Annonce
Kultur

Forudsætningen for Trump

Såvel Christian Bale som Sam Rockwell har slående ligheder med henholdsvis Dick Cheney og George W. Bush i Adam McKays foruroligende politiske satire "Vice". Foto: Foto fra filmen

Filmanmeldelse af filmen "Vice".

Filmanmeldelse: Fem ud af seks stjerner

Hvad var det dog, der skete? Sådan spørger de fleste nogenlunde tænkende væsener sig selv i disse år om det faktum, at Donald Trump for to år siden blev valgt til præsident i USA.

Svarene er mange - nogle mere fantasifulde end andre. Men et af de mest plausible finder vi i Adam McKays dybt foruroligende film "Vice", som handler om den amerikanske politiker Dick Cheney.

Han styrede Det Hvide Hus under Gerald Ford, var forsvarsminister under George Bush den ældre og endelig vicepræsident fra 2001 til 2009 under dennes søn George W. Bush. Måske er vicepræsident for mildt et ord.

For Adam McKay viser i sin over to timer lange spillefilm, at Dick Cheney nærmest var fungerende medpræsident under Bush den yngre. Manden der traf de store beslutninger, som udadtil virkede rolig og tålmodig, men hvis magt var kolossal.

McKay antyder faktisk, at Dick Cheneys magt var større end præsidentens, og at han har sat sig dybe spor i det amerikanske magtapparat. Så dybe, at magten i amerikansk politik nu er et sammensurium af reklame, manipulation og misinformation. Eller med andre ord "fake news", som er forudsætningen for Trumps magtovertagelse og bizarre regeringsform.

Formidable Bale

Filmen viser, hvordan Dick Cheney startede som elektriker og drukkenbolt langt ude på landet i Wyoming. Han fik blandt andet nogle domme for spritkørsel, og da han begyndte at læse på Yale Universitetet, droppede han senere ud på grund af en blanding af dovenskab og ligegyldighed.

Det var hans kæreste og senere hustru Lynne, der fik ham på rette kurs. I virkeligheden var hun den virkelige magtstræbende og kyniske figur, som dog havde indset, at en kvinde ikke ville kunne komme til tops i det amerikanske politiske system.

Men så kunne hun få sin mand derop - og hun skyede ingen midler. Det er den walisiske karakterskuespiller Christian Bale, der giver den som Dick Cheney. En rolle, som han allerede har fået en Golden Globe for, og som gør ham til favorit til en Oscar.

Vi husker blandt andet Bale for hans mørke Batman i Christopher Nolands Batman-trilogi, og ikke mindst som hovedrollen i "The Machinist" fra 2004, hvor han tabte sig 30 kilo for at udfylde rollen.

I "Vice" går han den modsatte vej og tager det samme antal kilo på for nærmest på uhyggelig vis at komme til at ligne Dick Cheney. Det er dybt, dybt imponerende, hvad han præsterer.

Men også Steve Carell i rollen som Donald Rumsfeld og Sam Rockwell som George W. Bush er fremragende.

Sort humor og ironi er de fremherskende virkemidler i "Vice". Men som altid, når humor fungerer, ligger der alvor bag. Forhåbentlig er ikke alt i Adam McKays film sandt.

Men der er ikke tvivl om, at instruktøren - som også har skrevet manuskriptet på baggrund af omfattende research - har fat i magtens udøvelse via Cheney og hustru. Hvilket gør "Vice" til en dybt foruroligende film - og dagens USA endnu mere foruroligende.

  • Såvel Christian Bale som Sam Rockwell har slående ligheder med henholdsvis Dick Cheney og George W. Bush i Adam McKays foruroligende politiske satire "Vice". Foto: Foto fra filmen
Annonce
Annonce
Annonce
Sport

NFH blev blæst ud af Boxen: Team Esbjerg i særklasse

Gedser

Fanget ved grænsen: Medbragte meget stort, kontant beløb

Falster

For få havde lyst: Nu flytter den til fængslet

Lokal nyt

Godkender økonomisk redningsplan med markant mindre indflydelse

Nykøbing

Imponeret over kulissen: Se, hvad der er skabt på 13 år

Dølle

Snart går det løs: Hjælp os med dine vildeste Dølle-minder!

Guldborgsund

Et farvel til bananen?

Nykøbing

Den største nogensinde: Elektrisk stemning og bølge i Boxen

Guldborgsund

Henrik havde svært ved at stå stille, da han så tyren Bjarne

Guldborgsund

- Når sådan et chok rammer, har vi brug for at samles

Sport

Bizar afslutning koster dyrt: Nu er hammeren faldet

Udland

Iran lukker landets største lufthavn efter melding om angreb

Vejret

Weekenden bliver kold men byder på flere solstunder

Nykøbing

Grillede 12 pattegrise før kæmpe-kamp

Sport

2.400 billetter solgt: Storkamp nærmer sig udsolgt

Indland

Ydermure er styrtet sammen i den udbrændte del af Børsen

Annonce
Annonce
112

"Vi ved godt, at der engang imellem sker noget ved banegården"

Lolland

Politiet måtte give fortabt: Nu er påskemysteriet opklaret

Sport

Lokal bokser bliver hovednavn ved professionelt stævne

Guldborgsund

Unikt projekt: Sygehuspatienter kan nu modtage behandling i eget hjem

Guldborgsund

For første gang: Nu kan du gå i dronningens fodspor

112

En person kørt på sygehuset efter sammenstød i trafikken

Lolland

Kommune fik kritik for ventetid: Handleplan skal rette op