cookie-og-privatlivspolitik
Claus Meyer tog gæsterne på Landbrugsdagene med på en spændende udviklingsrejse fra hans opvækst på Lolland og til i dag, hvor han driver forretning i New York, men i øvrigt vender hjem til Danmark til sommer efter tre år i USA.
Foto: Ulrik Larsen

Landbrugsnyt

Alt hvad jeg har haft succes med er begyndt i det små

Claus Meyer fortalte på Landbrugsdag om sin karriere som kulinarisk iværksætter fra Lolland til New York.
29. januar 2018 kl. 06:00 Af Ulrik Larsen

Annonce

Claus Meyer har med mange af de projekter, som han har sat i gang, opnået seriøs stor omsætning. Men i langt de fleste tilfælde er projekterne startet helt i det små, fortalte han på Landbrugsdagen, arrangeret af bl.a. Forenet Kredit og Nykredit, hos VKST i Sorø.

- Jeg har en enkelt gang prøvet at kautionere med mit hus. Det vil jeg ikke anbefale. De ting, jeg har haft held med, er gerne startet helt småt. Jeg tror på at starte i det små og så lade projektet finansiere sin egen opbygning undervejs. Nogle gange kan man være heldig at sikre sig en aftager på forhånd. Jeg er da også bevidst om, at mit navn betyder noget. Men det handler lige så meget om at få fortalt historien rigtigt. Så du engagerer folk og får dem til at hjælpe med at sprede begejstringen.

Til New York via Bolivia
En markant undtagelse fra at starte i det små har været Claus Meyers projekt i New York, hvor han har været med til at opbygge Great Northern Food Hall og restauranten Agern på Grand Central Terminal. En investering på 120 mio. kr. og 300 ansatte fra dag 1.

Det kom til verden i kraft af et andet projekt i Bolivia, hvor Claus Meyer med sin fond Melting Pot vil forsøge at bekæmpe fattigdom ved at uddanne unge fra slumkvartererne på 13 madskoler, hvor foreløbig 2.500 unge har fået mulighed for at komme videre i livet.

- På et af disse spisesteder blev jeg opsøgt af en amerikansk forretningsmand, som tilbød mig at komme i gang i New York. Jeg havde egentligt ikke specielt meget lyst, men min familie elskede ideen, og så kastede jeg mig ud i det. Men jeg vil sige, at mens vi byggede det op, vågnede jeg ikke en eneste dag og følte, at jeg havde styr på det, sagde Claus Meyer.

Iværksætter-eddike
Han beskrev sin udvikling fra en opvækst på Lolland i et hjem, hvor de kulinariske oplevelser baserede sig på frostvarer og dåsemad. Et ophold i Frankrig gav teenageren mod på at blive iværksætter med en ambition om at komme hjem og ændre den danske madkultur og udfordre det danske madlandskab.

Det gjorde han blandt andet ved at etablere en produktion af eddike på danske æbler, importere specialkaffe og valrhona- chokolade. Og ikke mindst fik han med Meyers Køkken en tv-platform, hvor han i seks år forsøgte at inspirere seerne til at tage madlavning alvorligt.

Køkkenmanifest
- I 2002 valgte jeg en ny strategi. Folk var trætte af at høre om det franske køkken, så jeg fik den tanke at lave et køkken baseret på nordiske råvarer. Det førte til Det nordiske køkkenmanifest, som jeg skrev sammen med bl.a. med min mentor, Jan Krag Jacobsen. Vi opfattede manifestet og åbningen af Noma som en håndsrækning til danske landmænd og fiskere, fordi deres råvarer var omdrejningspunktet.

Noma blev også startet i det små. Initiativtagerne brugte 140.000 kr. på projektet og åbnede restauranten med 50 stole. Selv om den flere gange blev kåret til verdens bedste, blev den aldrig større. Men stolene blev dog skiftet ud et par gange.

Du skal brænde for det
Claus Meyer har siden brugt sit potentiale og sin ildhu til at starte projekter som Meyers Bageri, en brødbevægelse bygget på dansk korn.

- Brænder du tilstrækkeligt for det, kan tingene godt lykkes. Jeg kom aldrig til at tjene ret mange penge på de ting, jeg satte i gang, selv om vi var 400 medarbejdere i alt. I 2007 lå vi på en indtjening før skat på 2,8 mio. kr., men så fik jeg ansat en direktør med styr på de ting, og vi endte med at tjene seriøst mange penge. I 2012 var indtjeningen oppe på 31,9 mio. kr.

Unge kan tage køkkenvejen
Claus Meyer fortalte, at for ham har det aldrig handlet om penge, men at gøre noget for andre. Melting Pot- fonden har han, foruden projektet i Bolivia, blandt andet brugt til at oprette madskoler i danske fængsler.

Senest har han oprettet en fond i et udsat boligområde i Brooklyn, hvor fonden har overtaget en bygning på 1.000 kvadratmeter og bygget den om til restaurant, bageri og skolekøkken for ad den vej at få de unge ind på arbejdsmarkedet.

Knyt din produktion til lokalområdet
På Landbrugsdagene blev Claus Meyer spurgt, hvordan landmænd kan få mere ud af deres produkter, når forbrugerne tilsyneladende gerne vil betale mere for den gode råvare?

- Der er intet til hinder for, at vi i dansk landbrug kan lave nogle af verdens bedste og dyreste råvarer og også forædle dem til de allerbedste fødevarer. Men jeg tror også, at vi vil se en trend, hvor landmanden producerer til det lokale samfund i et tæt samspil med forbrugerne.

- Det kan findes i mange størrelser, blot der er en tæt relation mellem forbruger om bønder om en produktion, man er enig om. I stedet for, at landmanden producerer 100.000 blomkål og håber, at han kan sælge dem en dag – uden at vide, hvad han kan få for dem, lød Claus Meyers bud.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce i kategorien "Landbrugsnyt":
Annonce