cookie-og-privatlivspolitik
Der var lagt timer i at nette hestene, så de fremstod så flotte som muligt.

24

Billeder

Der var lagt timer i at nette hestene, så de fremstod så flotte som muligt.
Foto: Jens Henrik Nybo

Landbrugsnyt

50 år med Børn&Dyr på Bregentved

BILLEDSERIE: Weekendens dyrskue på Piberhusfold blev en flot markering af 50 årsjubilæet. End ikke heden afholdt 15.000 gæster i at dukke op.
02. juli 2019 kl. 13:50 Af Jens Henrik Nybo, Jens Henrik Nybo

Annonce
FAKTA

Med lige over 30 grader på termometeret og en bagende sol fra en skyfri himmel om søndagen - lidt svalere om lørdagen - kunne nogle sikkert have følt sig fristet til at søge mod strandene.

Men nej, 50 års jubilæet for Børn&Dyr på Bregentved, var ikke en begivenhed, der måtte forbigås, bekræfter besøgstallet på i alt omkring 15.000.

Det svarer nogenlunde til sidste år, hvor vejret også var storartet - helt i kontrast til de foregående par år med regn, blæst og en del kulde, som indlysende påvirkede besøgstallet negativt.

Forventeligt var det især de mange salgssteder med is og drikkevarer, som oplevede store omsætninger fra tørstige gæster på den kønne Piberhusfold, som ligger nær Bregentved Gods ved Haslev.

Også i år var der begge dage et imponerende og alsidigt program, som både børnene og de voksne nød at se på eller være en del af.

På Store Ring gjaldt det begge dage alt fra præsentation af betagende veterantraktorer, ridebanespring, renæssance riddershow, ponylege for øvede, opvisning med jagthunde til de store hesteshows.

På væddeløbsbanerne var det ikke mindst grisevæddeløbene, som henrykkede især de yngre blandt gæsterne. Legepladsen dannede ramme om et væld af aktiviteter som brasiliansk kampdans, rollespil og fægtninger, førstehjælp i børnehøjde og Klovnen Tulle.

På Gulvet var der om søndagen gymnastikopvisninger udført af Rønnede IF's entusiastiske atleter. Endelig hører traktorvæddeløb selvfølgelig også med til et dyrskue. Her var der den store bane med de kraftfulde kæmper, som sled sig igennem banen med tunge byrder efter sig - og med en voldsom dieselrøg, der spyede ud af skorstenene.

I noget mindre skala gjaldt det havetraktortræk på den lille bane, hvor også de yngre kunne være med.


Bregentved - fast årlig tradition

250 børn dystede sammen med deres kæledyr - fra de helt små kaniner til de store heste - om den eftertragtede Bregentvedpræmie, og et stort antal præmier blev uddelt.

Katrine på 12 år, har sammen med sin familie været på børne-dyrskuet i Bregentved de sidste seks år sammen med faderen, Anders Christensen, som driver Vivede-gården i tredje generation med en svinefarm samt agerdyrkning på Faxe-kanten.

Katrine havde medbragt hesten, Da Vinci - opkaldt efter den store italienske opfinder og kunstner, Leonardo da Vinci, og hesten opnåede 99 ud af 100 point. Katrine ville aldrig undvære at være med i Bregentved.
- Det er bare nogle dage, jeg og min familie aldrig kunne leve uden, fortalte hun.

Anders Christensen supplerede:
- Mine forældre var med til at bygge børnedyrskuet op, og derfor betyder det også noget rent familiemæssigt. Vi har været med hvert år uden undtagelse - regn, blæst og kulde. Det er en tradition med fællesskab, som vi aldrig vil forbigå, uanset hvad, fortalte Anders Christensen.


Bor i 4H-telte

Maja på 13 år fra Faxe-kanten har været med i fire år på Bregentved-dyrskuet, og hun havde bragt seks kaniner af Rex-racen - en mor og hendes fire unger - med på børnedyrskuet. Maja sov sammen med sine ti kammerater i 4H's telte, der var rejst i den ene ende af Piberhusfolden: - Det er bare så hyggeligt at være her, både i løbet af dagene med søde børn, som vil klappe og holde på mine kaniner, men også om aftenen, når vi spiser mad sammen, fortalte Maja. Der var mange andre former for underholdning, som Ankers Tivoli sørgede for. Vandrutsjebane, karruseller, skydebaner osv.


Dyrskue i børnehøjde 

Jens Mortensen er formand på femte år for Børn&Dyr på Bregentved, og han var ganske godt tilfreds med forløbet i weekenden:
- Nok har vi været i den varme ende med temperaturen, men alt går også nemmere, når det er rart at være her, fremfor regn og rusk. Stemningen har været god begge dage.

- Dette er en tradition, som jeg tror vil vare ved mange år frem. Det er et dyrskue i børnehøjde, og sådan skal det være, for derved bliver det også et udstillingsvindue for dansk landbrug i forhold til det omgivende samfund, fortalte han.

På spørgsmålet om de rigelige mængder dieselrøg, der strømmede op af traktorernes skorstene under traktortrækkene, svarede han:
- Jo, med en ny regering og strammere klimaregler, er det nok ikke det bedste, vi kan præstere på klimaregnskabet, bemærkede han lunt. - Men, det er nu engang en tradition, hvor de unge landbrugselever får chance til at slippe hestekræfterne løs, så mon ikke det også går an!


Masser af frivillige timer

Bag Børn&Dyr på Bregentved ligger en kæmpemæssig indsats fra de 500 frivillige, der knokler og aser i et utal af timer forud.

- Det er et arrangement skabt og båret af frivillige ildsjæle, som har det sjovt og hygger sig med at lave dyrskue. Landboungdommen og 4 H samarbejder fint, og det skaber samlet set det, jeg vil kalde Bregentvedånden, sagde Jens Mortensen, og supplerede:

- Mange familier kommer her som gæster, fordi de kom her som børn med deres forældre, eller måske har udstillet her og vil nu vise deres børn dyrskuet. Vi har også mange frivillige, der har været med i samtlige 50 år.

- Jeg vil heller ikke forbigå at nævne, at vi har trofaste samarbejdspartnere, og her tænker jeg på leverandører og udstillere. Nogle spørger, om vi er her om 50 år. Jeg svarer, at vi har en størrelse på vores arrangement, så det også burde have sin berettigelse fremover. Det landbrugsmæssige vil dog nok i fremtiden komme til at fylde mindre på baggrund af udviklingen i landbruget, udtalte Jens Mortensen.

Klik på billedet herover for at se flere billeder.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her