at købe "Brecht" til dansk tv. Det er den værd.

  • Marie Luise Stahl og Adele Neuhauser (til højre) som Hele Weigel i Bertolt Brechts "Mutter Courage", som indgår i dokudramaet. Hvor vi blandt andet også ser uddrag af "Tiggeroperaen" og "Den kaukasiske kridtcirkel" og hører Kurt Weils smukke musik. Foto: Foto fra filmen
Annonce
Annonce
Annonce
Sport

NFH dummer sig gevaldigt i Sønderjyske - under maksimalt pres nu

Lokal nyt

Millliondyrt projekt i gang: Skal forvandle 250 kvm

Sport

Skuffet Wulff efter nederlag: - Fatter slet ikke at vi kan tabe den kamp

Udland

Biden underskriver Ukraine-pakke og lover nye sendinger straks

Lolland-Falster

"På røven i Nakskov"? - Det kan man godt glemme alt om

Dølle

Snart går det løs: Hjælp os med dine vildeste Dølle-minder!

Maribo

Flytter butik væk fra Rødby: Men åbner i Maribo

Lokal nyt

Gør dig klar: Her sætter de prisen ned på brændstof

112

Stoppet på trehjulet knallert på motorvejstilkørsel

Guldborgsund

Se billederne: Hundredvis dukkede op til 125-års jubilæum

Indland

Myndighederne jubler: Snart er det slut

Sport

NFH-profil ånder lettet op: Fjernet knude var godartet

Lokal nyt

Uro i lokalt sygeplejeråd: Vil af med forkvinde

Lolland

Store Lalandia-planer: Udvider for at udnytte potentialet

Guldborgsund

Nyt udvalg: Færre skal være afhængig af pendling

Udland

Fragmenter af fugleinfluenza fundet i amerikansk komælk

Annonce
Annonce
112

105 taget i fartkontroller

Udland

Flere er kommet til skade under indspilning af ny Hollywoodfilm

Indland

Over 100.000 danskere vil gøre noget godt for klimaet torsdag

Falster

Koster 30 millioner: Enormt million-projekt går ind i ny fase

Guldborgsund

Kvinde dræbt af tog på Falster: Advarsel kom for sent

Guldborgsund

DSB udbetaler kompensation: Så meget er der til lokale pendlere

112

Klip og bøder på Vestlolland