cookie-og-privatlivspolitik
DLF har et omfattende samarbejde med forskningsmiljøer på universiteter i ind- og udland.
DLF har et omfattende samarbejde med forskningsmiljøer på universiteter i ind- og udland.
Foto: Jens Henrik Nybo

Landbrugsnyt

Dansk frøproduktion skal sikres

Ikke kun reelle kig på risici indgår i vurderingerne, men er også blevet et politisk issue, mente frøavlernes formand på generalforsamlingen
21. november 2019 kl. 06:00 Af Jens Henrik Nybo

Annonce

- Uden adgang til nye forædlingsmetoder og nødvendige plantebeskyttelsesmidler kan det blive problematisk for Danmark at opretholde en stor frøproduktion. Men jeg håber, der er ved at sprede sig en større forståelse for, at de nye forædlingsmetoder er nødvendige i planteforædlingen til at udvikle sundere og mere bæredygtige planter.

Det sagde bestyrelsesformand, Christian Høegh-Andersen i sin beretning på DLF AmbA's generalforsamling 29. oktober i Nyborg. Han supplerede:

- Etisk Råd har udtalt sig positivt over for at bruge CRISPR-metoden, som kan hjælpe os med at nå de nye bæredygtighedsmål. Også økologerne og Danmarks Naturfredningsforening har givet metoden deres velsignelse.


Opråb til politikere

Christian Høegh-Andersen fremhævede tillige nogle af de egenskaber, som de nye bioteknologiske forædlingsteknikker kan bidrage med:

- De ønskede egenskaber i planterne kan være modstandsdygtige over for plantesygdomme og skadedyrsangreb, en effektiv udnyttelse af vand og næringsstoffer i jorden, så der skal vandes og gødes mindre, og flerårige planter med dybe rødder, der lagrer kulstof, og dermed trækker CO2 ud af atmosfæren. Nu opfordrer vi så til, at de danske EU-parlamentarikere og den danske regering ser at få kigget på de muligheder, der er ved de nye teknikker, så vi hurtigere kan få udviklet nye og mere robuste sorter, pointerede formanden.


Position svækkes

Landbruget mister lige nu godkendelser på en række plantebeskyttelsesmidler, uden der kommer nye brugbare alternativer, og det er et problem for frøavlerne.

Danmark har position som verdens største græsfrø-eksporterende land, men frøavlen vil flytte mod andre områder, hvis mulighederne for at producere rent frø svækkes.

- Lige nu er en række plantebeskyttelsesmidler med betydning for frøavlen i skudlinjen, og det lover ikke godt for fremtidens frøavl, sagde Christian Høegh-Andersen og tilføjede:

- Anvendelse af disse midler er ikke længere alene baseret på en reel risikovurdering, men er i høj grad også blevet et emne på den politiske scene.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce i kategorien "Landbrugsnyt":
Annonce