cookie-og-privatlivspolitik
- Med græsprotein forfølger vi den cirkulære tankegang, siger Lars Hvidtfeldt, der er formand for det nye partnerskab Dansk Protein Innovation.
- Med græsprotein forfølger vi den cirkulære tankegang, siger Lars Hvidtfeldt, der er formand for det nye partnerskab Dansk Protein Innovation.
Foto: Ingrid Riis

Landbrugsnyt

Dansk græsprotein skal erstatte soja

Et nyt partnerskab med Lars Hvidtfeldt i spidsen vil sætte skub på udviklingen og forskningen inden for dansk produktion af protein.
05. november 2018 kl. 11:19 Af Denny Michael Jakobsen

Annonce
FAKTA
Bestyrelsen for Dansk Protein Innovation består af Landbrug & Fødevarer, DAKOFO, Aarhus Universitet, Københavns Universitet, KMC, Arla, Danish Crown, DLF, Inbiom og Teknologisk Institut.
Formand for bestyrelsen er Lars Hvidtfeldt, som er repræsentant for Landbrug & Fødevarer.
Sekretariatet placeres hos Landbrug & Fødevarer.
Dansk Protein Innovations advisory board er bredt sammensat af repræsentanter fra fødevaresektoren, vidensinstitutioner og øvrige interessenter.
Kilde: Landbrug & Fødevarer

Den danske produktion af bæredygtig protein til foder, fødevarer og lægemidler skal styrkes. Derfor har en række virksomheder og forskningsinstitutioner indgået et nyt partnerskab under navnet Dansk Protein Innovation.

Verden mangler proteiner til dyr og mennesker, og med stigende befolkningstilvækst vil behovet kun stige. Og det skal samtidig være bæredygtige proteiner, siger formanden for Dansk Protein Innovation, Lars Hvidtfeldt, som er repræsentant for Landbrug & Fødevarer.

Bag partnerskabet står blandt andet nogle af landets største fødevare- og ingrediensvirksomheder, foderindustrien og vidensinstitutioner.

- Vi mener alle, at det er tid til at handle. Derfor griber vi den udvikling, som regeringen har sat i gang. Vi ønsker, at udviklingen på området skal ske her i landet, så vi i Danmark er det land i verden, der sætter dagsordenen for, hvordan fremtidens bæredygtige proteiner produceres, siger Lars Hvidtfeldt.

- I Danmark kan vi producere protein bæredygtigt og med gevinst for miljøet og klimaet. Det vil også være en gevinst for samfundet, når vi får etableret en proteinproduktion i større skala i Danmark. Samtidig er der også stort internationalt forretningspotentiale. Alt det vil vi nu forfølge, og vi er ambitiøse og overbeviste om, at vi når langt ved at samle kræfterne, siger Lars Hvidtfeldt.


Mindre import af soja

Den brede pallette af muligheder og kompleksiteten i udviklingsarbejdet betyder, at Dansk Protein Innovation må prioritere sine første indsatser.

- Vi starter et sted, hvor potentialet er meget stort, og forskningen allerede er langt fremme, nemlig produktion af planteproteiner til foder - i første omgang protein udvundet af græs, siger Lars Hvidtfeldt.

Det koncentrerede, bioraffinerede græsprotein kan anvendes til foder til grise og fjerkræ, som ikke er i stand til at fordøje græs direkte fra marken. Det mindre proteinholdige restprodukt kan bruges til kvægfoder. Græs-saften kan indgå i biogasproduktion, og dermed er ringen sluttet med recirkulering af næringsstoffer.

Der mangler dog stadig forskning og udvikling, før det kan blive til en kommerciel forretning. Derfor bliver Dansk Protein Innovations første opgave at formulere en strategi for, hvilke forsknings- og udviklingsaktiviteter der skal sættes i værk for at gøre græsprotein til et konkurrencedygtigt produkt.

- Med græsprotein forfølger vi den cirkulære tankegang og skaber ikke kun ét produkt, men flere. Samtidig forventer vi at kunne løse nogle udfordringer i landbruget: For det første vil vi kunne reducere importen af sojaprotein, fordi vi får lokalproducerede proteiner. For det andet er sidegevinsten ved større græsarealer i landbruget, at vi binder mere kulstof i jorden - og dermed CO2, og vi mindsker udvaskningen af kvælstof til vandmiljøet. Det giver store muligheder i forhold til miljøet og klimaet, siger Lars Hvidtfeldt.


Stort potentiale

At foder-protein er det rette sted at starte, bakker Asbjørn Børsting, direktør for brancheforeningen for korn- og foderstofhandelen i Danmark, DAKOFO, op om.

- Der er et stort potentiale, og vi tror på, at det er realistisk inden for nogle år at erstatte en tredjedel af den importerede foder-soja med nærproduceret protein, siger Asbjørn Børsting, som også er formand for regeringens bioøkonomipanel.

Foderstof-branchen oplever allerede i dag stor interesse fra danske landmænd, som efterlyser nærproduceret protein, som en del af et ønske om øget bæredygtighed.

- Efterspørgslen er der, og den er stigende. Det vil være rigtigt godt med forskningsindsatser, der sker i et samarbejde mellem universiteter og virksomheder med kommercielle interesser. Det skal der til for at gøre fodret rentabelt for landmanden, siger Asbjørn Børsting.

Han peger desuden på, at en form for godskrivning af miljø- og klima-gevinsten ved at dyrke flerårigt græs eller kløver, der bliver forarbejdet på et bioraffineringsanlæg, kan være med til at gøre det til en fornuftig forretning for hele kæden.


En gamechanger

Slagterikoncernen Danish Crown ser også store muligheder:

- Et gennembrud i forskningen, så græsprotein kan anvendes som grisefoder vil være en regulær gamechanger i bestræbelserne på at gøre den globale fødevareproduktion mere bæredygtig. Vi er længst fremme i Danmark på dette område, og det kunne være interessant, om vi kommer først med en kommerciel bæredygtig model, siger Nicolaj Nørgaard, direktør for Ejerservice i Danish Crown.

Institutleder ved Institut for Agroøkologi på Aarhus Universitet, Erik Steen Kristensen, ser også store muligheder i at udbrede dyrkningen af protein-afgrøder:

- Det er egentlig meget enkelt: Flerårige afgrøder som græsser og kløver kan samle kvælstof og kulstof op til gavn for miljøet og klimaet. Så der er klare gevinster, og græsprotein kan erstatte soja en-til-en, hvis ellers teknologierne udvikles. Men der er stadig nogle udfordringer, og med de nuværende vilkår kan det ikke betale sig. Derfor er det nødvendigt med yderligere forskning og samarbejde, siger Erik Steen Kristensen.

Dansk Protein Innovation nedsætter i øvrigt også et såkaldt advisory board, der skal inspirere og bidrage til arbejdet, og som er åbent for alle interessenter.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce i kategorien "Landbrugsnyt":
Annonce