cookie-og-privatlivspolitik
Johan Wedel Nielsen fra Skjoldbjerggård i Hornsherred dyrker økologiske juletræer, som han sælger på stadepladser forskellige steder i København.

7

Billeder

Johan Wedel Nielsen fra Skjoldbjerggård i Hornsherred dyrker økologiske juletræer, som han sælger på stadepladser forskellige steder i København.
Foto: Denny Michael Jakobsen

Landbrugsnyt

Dansen om det økologiske juletræ

Johan Wedel Nielsen dyrker både økologiske og konventionelle juletræer, og han har absolut ingen problemer med at komme af med de økologiske juletræer, som går som varmt brød i København.
26. november 2018 kl. 15:10 Af Denny Michael Jakobsen

Annonce
FAKTA

Der er stigende interesse for økologiske juletræer, lyder det fra Økologiske Landsforening. Og juletræsdyrker Johan Wedel Nielsen oplever da heller ingen problemer med at få afsat sine økologiske juletræer.

Hans firma Grøn Jul sælger økologiske juletræer engros og på stadepladser rundt om i København.

- Jeg solgte cirka 1.200 økologiske juletræer til engros allerede i sommer. Men jeg kunne godt have solgt flere, hvis jeg havde flere. Jeg har så omkring 600 økologiske juletræer tilbage til salg på mine egne stadepladser i København i december, fortæller Johan Wedel Nielsen.

Så hvis man går efter et økologisk juletræ i København, er det altså stadig muligt at få fat i et.

Johan Wedel Nielsen stammer fra Skjoldbjerggård ved Vellerup i Hornsherred, og han dyrker økologiske juletræer flere steder på Sjælland, blandt andet ved Kirke Sonnerup, på forpagtet jord på Ryegård Gods og i Nivå. Det tager 8-10 år for et juletræ at vokse sig stort, og han har i øjeblikket i omegnen af 20.000 økologiske juletræer stående i forskellige aldre og 35.000 konventionelle juletræer.


De fleste vil have billigt træ

Johan Wedel Nielsens interesse for juletræer stammer fra hans far, som dyrkede juletræer på Skjoldbjerggård. Han har solgt juletræer på stadepladser i København i 16 år og begyndte selv at dyrke juletræer for 12 år siden. For 8 år siden kom de økologiske juletræer så til.

- For 16 år siden var der også interesse for økologiske juletræer. Det er en udvikling, som følger det generelle økologiske marked, og når det segment vokser, smitter det også af på juletræerne. Det primære marked er i København. På landet i Jylland tror jeg ikke, de gider økologiske juletræer, fortæller Johan Wedel Nielsen.

- Hovedparten af kunderne vægter dog stadig pris og kvalitet højest. Kvaliteten er højere på et konventionelt juletræ, fordi du kan bruge kunstgødning, sprøjte mod lus og har bedre mulighed for at topregulere træet, forklarer Johan Wedel Nielsen.


Lavt udbytte

Selvom kvaliteten er højere på et konventionelt juletræ, er de økologiske juletræer cirka 50 kr. dyrere pr. meter. På stadepladserne i København tager Johan Wedel Nielsen 250 kr. pr. meter for et økologisk juletræ.

- Prisen på et økologisk juletræ er nødt til at være dyrere, fordi du har en lavere høstprocent, og planterne er dyrere at købe ind, da der kun er en, der sælger dem i Danmark, siger Johan Wedel Nielsen.

Hvor 20 procent af de konventionelle juletræer er ubrugelige, kan det være helt op til halvdelen af de økologiske juletræer.

De konventionelle juletræer vækstregulerer og stråforkorter han med Pomoxon, mens de økologiske juletræer topreguleres med en takket tang.

- Det gør, at toppen ikke får så meget saft, men det er en svær balancegang, for man risikerer at slå træet ihjel, siger Johan Wedel Nielsen.

Ukrudtet holder han nede med en kraftig ukrudtsdug af plastic.

- Det virker nogenlunde, men det er vanskeligt at få dugen op igen, fordi den gror fast, så det er jeg begyndt at gå væk fra. Nu slår jeg græsset eller fræser, men det betyder ikke så meget, at der er lidt ukrudt, bare det ikke er for højt, fortæller han.


Økologisk usikkerhed

Selvom der er stigende interesse for økologiske juletræer i visse kredse, er han usikker på, om det på sigt er den rigtige vej at gå.

- Det er meget følelsesmæssigt, at folk vil have økologi, og jeg var selv meget entusiastisk i starten, men jeg er blevet mere skeptisk. Du har et lavere udbytte, og jeg har prøvet at miste en hel kultur i et luseangreb, så når det kommer til fødevareproduktion, er det måske ikke den rigtige vej at gå. Men der er efterspørgsel på træerne, og nu er jeg startet, så derfor sælger jeg dem, men jeg er ikke sikker på, at jeg ville begynde at dyrke økologiske juletræer, hvis jeg skulle i gang nu, erkender han.

Nyplantningerne i år består af 6.000 økologiske og 10.000 konventionelle juletræer. De fleste økologiske er Nordmannsgran, og så er han begyndt at dyrke flere og flere af arten Abies bornmuelleriana, der er modstandsdygtig mod lus.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce i kategorien "Landbrugsnyt":
Annonce