cookie-og-privatlivspolitik
Det har før set mere skidt ud end nu, sagde en lettere underdrejet Finn Skotte.

4

Billeder

Det har før set mere skidt ud end nu, sagde en lettere underdrejet Finn Skotte.
Foto: Jens Henrik Nybo

Landbrugsnyt

Bobler i glassene i Sorø

Sjældent - om nogensinde - har svineproducenterne haft det så godt som nu, fremgik det på Inspirationsdag for Svineproducenter hos Vkst i Sorø.
27. november 2019 kl. 06:00 Af Jens Henrik Nybo

Annonce

Det var svært at få armene ned hos de 60 fremmødte torsdag i Sorø, da Vkst traditionen tro holdt sin årlige inspirationsdag for svineproducenter. Med en aktuel notering på 13,60 kroner pr kilo, havde arrangørerne i Vkst da også valgt at hælde boblevand i glassene ved indgangen til mødelokalet. Til forskel for det tilsvarende møde for et år siden, hvor den ene ulykke efter den anden haglede ned over svineproducenterne - dårlig notering og høst, ringe efterbetaling, for blot at nævne nogle af "lussingerne", så var det diametralt modsatte meldinger, Finn Skotte fra Vkst kunne indlede mødet med i torsdags. - I har aldrig tjent så mange penge som her i november. Høsten har været god, og det har betydet behov for mindre indkøbt suppleringskorn, og det der var behov for, var til billige penge. Noteringen er låst fast året ud, og dermed kan vi konstatere et gennemsnit på 11,15 kroner kiloet, og jeg tør næsten påstå, at mon ikke efterbetalingen ender på en krone. Alt i alt har vi en positiv konjunktur på plus 35 procent, og det er rimeligt voldsomme tal, sagde Finn Skotte med glimt i øjet. Prognosen for noteringen de næste par år, ser dog mere afdæmpet ud, idet den for 2020 hedder 12,80 kroner pr kilo og i 2021 hedder den 11,00 kr.


Kinas svinepest

Om en stor del af forklaringen på den gode økonomi i svineproduktionen udtalte han: - Hver gang de andre får ulykker, lukrerer vi på det. Her spiller afrikansk svinepest i Kina den absolut største rolle. Kina har suverænt verdens største svineproduktion, og producerer halvdelen af grisene på kloden. De har imidlertid måtte lukke 40 procent af deres produktion ned på grund af svinepesten, og det er svimlende mængder kød, de så må importere. Med en nedlukning af den dimension, svarer det til den årlige europæiske produktion. Det er en gamechanger af historiske dimensioner, fastslog Finn Skotte. Han nævnte, at den kinesiske landbrugsminister har udtalt, at i 2020 vil de have fået bugt med afrikansk svinepest: - Men jeg tænker, at ministeren vil forsøge at undgå at sende et signal ud om, at Kina fortsat får brug for at importere, da importpriserne så vil blive endnu dyrere end ellers.


Ondt i skatten

Med udgangspunkt i den gode økonomi gav Finn Skotte bud på, hvorledes resultatet efter skat kunne se ud, og her gav han eksempler med og uden pensionsindskud og indskud på ratepensioner. - Den gode indtjening giver jo lidt malurt i bægeret med hensyn til skatten, og derfor vil jeg varmt anbefale jer at få booket et møde med jeres pensionsrådgiver eller anden ekspertise, for indskud på pensionen skal være sket inden 1. januar, sagde Finne Skotte.


Produktionsoverblik

Efter Finn Skottes indlæg gav Marlene Ibsen fra Vkst en orientering om og opfordring til at gå med i det nye værktøj, Produktionsoverblik, der er møntet på både banken, ejeren og medarbejderen. - Få al viden i spil. Få den sidste gris og det sidste kilo med. Vi har i mange år sparet os til alting, nu er det på tide at vi udvikler os og bliver bedre. Det er værdien af at gøre sig umage, have optimal fodring og sikre, at alle har tid til at udføre en høj grad af management, der vægter. Hun nævnte tillige, at Produktionsoverblik giver bedre mulighed for at holde budgettet samt at kunne tage alle negative udsving i opløbet og i det hele taget få overblik over udviklingen.


Værdifuldt samarbejde

Open Book er et samarbejde mellem smågrise- og slagtesvineproducenter, der giver plus på bundlinjen, som svinerådgiver i Vkst, Tove Goldbeck orienterede om, og som hun opfordrede flere til at gå med i. - Man kan gøre hinanden bedre ved at have fælles forståelse af, hvad man gerne vil opnå - målet er to vindere. Partnerskabet kan omfatte fuld åbenhed om produktionen, og fælles rådgiver og medarbejdere samt indkøb. Om motivationen for samarbejdet er mindre risiko og mere stabilitet samt en fælles optimering, der giver bedre staldudnyttelse og fleksibilitet. - Det er nemmere at planlægge fremtiden og håndtere uforudsete hændelser, Det giver en nemmere hverdag, giver motiverede medarbejdere og bedre resultater. Når samarbejdet er en succes, giver to plus to fem, sagde Tove Goldbeck.


To der samarbejder

Fra Lemvig-kanten i Vestjylland var Kent Lisby Jakobsen, der er slagtesvineproducent og Klaus Noe, der er smågriseproducent indbudt til at fortælle om deres erfaringer med Open Book- samarbejdet, som de har haft siden 1997, og de gav bud på, hvad der skal til, for at et samarbejde giver synergi og kan lade sig gøre. Klaus Noe sagde om fordelene: - Samarbejdet givet et bedre sikkerhedsnet ved sygdomsudbrud, og giver et stabilt flow for afsætning af grise med en tilfredsstillende pris. Ligeledes øger det risikostyringen med fokus på bundlinjen fremfor toplinjen. Endelig kan jeg afsætte alle grise - inklusive restgrisene. Kent Lisby Jakobsen: - Et sådant samarbejde forudsætter tillid og ordentlighed. Risikostyringen bliver bedre, og vi kan i fællesskab håndtere sygdomme i besætningen. Jeg opnår sikkerhed for afsætningen og fleksibilitet i staldudnyttelsen og endelig kan jeg fokusere på bundlinjen.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce i kategorien "Landbrugsnyt":
Annonce