cookie-og-privatlivspolitik
Kort over status for indsatsen til målrettet kvælstofregulering. De røde og gule områder angiver, hvor der fortsat mangler at blive søgt tilskud til efterafgrøder eller alternativer.
Kort over status for indsatsen til målrettet kvælstofregulering. De røde og gule områder angiver, hvor der fortsat mangler at blive søgt tilskud til efterafgrøder eller alternativer.
Foto: Landbrugsstyrelsen

Landbrugsnyt

Behov for flere efterafgrøder

Der mangler at blive søgt tilskud til 17.000 hektar efterafgrøder og alternativer i den målrettede kvælstofregulering.
02. april 2019 kl. 09:47 Af Denny Michael Jakobsen

Annonce

Der var rift om efterafgrøderne på ansøgningsrundens første dag. Men nu midt i ansøgningsrunden er status, at der mangler at blive søgt tilskud svarende til 17.000 hektar.

I de fleste områder går det rigtig godt, og alle hektar er søgt. Der er dog fortsat områder, hvor der stort set ikke er søgt tilskud til efterafgrøder eller alternativer, og hvor der derfor mangler mange hektar for at komme i mål med indsatsbehovet, oplyser Landbrugsstyrelsen.

I forhold til kystvandsindsatsen mangler der især efterafgrøder eller alternativer på en del af de østvendte kyster i Nordjylland, i det østlige Nordsjælland, på dele af Lolland-Falster og på Bornholm.

Til grundvandsindsatsen mangler der hektar for at komme i mål med indsatsen i flere ID15-områder fordelt rundt om i landet, særligt i Nordsjælland, og i dele af det nordlige og centrale Jylland.

For at man kan komme i mål, er der brug for, at landmændene søger i de områder, hvor der ikke er udlagt nok efterafgrøder eller alternativer.

Med hensyn til kystvandsindsatsen er det især en fordel at søge på arealer, der åbnede i runde 1, hvor effekten er størst, men Landbrugsstyrelsen opfordrer alle landmænd, der har marker i kystvandoplande med ledige hektar, til at søge, også selvom de ligger i runde 2-områder.

Det er i øvrigt muligt i 2019 at udlægge alternativer til efterafgrøder og søge tilskud til at reducere kvælstofkvoten. 


Obligatorisk krav

Den målrettede kvælstofregulering skal kompensere for, at landmænd med Fødevare- og Landbrugspakken fik mulighed for at gøde mere, så der ikke sker en forringelse af vandmiljøet.

Hvis der ikke frivilligt bliver udlagt et tilstrækkeligt antal efterafgrøder eller alternativer til at nå ordningens samlede indsatsbehov, vil der blive udmeldt et obligatorisk krav uden tilskud. Kravet vil gælde bedrifter med marker i de områder, hvor der ikke er søgt nok efterafgrøder eller alternativer til både grund- og kystvandsindsatsen.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce i kategorien "Landbrugsnyt":
Annonce