Annonce
Landbrug

Danmark viser resten af Europa på vej

Direktør Britta Riis fra Dyrenes Beskyttelse var med, da fødevareminister Mogens Jensen tog hul på det nye elefantanlæg. Her lytter de, sammen med det lokale folketingsmedlem Kasper Roug, til chefzoolog Rasmus Nielsen, der fortæller om elefantanlægget. Foto: Jan Knudsen

For Dyrenes Beskyttelse var det første spadestik kulminationen på halvandet års hårdt arbejde.

Luften er tung af regn, da fødevareminister Mogens Jensen en mandag eftermiddag i begyndelsen af januar ankommer til Knuthenborg Safaripark. Både ministeren og de mange fremmødte skutter sig i januarkulden, da de kommer ud af de varme biler, men en enkelt stråler som en sol. Det er som om, hun egenhændigt forsøger at trænge vinteren bort og byde sommeren velkommen.

Dagen er nemlig lidt af en festdag for Britta Riis, der er direktør i Dyrenes Beskyttelse. Halvandet års hårdt arbejde med at sikre en fremtid udenfor manegen for Danmarks fire cirkuselefanter er nu synligt på rette vej.

Gennem mange år har organisationen arbejdet for at få forbudt vilde dyr i cirkus, hvilket lykkes, når et nyt lovforslag bliver behandlet senere på året. Forslaget har opbakning fra alle Folketingets partier og bør altså være en formssag.

Med et forslag ude i horisonten var der fare for, at Cirkus Trapez og Cirkus Arena ville sælge de fire sidste danske cirkuselefanter til udlandet, og derfor gik Dyrenes Beskyttelse sammen med Knuthenborg Safaripark om det projekt, som nu nærmer sig en realisering.

- Vi er virkelig lykkelige over, at det er lykkes. Det har været en lang proces, og der har været mange op- og nedture undervejs, slår en storsmilende Britta Riis fast, for nedturene til trods, så sejrede dyrevelfærden.

I Dyrenes Beskyttelse vil man bruge modellen fra Lolland til at vise andre lande i Europa, at man sagtens kan give passe godt på Europas cirkuselefanter, når de bliver pensionerede. Foto: Claus Hansen

Eksport til Europa

I alt 27 lande i verden har foreløbig lavet love, der forbyder vilde dyr at optræde i cirkus, og når Danmark bliver nummer 28, er elefantanlægget i Knuthenborg Safaripark med til at skyde landet helt op i førerfeltet.

Gennem hele Europa blæser der nye vinde, og dyrevelfærd står højere og højere på landenes dagsordener. Det vil Dyrenes Beskyttelse forsøge at støtte op om, når projektet i Knuthenborg er på plads.

- Vi vil gerne bruge dette anlæg til at vise, hvordan man kan bygge et anlæg til pensionerede cirkuselefanter, hvor de virkelig kommer til at have det godt. Derfor vil vi gerne eksportere modellen ud over Danmarks grænser og hjælpe flere dyr, forklarer Britta Riis.

Det handler ikke kun om at stille pladsen til rådighed, men også om at skabe et sted, der kan udfordre elefanterne. I Knuthenborg vil Skovridersletten blive tilført masser af ting, som elefanterne kan bruge til at stimulere deres intelligens. Blandt andet bliver der lavet et stort vådområde, som fødevareministeren har taget først skovlfuld jord til. Det vil forandre sig i takt med det lollandske vejr og dermed være en konstant udfordring for de fire cirkuselefanter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Kniber med pladsen

Sådanne tiltag er med til at gøre det lollandske elefantanlæg unikt, og det er de idéer, som måske kan inspirere resten af Europa.

- Hvis man eksempelvis kigger på Italien - og alle de cirkuselefanter, der er i det land, alle skulle have kæmpeområder, så ville det slet ikke kunne lade sig gøre. Kan man til gengæld indrette dette område, så elefanterne har det godt, så vil det kunne få betydning på europæisk niveau.

Arbejdet med at sikre et generelt forbud mod vilde dyr i cirkus foregår fra Dyrenes Beskyttelse gennem organisationen Eurogroup for animals, og her er arbejdet rettet direkte mod EU.

- Når disse forbud kommer, bliver man nødt til at finde ud af, hvad der skal ske med elefanterne. Skrækscenariet er, at de bliver solgt til Kina, Rusland eller Afrika for den sags skyld og lever videre i nye cirkusser, konkluderer direktøren i Dyrenes Beskyttelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Opbakning fra danskerne

At projektet med de danske cirkuselefanter er lykkedes skyldes ikke mindst en stor folkelig opbakning. Tidligt i processen stod det klart, at danskerne ønskede elefanterne ud af cirkus.

For Britta Riis er det blevet mere tydeligt, at danskerne har taget et opgør med de vilde dyr som en del af underholdningsindustrien.

- Efter, vi er begyndt at arbejde med projektet her, har jeg hørt mange sige, at de ikke kommer i cirkus, fordi de ikke bryder sig om at se elefanterne optræde.

Sådan har det dog ikke været altid.

- Hvis du kigger otte år tilbage, så tror jeg ikke, folk var klar til et forbud, men det er de nu, slår Britta Riis fast.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Et helt rigtigt anlæg

I stedet for at se elefanterne lave kunster i et cirkustelt vil man kunne nyde dem i Knuthenborg Safaripark i fremtiden. Og den oplevelse tror Dyrenes Beskyttelses direktør meget mere på.

- Det fine ved Knuthenborg er, at man som sådan ikke udstiller dyrene. De kommer selv til at vælge, om de vil ses. Hvis ikke, går de bare et andet sted hen. Det er det dejlige ved det her anlæg, som virkelig er "state of the art".

I Dyrenes Beskyttelse er man nemlig også opmærksomme på, at nogle af kollegerne til Knuthenborg Safaripark heller ikke er alt for gode.

- Der er mange zoologiske haver, hvor elefanterne ikke har den type faciliteter, som de bør have. Det drejer sig især om, at arealerne er for små, siger Britta Riis, der dog for nuværende ikke har fokus på den udfordring. Cirkus i Europa fylder alt rigeligt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

188 parcelhusgrunde

Anlægget i Knuthenborg Safaripark kommer til at koste et tocifret millionbeløb og er blevet muliggjort med bidrag fra blandt andet QATO Fonden, Realdania og A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal.

I første omgang drejer det sig om at skabe en over 2.000 kvadratmeter stor staldbygning, hvor elefanterne kommer til at have hjemme, indtil udeområdet er færdigt. Stalden bliver bygget, så elefanterne har masser af plads og slipper for menneskekontakt.

Udenfor bliver der bygget et anlæg, som har samme størrelse som 188 parcelhusgrunde. Området bliver fyldt op med forskellige miljøer, og elefanterne kan altså gøre næsten, hvad de har lyst til.

- Jeg er glad for, at vi får lavet et anlæg, hvor dyrevelfærden er fuldkommen i top. Det er simpelthen det bedste, og det er ren verdensklasse, siger Britta Riis.

Hun kan se frem til to års hårdt arbejde, inden elefanterne sætter fødderne på Lollandsk muld.

- Det har fyldt meget hos os, men det bliver en glædens dag, når vi først ser elefanter herude. Og til den tid har det været det hele værd.

  • Direktør Britta Riis fra Dyrenes Beskyttelse var med, da fødevareminister Mogens Jensen tog hul på det nye elefantanlæg. Her lytter de, sammen med det lokale folketingsmedlem Kasper Roug, til chefzoolog Rasmus Nielsen, der fortæller om elefantanlægget. Foto: Jan Knudsen
  • I Dyrenes Beskyttelse vil man bruge modellen fra Lolland til at vise andre lande i Europa, at man sagtens kan give passe godt på Europas cirkuselefanter, når de bliver pensionerede. Foto: Claus Hansen
Annonce
Annonce
Annonce
112

15-årig overfaldet: Fire personer anholdt

112

Stoppet med slagvåben og pistoler i bilen

Sport

2.400 billetter solgt: Storkamp nærmer sig udsolgt

Indland

Ydermure er styrtet sammen i den udbrændte del af Børsen

Guldborgsund

Jyder tabte i Højesteret: Guldborgsund Kommune vinder strid om millioner

Dølle

Snart går det løs: Hjælp os med dine vildeste Dølle-minder!

Lolland

Politiet måtte give fortabt: Nu er påskemysteriet opklaret

112

National politienhed ransager på Falster: Sag af særlig grov karakter

Guldborgsund

Unikt projekt: Sygehuspatienter kan nu modtage behandling i eget hjem

112

En person kørt på sygehuset efter sammenstød i trafikken

Sport

Lokal bokser bliver hovednavn ved professionelt stævne

Lolland

Kommune fik kritik for ventetid: Handleplan skal rette op

Lokal nyt

Kæmpe-lukning får konsekvenser: Fyringer rammer også lokalt

Lolland

Rundt på gulvet over stor donation

Sport

Maribo-dreng skifter til dansk traditionsklub

Lokal nyt

Efter slagteri-lukning: Frygter at lokale svineavlere stopper

Annonce
Annonce
Lolland

Stor åbningsfest: - Jeg skal bare købe toiletpapir

Indland

Afspærringer omkring Børsen opretholdes indtil mandag morgen

Indland

Danish Crown lukker Ringsted-slagteri og nedlægger 1200 job

Indland

Danish Crown lukker Ringsted-slagteri og nedlægger 1200 job

Lolland

Kæmper mod tiden: Snart kan drømmen blive knust

Indland

Boligmarkedet er stadig på lavt blus efter marts-fremgang

112

Blev opdaget: Solgte narko på byens torv midt om dagen