cookie-og-privatlivspolitik
Årets hvedekamp har netop fundet sted.

2

Billeder

Årets hvedekamp har netop fundet sted.
Foto: Privatfoto

Landbrugsnyt

Balanceret gødskningsstrategi gav hvedekampens højeste udbytte

For nylig løb årets hvedekamp, som afvikles af rådgivningsvirksomheden VKST, af stablen.
29. oktober 2019 kl. 06:00 Af Lars Hovgaard

Annonce

Nok en gang dystede firmaer, rådgivere og landmænd om at dyrke hvede med det højeste økonomiske nettoudbytte, ligesom parametre som proteinindhold samt tildeling af fosfor og kali også har talt med i bedømmelsen.

I år var det VKST anført af Kristian Bang Davidsen, der løb med sejren takket være et sortsvalg, som resulterede i et udbytte på 125 hkg pr. ha og et nettoudbytte på 10.082 kroner pr. ha.

Ifølge planteavlskonsulenten har konkurrencen givet anledning til nogle interessante markvandringer, ligesom det har været spændende at overvære de 10 holds forskellige strategier og fokusområder.

- Gennem konkurrencen kan de medvirkende virkelig vise, hvad de og deres produkter formår. Det er virkelig spændende at se, hvad du kan opnå, når der justeres på de forskellige parametre, hvad angår sort, gødning, vækstregulering, svampe osv. Samtidig har det været en fornøjelse at opleve deltagernes engagement, som i år har givet sig udslag i et meget tilfredsstillende udbytteniveau, en høj kvalitet og pæne proteinprocenter. Ser man på tildelingen, har vi nærmest høstet 100 procent., og kvælstofeffektiviteten har været høj for alle sorterne, påpeger han.


"Delt vinderplads"

Igen i år var der tæt løb i kampen om førstepladsen. Blot syv kroner pr. ha netto adskilte vinderen fra andenpladsen, som gik til Yara. Ført an af chefagronom Jesper Ulnitz præsterede gødningsproducenten ikke bare det næsthøjeste nettoudbytte på 10.075 kroner ha. Faktisk var udbyttet på 131,5 hkg pr. ha det højeste i hvedekampens historie. Det pointerer Kristian Bang Davidsen, som ikke lægger skjul på, at det var marginalerne, der gjorde, at Yara ikke løb med sejren.

- I de tre år, hvor Yara har deltaget i hvedekampen, har de to gange høstet en flot andenplads. Faktisk er det ikke helt forkert at sige, at der i år er tale om en "delt førsteplads". Der er derfor ingen tvivl om, at Yara har haft den rigtige tilgang. Særligt når det kommer til gødskning, er det vigtigt, at man træffer det rigtige valg, og resultaterne viser entydigt, at de har været meget velovervejede omkring deres strategi.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

MEST LÆSTE