cookie-og-privatlivspolitik
2021-01-28-Copyright: PF Anders Knudsen, LF Folketidende, Nykøbing.
Torvet, Nakskov.
Kunst til en coronatur.
"KONG CHRISTIAN X PÅ AXELTORV." -  Rytterstatuen af Kong Christian X på Axeltorv i Nakskov er støbt i bronze efter model lavet af billedhuggeren Victor Kvedéris. Når den ser så enorm ud, er det, fordi den er støbt i 1 1/3 overstørrelse.
Soklen er af grønlandsk marmor.
Rytterstatuen er et frihedsmonument, der markerer den populære konges daglige rideture i København under den tyske besættelse. Statuen er en gave til byen på initiativ af købmand Martin Ovesen og betalt af 300 bidragydere med i alt 222.885,15 kr. Rytterstatuen blev indviet 5. maj 1952.

5

Billeder

"KONG CHRISTIAN X PÅ AXELTORV." - Rytterstatuen af Kong Christian X på Axeltorv i Nakskov er støbt i bronze efter model lavet af billedhuggeren Victor Kvedéris. Når den ser så enorm ud, er det, fordi den er støbt i 1 1/3 overstørrelse. Soklen er af grønlandsk marmor. Rytterstatuen er et frihedsmonument, der markerer den populære konges daglige rideture i København under den tyske besættelse. Statuen er en gave til byen på initiativ af købmand Martin Ovesen og betalt af 300 bidragydere med i alt 222.885,15 kr. Rytterstatuen blev indviet 5. maj 1952.
Foto: Anders Knudsen

Kunst på gadeplan

Kunst på gadeplan - Nakskov

En konge, en dreng og to piger.
26. februar 2021 kl. 06:24 Af Peter Foersom

Den enorme rytterstatue af kong Christian X på Axeltorv i Nakskov regnes for at være billedhuggeren Victor Kvedéris’ hovedværk. Modellen til bronzestatuen er godkendt af kongen i 1946, men først i 1952 blev statuen leveret i Nakskov.

Ved indvielsesfesten 5. maj 1952 deltog kong Frederik IX og dronning Ingrid og andre medlemmer af den kongelige familie.

Hele byen var mødt op til fællessang og taler, og om aftenen var der fest i sportshallen, hvor Lily Broberg og Poul Reichardt sang akkompagneret af Radiounderholdningsorkestret. Der var festfyrværkeri bagefter.

For billedhuggeren Victor Kvedéris blev rytterstatuen anledning til flere opgaver på Lolland, således til både Nakskovdrengen og Nakskovpigen og til Lollandspigen i Maribo.

Når det gælder statuer og buster husker man ofte motivet bedre end kunstneren, der lavede dem. Det gælder også busten af digteren Olaf Hansen – hvis ellers man husker ham.

Annonce

Når det derimod gælder de tre konger ved Møllecentrets dam, er de finurlige trådbeviklinger så karakteristiske, at mange umiddelbart vil genkende kongerne som Kit Kjærbyes.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

ANNONCE