cookie-og-privatlivspolitik
2021-01-20-Copyright: PF Anders Knudsen, LF Folketidende, Nykøbing.
Torvet, Nykøbing
Kunst til en coronatur
Bjørnebrønden i granit står Slotsgade på Torvet i Nykøbing.
"BJØRNEBRØNDEN." Skulptur i bornholmsk granit fra 1939 på Torvet i Nykøbing F. Lavet af billedhugger Mogens Bøggild (1901-87) og arkitekt Kaare Klint (1888-1954). Mogens Bøggild lavede en lermodel af bjørnen, og Kaare Klint tegnede kummen og et anlæg med runde bænke omkring et træ på hver side af skulpturen. Selve huggearbejdet blev udført af stenhugger Olsen på Børge Schiølers Stenhuggeri. Skulpturen hed oprindeligt "Nykøbing-Bjørnen" var en gave fra købmand Jeppesen ved byens 400 års jubilæum.

5

Billeder

"BJØRNEBRØNDEN." Skulptur i bornholmsk granit fra 1939 på Torvet i Nykøbing F. Lavet af billedhugger Mogens Bøggild (1901-87) og arkitekt Kaare Klint (1888-1954). Mogens Bøggild lavede en lermodel af bjørnen, og Kaare Klint tegnede kummen og et anlæg med runde bænke omkring et træ på hver side af skulpturen. Selve huggearbejdet blev udført af stenhugger Oscar Olsen på Børge Schiølers Stenhuggeri. Skulpturen hed oprindeligt "Nykøbing-Bjørnen" var en gave fra købmand Jeppesen ved byens 400 års jubilæum.
Foto: Anders Knudsen

Kunst på gadeplan

Kunst på gadeplan - Nykøbing

Nykøbings elskede bjørn.
01. april 2021 kl. 14:32 Af Peter Foersom

- ”Bjørnebrønden” betyder lige så meget for Nykøbing F., som Den lille Havfrue betyder for København, erklærede Nykøbings Kulturmindeforening forud for den seneste fornyelse af Nykøbings torv, da der en kort overgang opstod tvivl om, hvorvidt den afholdte bjørnefigur skulle have en plads i den nye udgave af torvet.

De fleste nykøbingensere ville dog nødigt at undvære den mere end 80 år gamle bjørn, der skræver over sit lille bassin i hjørnet af Torvet, mens den kun støtter på tre af sine fire ben. Bjørne kan være farlige rovdyr, men for de fleste er de også nært forbundet med barndommens sovedyr og sangen om den rare bamsefar. Og skulpturens omhyggeligt naturtro granitpels kombineret med dens skrøbelige balance over bassinets vand forsyner Nykøbings bjørn med en sødme, som de færreste kan stå for.

Bjørnebrønden er da også blevet en del af det nye torv, nu - i hvert fald i sommerhalvåret - omgivet af pulserende springvand.

Når bjørnen kun støtter på tre ben, er det ifølge Kaare Klints oprindelige beskrivelse af projektet, fordi den leger med vandet med fjerde og den frie lab.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

ANNONCE