Annonce
Landbrug

Baltic Pipe skaber uro i landbruget

- Meningen med dette møde er at finde fælles fodslag og lade jer lufte jeres bekymringer, sagde Gefions formand Torben Hansen. Foto: Niels Okking

Omkring 150 lodsejere deltog på stormødet i Herlufmaglehallen nord for Næstved. Samtaleemnet var det store gasprojekt, Baltic Pipe, hvis anlægsarbejde kommer til at påvirke mange landmænd og lodsejere.

- Baltic Pipe kræver rettidig omhu og sammenhold.

Sådan lød et af rådene fra Landboforeningen Gefions formand Torben Hansen, da Herlufmaglehallen dannede rammerne for et stormøde, hvor Gefion var vært.

Torben Hansen indledte mødet og slog fast, at man ville følge arbejdet med projektet tæt.

- Men først og fremmest skal vi stå sammen og sikre de bedst mulige vilkår. Blandt andet ved at lære af de erfaringer, der blev gjort ved Kriegers Flak. Samtidig erkender vi, at de erstatninger, der på nuværende tidspunkt er stillet i udsigt, er for lave. Det arbejder vi selvfølgelig med, sagde han.

Naturgasledningen, som skal løbe på tværs af Sjælland, kommer til at gå fra Stillinge Strand i Slagelse Kommune til Faxe Ladeplads. Og det vækker bekymring hos flere borgere og landmænd i de berørte områder.

God dialog – indtil videre
Et problem er nemlig sikkerhedszonen på 20 meter på hver side af ledningen. Her må der ikke opføres bygninger af sikkerhedsmæssige årsager.

Et andet problem er, at gasrørledningen indtil videre kun vil være gravet en meter ned i jorden. Begge punkter der tydeligt påvirkede forsamlingen.

Og hvem skal betale, hvis ledningen på et tidspunkt skal flyttes, når den er gravet ned? Dette spørgsmål var et andet omdrejningspunkt på mødet.

Landmand Povl Fritzner,der er bestyrelsesmedlem i Gefion og formand for Østlige Øers Landboforeninger, erkender, at dialogen indtil videre er fornuftig, men at der er lang vej endnu.

- Vi håber, at alle parter vil opføre sig fornuftigt i den her sag, men det kunne godt ende i en retssag. Landsaftalerne er ikke gode nok, blandt andet fordi strukturskaderne er omsiggribende i op til 15 år efter arbejdet. Østdanmark skal derfor have landsaftaler, der sigter højere, sagde Poul Fritzner.

Blandt de fremmødte var der flere, som ikke kunne forstå, hvorfor en nedgravning i vandet ikke var overvejet nærmere.

- Der er virkelig ikke megen forskel på vandvejen og så den linjeføring, vi har fået præsenteret. Når jeg ser på tegningen, vi har modtaget, kan jeg ikke se meningen med, at man vil genere så mange landmænd. Dem, som kommer til at tjene på det her, er jo advokater og jurister. Tænk jer, at vi ikke kan forlange, at den ledning skal lægges dybere eller ud i vandet. Landmænd, vi skal stå sammen her. Fra Vestkysten til Østdanmark over Fyn, og så stille krav til de kloge herrer, lød det fra Erling Olsen, hvis indlæg blev mødt med klapsalver.

Det er det statslige Energinet og det polske selskab Gas-system, der står bag Baltic Pipe, hvor norsk naturgas skal transporteres fra Nordsøen til Polen

Gasrørledningen består blandt andet af 800-950 km nye gasrør i Nordsøen, Danmark, Østersøen og Polen. Baltic Pipe planlægges med henblik på at være klar til drift i 2022.

Udbygningen vil have en kapacitet på op til 10 milliarder kubikmeter gas om året. Til sammenligning var det samlede danske gasforbrug 2,5 milliarder kubikmeter i 2016.

Baltic Pipe omfatter udbygninger af det danske transmissionssystem med ca. 210-230 km ny gasrørledning mellem Egtved i Jylland og Sydøstsjælland og en kompressorstation i Sydøstsjælland. Kompressorstationen øger trykket og gasflowet i gasrørledningen i Østersøen.

GAZ-SYSTEM står for at etablere en gasrørledning i Østersøen mellem Danmark og Polen. GAZ-SYSTEM foretager de nødvendige udbygninger af det polske transmissionssystem.

De samlede omkostninger til Baltic Pipe skønnes at beløbe sig til 12-16 milliarder kroner. Energinet skal finansiere omkring halvdelen af investeringen.

Kilde: www.energinet.dk

  • Baltic Pipe
    - Meningen med dette møde er at finde fælles fodslag og lade jer lufte jeres bekymringer, sagde Gefions formand Torben Hansen. Foto: Niels Okking
Annonce
Annonce
Annonce
Lolland

Aldi sælger ud: Nu kan du købe hele pivtøjet

Rødby

Lalandia lander rekord-overskud: Overvejer udbygning

Falster

Koster 30 millioner: Enormt million-projekt går ind i ny fase

Indland

Vanvid: Seks syrebomber er kastet ind i skolegård i Esbjerg

Lolland

Trækker stikket: Vil opløse sig selv midt i jubilæumsåret

Dølle

Snart går det løs: Hjælp os med dine vildeste Dølle-minder!

Guldborgsund

DSB udbetaler kompensation: Så meget er der til lokale pendlere

Erhverv

Lokal bilforhandler i opkøb på Sjælland

112

Klip og bøder på Vestlolland

Sport

Landsholdsstjerner kommer til Falster

Politik

Løsgængeren Lars Boje stifter nyt parti

Guldborgsund

Jubler over Marys besøg: En kæmpe fornøjelse

Udland

Mand med alkoholskabende krop frifundet for spritkørsel

Lolland

Fjerner alle skraldespande

Erhverv

Vendt på en tallerken: Butikkerne forventer ikke prisfald alligevel

Indland

Beredskab tilbage ved Børsen efter gløder blussede op over natten

Annonce
Annonce
112

Søstre fra Levakovic-familie idømmes fængsel for at svindle ældre

Indland

Danskernes arbejdsglæde slår rekord

112

Truet af ekskæreste: "Jeg slår dig ihjel"

Erhverv

Lokal hæder til danmarksmesterskaberne

Falster

Mark O's nye eventyr tog dem på sengen: "Gud, der er mange"

Guldborgsund

Se billederne: Dronning Mary på besøg på Falster

112

Kørte spritstiv i lånt bil: Så blev den taget