cookie-og-privatlivspolitik
Ulrik Damgaard Høegh fra Stinelund Landbrug I/S i Bregninge ved Sakskøbing blev på avlermødet hos DSV Frø Danmark kåret til årets økologiske frøavler.
Ulrik Damgaard Høegh fra Stinelund Landbrug I/S i Bregninge ved Sakskøbing blev på avlermødet hos DSV Frø Danmark kåret til årets økologiske frøavler.

Landbrugsnyt

DSV kårer årets frøavlere

Stinelund Landbrug I/S fra Bregninge og Kai Madsen fra Hejninge blev på årets avlermøde hos DSV Frø kåret til årets frøavlere.
21. januar 2019 kl. 11:47 Af Denny Michael Jakobsen

Annonce

På årets avlermøde hos DSV Frø Danmark blev der uddelt diplomer til de to bedste frøavlere i kategorierne konventionel og økologisk.

Erik Lundgreen, formand for Avlerforeningen, uddelte priserne til de to frøavlere, som har formået at skabe det højeste økonomiske resultat i kr. pr. ha.

Kai Madsen fra Hejninge ved Slagelse vandt prisen for bedste konventionelle frøavler i øst i 2018 for sin evne til at dyrke Liflex-hvidkløver. Han har høstet 934 kg. normalkvalitet pr. ha. og ligger på indeks 190 i forhold til sortens gennemsnit. Han formåede at få et resultat på 25.881 kr. pr. ha.

Kai Madsen var ikke selv til stede ved avlermødet, men frøavlskonsulent Bent Svendsen roste ham for timing og godt håndværk.

- Han går stille og roligt og tænker over, hvad der skal gøres, og han har en evner til bare at gøre, hvad der skal til. Han har dyrket frø til DSV/Hunsballe i 42 år og er bare Mr. Hvidkløver, han har et fem-års-gennemsnit på 745 kg. pr. ha., sagde Bent Svendsen.

Ulrik Damgaard Høegh fra Stinelund Landbrug I/S i Bregninge ved Sakskøbing modtog diplomet for årets økologiske frøavler. Han er den eneste økologiske engrapgræsavler i Danmark med Stinelund, som han driver sammen med sin far Arne Høegh. De har høstet 968 kr. normalkvalitet pr. ha i sorten Limagie-engrapgræs og ligger på indeks 157 i forhold til sortens gennemsnit. Det har resulteret i en indtjening på 48.400 kr. pr. ha.

- Det er rart med et skulderklap, særligt et år som 2018, hvor det har været så tørt, siger Ulrik Damgaard Høegh, som har haft gang i hakkejernet for at få bugt med ukrudtet.


Engageret landmand

Stinelund Landbrug I/S startede omlægningen til økologi i 2015. I dag er 130 ha. omlagt og yderligere 22 ha. undervejs. Ulrik Damgaard Høegh og hans far er midt i et generationsskifte, hvor første halvdel er foretaget. sædskiftet består i øjeblikket af hestebønner, ærter, vårbyg, vinterbyg, roer, engrapgræs, spinat, quinoa, juletræer og vindyrkning. Der dyrkes vin på 10. år, og det er nu under omlægning til økologi.

I begrundelsen for kåringen til årets frøavler lyder det bl.a.:

"Det er et meget flot resultat. Det kræver i bogstavelig forstand et rigtigt godt håndværk at opnå så god en kvalitet i økologisk engrapgræs. Der har været brugt mange timer med hakkejernet, og marken har været svitset med en gasbrænder. Til foråret bliver der lagt 12 ha. engrapgræs Liblue ud i bestående hestebønner og vinterhvede."

"Ulrik er en meget engageret og nysgerrig landmand, som virkelig brænder for erhvervet. Han er ikke bange for at tage nye udfordringer op, og det er altid en fornøjelse at diskutere de faglige tiltag med Ulrik", lød det i begrundelsen.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her