Annonce
Kultur

Dokumentar i TV om køleskabsdrabet

Efter at have været forsvundet i knap to år blev Mette Bønnelykkes lig fundet i et køleskab. I aften fortæller Discovery Networks hendes historie. Foto: Discovery Networks Danmark

Tirsdag aften vises en dokumentar om "køleskabsdrabet" i Vesterborg. Først da lille datters plejesag skulle opdateres, blev kvinde efterlyst.

Det er en svær balancegang, Discovery Networks og Strong Productions har kastet sig ud i med dokumentarserien "Mord i familien", der klokken 21 i aften på Kanal 5 ser nærmere på "køleskabsdrabet" fra Vesterborg. Svær, fordi idéen er at give den dræbte det sidste ord. At lade hende fortælle.

- Mit navn er Mette Bønnelykke. Jeg blev 38 år. Det her er min historie, siger speakeren (Britta Mikkelsen) i indledningen.

I løbet af udsendelsens omkring 44 minutter vender "Mette Bønnelykkes" stemme flere gange tilbage og fortæller, hvad hun tænker, synes og føler - selvom hun jo altså har været død i mere end seks år.

- For få år siden var jeg nyforelsket. Lykkelig. Jeg havde endelig fået en ny chance til at rette op på alle de fejltagelser, jeg havde begået, siger hun for eksempel.

Opgaven med at give Mette Bønnelykke en stemme er lagt i hænderne på krimiforfatteren Julie Hastrup, som er dykket ned i sagen og på den baggrund har skrevet historien, sådan som Mette Bønnelykke kan have oplevet den. Men uanset hvor omfattende researchen har været, kan det kun blive et bud.

Det er dog et velfungerende bud. Den grundlæggende idé med at have fokus på offeret, og ikke som i så mange andre drabssager på drabsmanden, lykkes. Det skyldes ikke mindst, at Mette Bønnelykkes søster Jette, hendes svoger Carit, og hendes gode ven og kollega Ole medvirker. De kommer nemlig alle til at stå som garanter for, at det vitterligt er Mette Bønnelykkes historie, der fortælles. At fiktion er tro mod virkeligheden.

Køleskabslig: Mette levede i misbrug og uden familie

Det fungerer, indtil det modsatte er bevist - så længe, der ikke er nogen af hendes pårørende, der protesterer. Men som seer må man være sig bevidst, at man bliver udsat for en manipulation, når programmet med en blanding af rekonstruktioner og gamle hjemmevideoer er bygget op, som var det vitterligt Mette Bønnelykke, der fortalte.

Krimiforfatteren Julie Hastrup giver Mette Bønnelykke en stemme. Foto: Krestine Havemann

Misbrug ødelægger

Og hvad er det så for en historie, "hun" fortæller? Den vil være velkendt for dem, der fulgte sagen for år tilbage, og den er trist. Det er nemlig historien om, hvor meget misbrug kan ødelægge en, som en af programmets ekspertkilder bemærker det.

Ulykken begynder, da Mette og Jettes mor falder på en trappe og ødelægger ryggen så voldsomt, at hun må igennem 11 operationer og begynder at få stærk medicin. En medicin, som Mette på et tidspunkt begynder at tage af i en grad, så hun udvikler et misbrug og bliver syg af det.

Psykologen Henrik Høgh-Olesen vurderer, at hun kopierer morens forløb for at få opmærksomhed og omsorg.

- Hvis folk skal bekymre sig om os, hvis folk skal tage hensyn til os, så er det ikke nogen skade til, at vi er syge, forklarer han, og igen må man minde sig selv om, at han aldrig har mødt hende, men alene udtaler sig på baggrund af, hvad andre har kunnet fortælle om hende.

Siden følger et ægteskab med en mand, der drikker, bliver voldelig og begår selvmord, og et forhold til en ny mand, Mickey, der viser sig at være en dominerende psykopat, der til sidst slår hende ihjel og ender med at få 13 års fængsel - dømt for drab, usømmelig omgang med lig samt bedrageri.

Læs også: 13 års fængsel for drabet på Mette

Tv-stationens pressechef, Lena Bøggild, forklarede for en måneds tid siden, at et af målene med serien var at give seerne et indblik i "de mekanismer, der kan gøre familiemennesker til familiemordere". Det indblik er der intet af i "Liget i køleskabet", hvor Mickey blot dukker op som en iskold og beregnende psykopat.

Til gengæld får man en sympati for Mette Bønnelykke og hendes ulykkelige skæbne. Ligesom alle os andre ville hun bare gerne have omsorg fra sine nærmeste.

  • Efter at have været forsvundet i knap to år blev Mette Bønnelykkes lig fundet i et køleskab. I aften fortæller Discovery Networks hendes historie. Foto: Discovery Networks Danmark
  • Krimiforfatteren Julie Hastrup giver Mette Bønnelykke en stemme. Foto: Krestine Havemann
Annonce
Annonce
Annonce
Guldborgsund

Sommerhus-sensation: - Vi har forrygende travlt

Lolland-Falser

Stigende vandstande og voldsomme storme har konsekvenser: Flere og flere melder sig

Guldborgsund

35 biler til start i lokalt påskerally

Indland

Rekordmange ikke-vestlige indvandrere er i arbejde

Sport

Bredahl efter sejrsmål i overtiden: - En kæmpe forløsning

Sport

Bruun Jørgensen: - Det blev en underlig oplevelse

Lokal nyt

Nicolai skal gå 2500 kilometer baglæns - af helt særlig grund

Nakskov

Familieforretning fylder 50 år: - Snakketøjet har jeg efter min far

Sport

NFC vinder efter vanvidsafslutning og sikrer sig top 6

Indland

Skatteminister vil ændre regler efter sag om forkerte boligskatter

Sport

Team Sydhavsøerne tog værdiløs sejr i Aarhus

Guldborgsund

Endelig: Nu starter kæmpe projekt til 30 millioner kroner

112

14-årig dreng meldt savnet

Sport

NFC klar til påskekamp: Højmark står til startplads mod sin tidligere klub

Indland

Det Sydfynske Øhav kommer på anerkendt Unesco-liste

Annonce
Annonce
Guldborgsund

Vild rekord ved museumsåbning

Sport

Team Sydhavsøerne kan runde flest indtjente point i 11 sæsoner

112

Tidligere drabsdømt tilstår drab på medpatient i Skejby

Sport

Cheftræner efter slutspilssejr: - Det var en mental svær opgave

Dølle

Landskendt komiker optræder på Dølle

Guldborgsund

Konkursramt tøjbutik er forvandlet til helsecafé

112

Politiet med klar opfordring: Aftal det på forhånd