cookie-og-privatlivspolitik
Landbruget ses i manges øjne nu som en helt central del af løsningen på klimakrisen.

2

Billeder

Landbruget ses i manges øjne nu som en helt central del af løsningen på klimakrisen.
Foto: Arkiv

Landbrug

Klimakampen er en lokal vindersag

Landbruget bliver bliver af mange set som en del af klimaløsningen, lyder det fra Business LF.
30. marts 2021 kl. 09:01 Af Jesper Bøgh

Coronakrisen og klimakampen er to globale fænomener, som på hver deres måde i disse år sætter landbrug og fødevareproduktion i nyt lys.

Sådan lyder det fra Business Lolland-Falster, hvor investeringschef Steffen Lund ser nogle spændende lokale perspektiver.

- Vi har set under coronakrisen, at landbruget i de fleste henseender har vist sig som et meget stabilt erhverv. Dels har landbrugserhvervet generelt kunne opretholde fuld produktion under de skærpede corona-vilkår, dels har de ikke haft nogen problemer med at sælge deres produkter, for folk skal jo have mad uanset hvad, siger Steffen Lund.

Men det er ikke kun coronanedlukningen, der har været med til at fremhæve styrkerne ved landbrugserhvervet, vurderer han.

Klimakampen skaber også nogle nye fortællinger og perspektiver omkring landbrug og fødevareproduktion.

Annonce

En del af løsningen

Hvor landbrugssektoren i mange år primært har måtte høre for erhvervets miljøbelastning, så kigger flere og flere på landbruget med nye briller.

- Uanset hvordan man vender og drejer det, så kommer vi ikke udenom, at landbrugsproduktion, ligesom al anden produktion i øvrigt, har et klimaaftryk. Men de seneste mange år er der kommet ny viden og teknologi på banen, som gør, at landbruget i manges øjne nu skal ses som en helt central del af løsningen på klimakrisen. Som en af de rigtig store bidragydere til CO2-reduktionen, siger Steffen Lund.

Han henviser blandt andet til mulighederne for genanvendelse af rest- og affaldsprodukter til produktion af biogas, nye dyrkningsteknologier samt stadig mere effektive produktionsprocesser.


Helt særlig styrke

I denne sammenhæng har Lolland-Falster ifølge Steffen Lund en helt særlig styrke i både dansk og international sammenhæng.

- Landbrugserhvervet på Lolland-Falster består langt overvejende af planteavl. Det vil sige landbrug, der udnytter vores gode dyrkningsforhold, som er stort set uden sammenligning med resten af Danmark. Gode dyrkningsforhold betyder ikke blot, at vores lokale landmænd henter afgrøder op af jorden, der både smager bedre og har højere kvalitet. Det betyder også, at der skal færre indsatsfaktorer til at dyrke dem. Og færre indsatsfaktorer er lig med mindre CO2, fortæller Steffen Lund.

Annonce

Generelt har dansk landbrug et lavere klimaaftryk pr. kilo fødevare end andre lande i Europa, og i dansk sammenhæng ligger Lolland-Falster ifølge Steffen Lund i den virkelig pæne ende af skalaen.

Det placerer Lolland-Falster som en meget klimavenlig landbrugsregion. I hvert fald sammenlignet med andre.

Steffen Lund understreger, at der er rigtig mange meninger og rigtig mange tal inden for dette område, men at den overordnede tendens er klar.

- Klimacertificeringer bliver i disse år et krav for en lang række erhverv, og jeg kan ikke forestille mig andet, end at det vil være en klar fordel for vores lokale landbrugs- og fødevarevirksomheder, når verden omkring stiller stadig større klimakrav til produktionen. Og selv om vi allerede nu står godt i den nationale og globale klimakonkurrence, så har vi masser af håndtag at trække i de kommende år i forhold til at gøre Danmarks bedste landbrugsregion endnu mere klimavenlig, siger Steffen Lund.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

ANNONCE