cookie-og-privatlivspolitik
2021-03-24-Copyright: PF Anders Knudsen, LF Folketidende, Nykøbing.
Højskolen Marielyst, Marielyst torv.
Kunst på gadeplan.
I Højskolen Marielyst have står denne statue skulptur af "harald Isenstein (1898-1980)  1947 Titel: Fru Thalia".
"FRU THALIA" (1947). Cementskulptur af billedhugger Harald Isenstein (1898-1980) til Skuespillerforbundets helårs rekreationshjem af samme navn, som åbnede i 1944. I græsk mytologi er Thalia komediens muse.

7

Billeder

"FRU THALIA" (1947). Cementskulptur af billedhugger Harald Isenstein (1898-1980) til Skuespillerforbundets helårs rekreationshjem af samme navn, som åbnede i 1944. I græsk mytologi er Thalia komediens muse.
Foto: Anders Knudsen

Kunst på gadeplan

Kunst på gadeplan – Højskolen Marielyst

Om hvordan Fru Thalia havnede på højskolen.
19. juni 2021 kl. 08:41 Af Peter Foersom

Med den 2,5 meter høje skulptur ”Fru Thalia” nærmer vi os grundfortællingen om Marielyst.

Om skuespillerne, der var med til at gøre Marielyst Østersøbad kendt og med tiden fik deres eget hjem i Stouby Klit ved navn Thalia efter teaterkunstens muse. Det var hertil billedhuggeren Harald Isenstein i 1947 skabte fruen i cement.

Da skuespillerhjemmet i 1980 blev overtaget af yngre folk, fulgte Fru Thalia med. Men hun var for skrap til de unge.

- Kør hende på lossepladsen, lød det, og en vognmand blev bestilt.
Men på den tid var Østersøbadet blevet til en højskole med Jørgen Geisler som forstander, og han fik nys om sagen:
- Du kunne køre her forbi og tabe hende på vejen, sagde han til vognmanden.

Ligefrem tabt, blev hun vel ikke, det havde hun næppe overlevet. Men læsset af blev hun, og i beretninger fra den gang, kan man læse, at hun blev betalt med to kasser øl.

Annonce

Og hun står der endnu, skarp i blikket, stram i betrækket, med en maske i hver hånd, mens en kat smyger sig om hendes ben.

”FRU THALIA” (1947). Cementskulptur af billedhugger Harald Isenstein (1898-1980) til Skuespillerforbundets helårs rekreationshjem af samme navn, som åbnede i 1944. I græsk mytologi er Thalia komediens muse.

”KVINDEN OG DE SKALDEDE KALKUNER” (2016). Installation af Gitte Kjær Hansen (f. 1964) og Helle Bach (f. 1962) og bænkesnedker Leif Thomsen til Kvindfolkemødet på Højskolen Marielyst. Gitte Kjær Hansen bor i Nykøbing og driver virksomheden Pil & Design. Helle Bach er keramiker i Nørre Alslev.

”EN SANSELIG KVINDE”. (Årstal ukendt) Skulptur af Kai Nielsen (1882-1924. Kai Nielsen var især aktiv på Sydfyn. I sit relativt korte liv var han meget populær og meget indflydelsesrig som billedhugger.

”DAVID OG GOLIAT” (opstillet 1945). Cementskulptur i af Søren Georg Jensen (1917-1982). Kaldes også ”DAVID”. Søren Georg Jensen arbejdede naturalistisk i sine yngre dage, senere konkret.

Annonce

UDEN TITEL (Omkr. 1993). Granitskulptur af kyllingeben i overstørrelse. Søren West bor på Vestfyn var gæstelærer på højskolen.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

ANNONCE