cookie-og-privatlivspolitik
Marie Luise Stahl og Adele Neuhauser (til højre) som Hele Weigel i Bertolt Brechts "Mutter Courage", som indgår i dokudramaet. Hvor vi blandt andet også ser uddrag af "Tiggeroperaen" og "Den kaukasiske kridtcirkel" og hører Kurt Weils smukke musik.
Marie Luise Stahl og Adele Neuhauser (til højre) som Hele Weigel i Bertolt Brechts "Mutter Courage", som indgår i dokudramaet. Hvor vi blandt andet også ser uddrag af "Tiggeroperaen" og "Den kaukasiske kridtcirkel" og hører Kurt Weils smukke musik.
Foto: Foto fra filmen

Kultur

Den ultimative Bertolt Brecht

Lollikker og falstringer med gode tyske sprogegenskaber og tysk tv kan glæde sig til næste måned, hvor den tyske tv-station ARD har helliget en hel aften til et dokudrama om den tyske skuespilforfatter Bertolt Brecht.
17. februar 2019 kl. 09:41 Af Hans Jørgen Møller

BRECHT Der er mindst tre gode grunde til at reservere onsdag aften den 27. marts til at se tysk tv. Her sender tv-stationen ARD nemlig den tre timer lange film "Brecht", som skildrer store dele af den tyske forfatter Bertolt Brechts liv.

For det første kan de fleste husstande på disse breddegrader modtage tysk tv. For det andet er det en yderst interessant film i to dele om den tyske forfatter, som valgte at blive boende og arbejde i DDR, selvom han havde alle muligheder for at udfolde sig i Vesttyskland. Og for det tredje spiller den allestedsnærværende danske skuespillerinde Trine Dyrholm en ikke ubetydelig rolle i filmen som Brechts danske veninde og elskerinde, Ruth Berlau.

"Brecht" er et såkaldt dokudrama, hvor dokumentariske optagelser med den tyske forfatter og historiske optagelser fra nogle af hans berømte skuespil krydsklippes med fiktion. Fremragende syet sammen af den 76-årige dokumentarist Heinrich Breloer, som blandt andet tidligere har lavet dokudramaer om forfatteren Thomas Mann og Hitlers chefarkitekt Albert Speer.


Film i to dele

"Brecht" falder i to dele, hvor vi i den første afdeling følger den unge fremadstormende Eugen Bertolt Brecht i Tom Schillings fremstilling. Her tegnes billedet af en yderst selvbevidst ung mand fra Augsburg, som om sig selv siger: "Jeg er den sidste digter på tysk - det sidste tyske geni".

Udover en velvoksen selvbevidsthed besidder Brecht også en ubændig trang til kvinder. En tilbøjelighed, der for øvrigt forblev intakt livet igennem. Selv da han permanent levede sammen med sin hofskuespillerinde Helene Weigel, vandrede kvinderne ud og ind af Brechts soveværelse.

Annonce

Men filmen afslører også, at Brecht livet igennem havde problemer med helbredet - hjerteproblemer som ofte hjemsøgte ham.

Anden afdeling starter i Brechts amerikanske eksil, hvor han er sammen med danske Ruth Berlau. Med Hitlers magtovertagelse i Tyskland i 1933 måtte Brecht og Helene Weigel flygte, men heller ikke i USA kunne han blive.

Den kritiske forfatter blev anklaget for uamerikansk virksomhed og blev stillet overfor senator McCartheys frygtede tribunal. En skæbne, som også ramte Charlie Chaplin og andre førende amerikanske filmfolk, som herefter ikke kunne få jobs i Amerika.

Hvad derimod ikke er med i det over tre timer lange dokudrama, er Brechts ophold i Danmark. Men der bliver flittigt henvist til Ruth Berlau.


Dyrholm som Brechts muse

I denne anden afdeling er det Burghart Klaussner, som vi blandt andet kender fra Michael Hanekes film "Det hvide bånd", der portrætterer Brecht. Hvilket han gør med stor styrke og fantastisk fysisk lighed.

Annonce

Det er også her, vi møder Trine Dyrholm som Ruth Berlau. En rolle, hun spiller med stor indlevelse. Om sin rolle siger Trine Dyrholm:

- Det har været en stor oplevelse at være en del af denne fantastiske produktion og få lov til at spille Ruth Berlau. Denne stærke kvinde, som forlod sin mand og sit land for at følge sin elskede Brecht og hans ideer.

- Hun har på mange måder influeret på Brecht som hans elskerinde, veninde, muse, fotograf, og hvad han ellers måtte have brug for.

"Brecht" havde verdenspremiere på Berlinalen onsdag aften og kommer herefter ud i 17 biografer i Tyskland. Kulturkanalen Arte viser dokudramaet 22. marts, og fem dage senere er det altså ARDs tur. Det ville i øvrigt klæde Danmarks Radio eller TV2 at købe "Brecht" til dansk tv. Det er den værd.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

Radio Loud 11. april 2021 kl. 22.42

AF: HENRIK TONNESEN

Lokalbanerne er også velfærd! 10. april 2021 kl. 19.49

AF: TOM AHLQVIST

Nedrivningstruede… 08. april 2021 kl. 13.33

AF: LINDA SOMMER

Respekt for Maribo domkirke 05. april 2021 kl. 16.43

Annonce

ANNONCE