Annonce
Landbrug

Dansk græsprotein skal erstatte soja

- Med græsprotein forfølger vi den cirkulære tankegang, siger Lars Hvidtfeldt, der er formand for det nye partnerskab Dansk Protein Innovation. Foto: Ingrid Riis

Et nyt partnerskab med Lars Hvidtfeldt i spidsen vil sætte skub på udviklingen og forskningen inden for dansk produktion af protein.

Den danske produktion af bæredygtig protein til foder, fødevarer og lægemidler skal styrkes. Derfor har en række virksomheder og forskningsinstitutioner indgået et nyt partnerskab under navnet Dansk Protein Innovation.

Verden mangler proteiner til dyr og mennesker, og med stigende befolkningstilvækst vil behovet kun stige. Og det skal samtidig være bæredygtige proteiner, siger formanden for Dansk Protein Innovation, Lars Hvidtfeldt, som er repræsentant for Landbrug & Fødevarer.

Bag partnerskabet står blandt andet nogle af landets største fødevare- og ingrediensvirksomheder, foderindustrien og vidensinstitutioner.

- Vi mener alle, at det er tid til at handle. Derfor griber vi den udvikling, som regeringen har sat i gang. Vi ønsker, at udviklingen på området skal ske her i landet, så vi i Danmark er det land i verden, der sætter dagsordenen for, hvordan fremtidens bæredygtige proteiner produceres, siger Lars Hvidtfeldt.

- I Danmark kan vi producere protein bæredygtigt og med gevinst for miljøet og klimaet. Det vil også være en gevinst for samfundet, når vi får etableret en proteinproduktion i større skala i Danmark. Samtidig er der også stort internationalt forretningspotentiale. Alt det vil vi nu forfølge, og vi er ambitiøse og overbeviste om, at vi når langt ved at samle kræfterne, siger Lars Hvidtfeldt.

Mindre import af soja

Den brede pallette af muligheder og kompleksiteten i udviklingsarbejdet betyder, at Dansk Protein Innovation må prioritere sine første indsatser.

- Vi starter et sted, hvor potentialet er meget stort, og forskningen allerede er langt fremme, nemlig produktion af planteproteiner til foder - i første omgang protein udvundet af græs, siger Lars Hvidtfeldt.

Det koncentrerede, bioraffinerede græsprotein kan anvendes til foder til grise og fjerkræ, som ikke er i stand til at fordøje græs direkte fra marken. Det mindre proteinholdige restprodukt kan bruges til kvægfoder. Græs-saften kan indgå i biogasproduktion, og dermed er ringen sluttet med recirkulering af næringsstoffer.

Der mangler dog stadig forskning og udvikling, før det kan blive til en kommerciel forretning. Derfor bliver Dansk Protein Innovations første opgave at formulere en strategi for, hvilke forsknings- og udviklingsaktiviteter der skal sættes i værk for at gøre græsprotein til et konkurrencedygtigt produkt.

- Med græsprotein forfølger vi den cirkulære tankegang og skaber ikke kun ét produkt, men flere. Samtidig forventer vi at kunne løse nogle udfordringer i landbruget: For det første vil vi kunne reducere importen af sojaprotein, fordi vi får lokalproducerede proteiner. For det andet er sidegevinsten ved større græsarealer i landbruget, at vi binder mere kulstof i jorden - og dermed CO2, og vi mindsker udvaskningen af kvælstof til vandmiljøet. Det giver store muligheder i forhold til miljøet og klimaet, siger Lars Hvidtfeldt.

Bestyrelsen for Dansk Protein Innovation består af Landbrug & Fødevarer, DAKOFO, Aarhus Universitet, Københavns Universitet, KMC, Arla, Danish Crown, DLF, Inbiom og Teknologisk Institut.
Formand for bestyrelsen er Lars Hvidtfeldt, som er repræsentant for Landbrug & Fødevarer.
Sekretariatet placeres hos Landbrug & Fødevarer.
Dansk Protein Innovations advisory board er bredt sammensat af repræsentanter fra fødevaresektoren, vidensinstitutioner og øvrige interessenter.
Kilde: Landbrug & Fødevarer

Artiklen fortsætter efter annoncen

Stort potentiale

At foder-protein er det rette sted at starte, bakker Asbjørn Børsting, direktør for brancheforeningen for korn- og foderstofhandelen i Danmark, DAKOFO, op om.

- Der er et stort potentiale, og vi tror på, at det er realistisk inden for nogle år at erstatte en tredjedel af den importerede foder-soja med nærproduceret protein, siger Asbjørn Børsting, som også er formand for regeringens bioøkonomipanel.

Foderstof-branchen oplever allerede i dag stor interesse fra danske landmænd, som efterlyser nærproduceret protein, som en del af et ønske om øget bæredygtighed.

- Efterspørgslen er der, og den er stigende. Det vil være rigtigt godt med forskningsindsatser, der sker i et samarbejde mellem universiteter og virksomheder med kommercielle interesser. Det skal der til for at gøre fodret rentabelt for landmanden, siger Asbjørn Børsting.

Han peger desuden på, at en form for godskrivning af miljø- og klima-gevinsten ved at dyrke flerårigt græs eller kløver, der bliver forarbejdet på et bioraffineringsanlæg, kan være med til at gøre det til en fornuftig forretning for hele kæden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

En gamechanger

Slagterikoncernen Danish Crown ser også store muligheder:

- Et gennembrud i forskningen, så græsprotein kan anvendes som grisefoder vil være en regulær gamechanger i bestræbelserne på at gøre den globale fødevareproduktion mere bæredygtig. Vi er længst fremme i Danmark på dette område, og det kunne være interessant, om vi kommer først med en kommerciel bæredygtig model, siger Nicolaj Nørgaard, direktør for Ejerservice i Danish Crown.

Institutleder ved Institut for Agroøkologi på Aarhus Universitet, Erik Steen Kristensen, ser også store muligheder i at udbrede dyrkningen af protein-afgrøder:

- Det er egentlig meget enkelt: Flerårige afgrøder som græsser og kløver kan samle kvælstof og kulstof op til gavn for miljøet og klimaet. Så der er klare gevinster, og græsprotein kan erstatte soja en-til-en, hvis ellers teknologierne udvikles. Men der er stadig nogle udfordringer, og med de nuværende vilkår kan det ikke betale sig. Derfor er det nødvendigt med yderligere forskning og samarbejde, siger Erik Steen Kristensen.

Dansk Protein Innovation nedsætter i øvrigt også et såkaldt advisory board, der skal inspirere og bidrage til arbejdet, og som er åbent for alle interessenter.

  • - Med græsprotein forfølger vi den cirkulære tankegang, siger Lars Hvidtfeldt, der er formand for det nye partnerskab Dansk Protein Innovation. Foto: Ingrid Riis
Annonce
Annonce
Annonce
Lolland

Minister i vildrede: "Hvad er det, Lolland vil?"

Guldborgsund

Brand i ejendom: - Den var godt udviklet, da vi ankom

Sport

Afklapsning på banen: Men Birgit, Jessica, Tine og Trine var med til rekordens aften

Erhverv

Nyt stort underskud i Coop: 717 millioner i minus!

Guldborgsund

Camillas umulige kamp: 300 har takket nej

Dølle

Snart går det løs: Hjælp os med dine vildeste Dølle-minder!

Lolland

Frygter for idyllen: Overraskede, kede af det og indignerede

Gedser

Fanget ved grænsen: Medbragte meget stort, kontant beløb

Sport

Jakob Larsen efter afklapsning: - Det blev mere grimt end nødvendigt

Falster

For få havde lyst: Nu flytter den til fængslet

Indland

Forventer flere kraftige brag omkring udbrændt Børsen

Lokal nyt

Godkender økonomisk redningsplan med markant mindre indflydelse

Sport

Bizar afslutning koster dyrt: Nu er hammeren faldet

Sport

NFH blev blæst ud af Boxen: Team Esbjerg i særklasse

Guldborgsund

Et farvel til bananen?

Udland

Iran lukker landets største lufthavn efter melding om angreb

Annonce
Annonce
Nykøbing

Imponeret over kulissen: Se, hvad der er skabt på 13 år

Guldborgsund

Henrik havde svært ved at stå stille, da han så tyren Bjarne

Vejret

Weekenden bliver kold men byder på flere solstunder

Guldborgsund

- Når sådan et chok rammer, har vi brug for at samles

Nykøbing

Den største nogensinde: Elektrisk stemning og bølge i Boxen

Sport

2.400 billetter solgt: Storkamp nærmer sig udsolgt

Lolland

Politiet måtte give fortabt: Nu er påskemysteriet opklaret