cookie-og-privatlivspolitik
Søren Holmgren kan se tilbage på 10 år som planteavlskonsulent hos Østdansk Landboforening.
Foto: Niels Okking

Landbrugsnyt

10 år med planteværn og datokrav

Planteavlskonsulent Søren Holmgren har 10-års jubilæum i Østdansk Landboforening. Han er fascineret af plantebeskyttelse, men knap så begejstret for datotyranniet.
06. september 2018 kl. 08:35 Af Denny Michael Jakobsen

Annonce

Som kørende planteavlskonsulent får Søren Holmgren kørt nogle kilometer om året, når han besøger landmænd ude i markerne og rådgiver om planteværn mod ukrudt, skadedyr og svampesygdomme, gødningstildeling og meget andet. Den 45-årige planteavlskonsulent hos Østdansk Landboforening i Rønnede havde 1. september 10-års jubilæum.

Han yder det, han kalder, produktionsrådgivning, hvor han er tæt inde på driften af det enkelte landbrug, som regel de lidt større, og her hjælper han med vækstreguleringen.

- Jeg plejer at sige, at mit job består i at gætte, og så skal jeg jo helst gætte rigtigt, siger Søren Holmgren.

Ude på bedriften er han i løbende dialog med landmanden igennem sæsonen, hvor de blandt andet vender, hvilken form for vækstregulering der skal til ud fra situationen på det givne tidspunkt. Og det kan være sin sag, da man aldrig helt kan vide sig sikker på vind og vejr.

- Men det er trods alt nemmere, når man er to til at gætte, som han siger.

Han blev uddannet landbrugstekniker i Odense i 1996 og har bl.a. undervist i planteavl på både Høng og Næsgaard Landbrugsskoler, inden han kom til Østdansk Landboforening.

Her er han blandt andet med til at holde ERFA-grupper.

- Vi holder som regel fire møder i løbet af vækstsæsonen og et i løbet af efteråret ude hos landmændene. Nogle gange er der en, der har en anden konsulent med nogle løsninger, jeg ikke lige ville have valgt, så ERFA-grupperne er et godt sted at få faglig sparring, fortæller Søren Holmgren.

Hvad kan du bedst lide ved dit job?

- Jeg kan godt lide at køre ud og give rådgivning, man kan se udmønte sig i noget ude på marken, og vide, når jeg kører derfra, at landmanden har et stykke papir og en plan. Jeg kan godt lide den dialog og sparring, der er. Og så er det dejligt at kigge ud over markerne og være en del af, at det er lykkedes, siger Søren Holmgren.

Han holder også sprøjtekurser og opfølgningskurser inden for planteværn, som der er stor søgning til hos Østdansk Landboforening. I det hele taget er han fascineret af, hvad man kan udrette med planteværnsmidler.

- Det er fascinerende, at man med så små mængder aktivstoffer kan løse nogle udfordringer i marken og samtidig med så lille en miljøbelastning. Og så er det utroligt, hvad planteværn har gjort ved vores fødevareforsyning, det har betydet, at vi kan spise så varieret, som vi kan i dag. Så kan man så være lidt ked af, at der er nogle, som ikke sætter sig ind i, hvad planteværn kan, og som bare siger, at det er noget skrammel, siger Søren Holmgren.

En af de store udfordringer i landbruget er de mange datokrav.

- Det er svært at praktisere det gode landmandskab, når der er regler for, hvornår man må harve. Der er så mange regler at tage hensyn til, at landmændene må ringe til mig og spørge, om de må harve. Hvis det havde været på landbrugsskolen, det var sket, havde man jo sagt, ved han virkelig ikke det. Men reglerne er blevet så komplicerede, at det er helt groteskt, fortæller Søren Holmgren.

- Reglerne udmønter sig ikke i bedre miljø, når vi ikke må harve og sprøjte, når vi synes, det er nødvendigt. Med sådan en tør sommer, vi har haft i år, kunne det måske have været bedre med en mekanisk bekæmpelse i stedet for at sprøjte, men det har vi så ikke kunnet på grund af de rigide datokrav, fortsætter han.

Datokrav til trods kunne han sagtens se sig selv fortsætte i jobbet som planteavlskonsulent 10 år mere.

- Jeg kunne ikke forestille mig et bedre job end det her, men jeg kunne godt ønske mig, de mange datokrav røg væk, siger han.

Privat er Søren Holmgren bosat i Hesnæs på Falster.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce i kategorien "Landbrugsnyt":
Annonce