Annonce
Landbrug

DLG lemper høstvilkår i tørken

Tørken får DLG til at dæmpe forventningerne til årets resultat og lempe en anelse på visse høstbetingelser. Foto: Anders Knudsen

DLG har netop offentliggjort koncernens hidtil bedste halvårsregnskab. Resultatet overskygges dog af landmændenes udfordringer med den tørreste høst i mands minde.

Bestyrelsen i DLG er tilfreds med koncernens halvårsresultat med et driftsresultat (EBITDA) på 611 mio. kr., hvilket er en stigning på 7 mio. kr. i forhold til sidste år. Resultatet før skat blev på 159 mio. kr., en forbedring på 47 mio. kr. Omsætningen på 24,4 mia. kr. er på niveau med første halvår 2017.

Alligevel overskygges resultatet af den historiske situation, som mange af DLG's ejere er kommet i. Det skyldes tørken kombineret med dårlige bytteforhold for den animalske produktion.

- I lyset af den alvorlige situation planlægger DLG at udsætte driftsinvesteringer resten af året, medmindre vi er sikre på umiddelbare afkast. Vi fastholder naturligvis større strategiske investeringer i henhold til vores vedtagne koncernstrategi. Men vi har besluttet at løsne op på nogle af vores høstbetingelser for at imødekomme den udfordrende situation, forklarer bestyrelsesformand i DLG, Niels Dengsø Jensen.

DLG er et af de få grovvareselskaber, som giver proteinregulering for foderkorn. Det forventer DLG alene vil give kunderne ca. 18 mio. kr. i kontantudbetaling, når der leveres til DLG.

Den tørre og varme vækstperiode giver ud over dårlige udbytter også andre udfordringer. Fx skal maltbyg have et maksindhold af protein på 11,5 procent, hvilket mange ikke kan overholde i år. DLG har valgt at give dispensation på kravet om maksindhold i maltbyg, så det flyttes til max 12 procent protein mod et fradrag i prisen.

Nøgletal for DLG-koncernen indtil 30/6 2018
Omsætning, mia. kr. 24,4 (-1%)
Driftsresultat (EBITDA), mio.kr. 611 (+1%)
Resultat før skat (EBT), mio. kr. 159 (+42%)
Koncernresultat, mio.kr. 100 (+45%)
Egenkapital, mia. kr. 5,3 (+18%)

DLG har desuden valgt at nedsætte omkostningerne til tørring med 3 procent svarende til den stigning, DLG iværksatte den 1. juli 2018. Det vil selvfølgelig kun have indvirkning, hvis vejret vender og noget af høsten bliver våd. Indtil nu er stort set alt det korn, DLG har modtaget under basisprocent for vand.

Priserne på afgrøderne er i år væsentligt højere end sidste år, så her kompenseres noget af det tabte for de udfordrede landmænd.

- De højere priser ændrer ikke ved, at grovfoderarealerne har det svært, og at noteringerne for kød og mælk er på et niveau, som gør, at landmanden ikke får dækket meromkostningerne til foder. I DLG vil vi gøre alt, hvad der står i vores magt for at sikre forsyningen af alternativer til grovfodermanglen. Men vi er udmærket klar over, at det desværre ikke i sig selv løser økonomiudfordringerne for mange af vores kunder, siger Niels Dengsø Jensen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Dæmpede forventninger

Indtjeningsfremgangen skyldes fortsat fremgang inden for koncernens tre forretningsområder: Agribusiness, Vitaminer & Mineraler samt Energi & Service, hvor især de to sidste forretningsområder har bidraget ekstraordinært positivt.

- Forventningerne til andet halvår 2018 præges af den omfattende tørke og en markant mindre høst på flere af DLG's hovedmarkeder. Trods fortsat god udvikling og fremgang inden for øvrige forretningsområder, sættes resultatforventningerne for hele året derfor under resultatet for sidste år, siger DLG's koncernchef, Kristian Hundebøll.

  • Tørken får DLG til at dæmpe forventningerne til årets resultat og lempe en anelse på visse høstbetingelser. Foto: Anders Knudsen
Annonce
Annonce
Annonce
Lolland

Øget med millioner: Ny uddeler bag stor fremgang

112

Politiet efterlyser: Har du set Mathias?

Sport

Bombe i Nordfalster - cheftræner færdig til sommer

Vejret

Vågnede op til haglvejr - men forude venter 23 grader

112

Afsløret i bussen: Der var ulovlige stoffer i poserne

Guldborgsund

Hvad skal vi grine af til sommer? Revyfolk kæmper med teksterne

112

Tre anholdt: Narkohunden Alfa opsnusede et halvt kilo kokain

Lolland

Dinosaur-lorte under lup: Evolutionsmuseet udstiller forstenede fækalier

112

Område ved fjord afspærret efter fund i vandet

Indland

Medicinrådet anbefaler medicin til behandling af uhelbredelig brystkræft

Sport

Skuffet Wulff efter nederlag: - Fatter slet ikke at vi kan tabe den kamp

Maribo

Flytter butik væk fra Rødby: Men åbner i Maribo

Guldborgsund

Ekstremt vejr koster kommune mindst 24 millioner kroner

Indland

Vil du også gøre det? Seks ud af 10 vil sætte hveder på bordet

Udland

Biden underskriver Ukraine-pakke og lover nye sendinger straks

Annonce
Annonce
Maribo

Sygdomsforløb satte gang i butiksdrøm: Nu har han slået døren op

Indland

Myndighederne jubler: Snart er det slut

Guldborgsund

Nyt udvalg: Færre skal være afhængig af pendling

Lolland

Gør dig klar: Her sætter de prisen ned på brændstof

Sport

NFH dummer sig gevaldigt i Sønderjyske - under maksimalt pres nu

112

Stoppet på trehjulet knallert på motorvejstilkørsel

Guldborgsund

Se billederne: Hundredvis dukkede op til 125-års jubilæum