cookie-og-privatlivspolitik
Finn Skotte kunne blandt mange tal også nævne, at der stort set ingen konkurser har været blandt ejendommene i det østlige Danmark.
Finn Skotte kunne blandt mange tal også nævne, at der stort set ingen konkurser har været blandt ejendommene i det østlige Danmark.
Foto: Jens Henrik Nybo

Landbrugsnyt

2018 kunne være endt værre

Nok trængte udfordringerne sig på for svineproducenterne i 2018, men den bedste tredjedel tjente dog penge.
01. marts 2019 kl. 12:57 Af Jens Henrik Nybo

Annonce

Traditionen tro bød Årsmødet i Sorø også på en række faglige indlæg både om økonomi og virksomhedsledelse samt om produktionen i staldene. Driftsøkonom i VKST, Finn Skotte orienterede om svineproducenternes resultater i 2018, men gav også bud på et tal for indeværende års slagtesvinenotering, som han mente vil ende på 9,88 kr. pr. kg.

Slagtesvinenoteringen i 2018 blev på 8,67 kr. pr. kg i forhold til 10,49 kr. pr. kg i 2017, som Finn Skotte benævnte det bedste "svineår" han kunne erindre.

- 2018 var på alle måder et usædvanligt år, som bød på fem sviende lussinger: Svigtende egen høst med et fald på 25 procent, dyrt suppleringskorn, en lav svinenotering og en lav efterbetaling fra Danish Corwn på blot 80 øre pr. kg - såvel notering som efterbetaling de laveste i 10 år - samt en negativ konjunktur på minus 10 procent.

- Med alle disse negative tendenser har 2018 allerede skrevet sig ind i dansk landbrugs historie som et af de værste år. Men de nyeste regnskabstal viser imidlertid, at 2018 ikke entydigt har fortjent sit dårlige ry, sagde han med henvisning til, at den bedste tredjedel af producenterne alligevel præsterede udmærkede overskud.

Finn Skotte har lavet en beregning af driftsresultatet på 46 svineejendomme, og her viste resultatet af den primære drift på slagtesvinehold 373.000 kr., en forskel på næsten to millioner i forhold til 2017.

En tilsvarende beregning har han lavet på 19 ejendomme med sohold, hvor resultatet af den primære drift endte på 350.000 kr - en forskel på godt tre millioner i forhold til 2017.

Sammenfattende sagde han, at der skal et plus på 4.660 kr. pr. årsso for at tjene penge, og det - og mere til - har den bedste tredjedel af ejendommene præsteret.


Øst klarer sig bedst

Finn Skotte oplyste, at generelt klarer landbrugsbedrifterne i øst sig bedre end i Jylland, hvor 9 ud af 10 konkurser er sket.

- Rigtig mange landbrug er til salg i det jyske, mens vi her på Sjælland blot har to udbudt - én i Nordsjælland og én i Sydsjælland, hvorpå en landmand fra det nordsjællandske i øvrigt kunne oplyse, at den i nord allerede var solgt.

Finn Skotte mente ikke, at tendensen i Jylland vil brede sig til Sjælland. Om jordpriserne sagde han:

- Der er større lokale udsving i øst. Det er fortsat i Vest- og Sydsjælland inklusive Lolland/Falster, der handles til de højeste priser. I øjeblikket ligger priserne her på 221.500 kr. pr. hektar, og på Lolland/Falster helt oppe omkring 300.000 kr.

Finn Skotte afrundede med at give et finansielt overblik, hvor 2017 var præget af fyldte siloer og en kassekredit i bund, som samtidig muliggjorde en reduceret gæld og en styrket soliditet. 2018 bød på tomme siloer og en kassekredit belastet af store træk samt en svagt stigende gæld og svagt faldende soliditet. 2019 vil byde på behov for en øget likviditet til drift samt en yderligere svagt stigende gæld og tilsvarende faldende soliditet.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce i kategorien "Landbrugsnyt":
Annonce