Annonce
Landbrug

Dansk sukker stemplet som bæredygtigt

Dansk sukkerproduktion er blevet stemplet som bæredygtigt. Foto: Anders Knudsen

Nordic Sugar har i samarbejde med danske roedyrkere fået stemplet dansk sukkerproduktion og dansk sukker som bæredygtigt.

I 2018 har alle lande i Nordzucker dokumenteret, at sukkerroe-produktionen lever op til bæredygtighedsprincipperne i Sustainable Agriculture Initiative's system. Sustainable Agriculture Initiative (SAI) kan lidt frit oversættes til "Initiativ for bæredygtigt landbrugsproduktion".

Tilbage i 2016 gennemførte de danske roedyrkere og Nordic Sugar for første gang en dokumentation af, at dansk sukkerproduktion er bæredygtigt. Det var et krav fra Nordic Sugars kunder, at sukkerproduktionen skulle kunne dokumenteres som bæredygtig efter SAI's system.

SAI-Systemet er lavet, fordi forbrugerne i stigende grad efterspørger dokumentation for, at råvarerne i deres fødevarer er produceret bæredygtigt. Derfor er flere fødevarevirksomheder gået sammen om at lave et ensartet redskab til at "måle" bæredygtigheden i en produktion. Redskabet er en tjekliste, som kan anvendes i hele verden og for alle afgrøder, for på den måde at standardisere begrebet bæredygtighed, så virksomheder og landmænd kun skal forholde sig til et "redskab".

- Coca Cola Company besluttede i 2013, at de frem mod 2020 ville prioritere, at deres produkter kom fra bæredygtige produktionsformer. Derfor har de været med til at stifte SAI-organisationen. Coca Cola Company har et mål om, at i 2020 skal alle deres råvarer minimum have opnået sølv-stemplet efter SAI-systemet. Derfor var Coca Cola Company meget tilfredse, da Nordzucker kunne meddele dem, at de allerede i 2018 som minimum har opnået denne status i alle koncernens lande, siger Mette Andersen, agronom i Agricenter Danmark hos Nordic Sugar.

Nordzucker startede i 2015 SAI-systemet op i Tyskland, Sverige og Polen. I 2016 var det Danmark og Litauen, der gennemførte. I 2017 var det de to sidste lande, Finland og Slovakiet, der gennemførte SAI. Det er nok til, at Nordzucker har opnået sølv i SAI-systemet.

23/10´97-Anders Knudsen-sukker fra sukkerroer på en Lollands roemark-ARKIVFOTO men eller lige aktuel-måske har roerne lidt større sukkerindhold nu men va´fan-rep-sukker7 Foto: Anders Knudsen

Det danske resultat

I 2016 blev 39 danske roedyrkere i første omgang udvalgt, og senere blev en mindre gruppe udvalgt til et ekstra besøg, hvor én fra SAI-organisationen kontrollerede, at Agricentret havde gennemført tjekket korrekt.

- Ved det første besøg udfyldte roedyrkeren og Agricentret SAI-tjeklisten sammen, og bedriften blev gennemgået for blandt andet at se, om bedriften havde lavet miljøforbedrende tiltag, som solceller eller blomsterstriber, siger Mette Andersen.

Stemplet/klassificeringen er gældende for alle danske roedyrkere i en treårig periode.

- De danske sukkerroedyrkere opnåede en klassificering på 76 procent guld og 24 procent sølv. Målsætningen i Nordic Sugar var sølv, derfor er det danske resultat virkelig flot og sender et positivt signal til alle vores samarbejdspartnere/kunder, slutter Mette Andersen.

  • Dansk sukkerproduktion er blevet stemplet som bæredygtigt. Foto: Anders Knudsen
  • 23/10´97-Anders Knudsen-sukker fra sukkerroer på en Lollands roemark-ARKIVFOTO men eller lige aktuel-måske har roerne lidt større sukkerindhold nu men va´fan-rep-sukker7 Foto: Anders Knudsen
Annonce
Annonce
Annonce
Guldborgsund

Har været på Dølle i årevis: I år bryder de traditionen

112

Genbrugs-problemer: Det er ikke deres job, fastslår politiet

Indland

Kæmpe uro i Venstre på Langeland: Fire ud af fem medlemmer skrider

Udland

Knivstikkeri i kirke i Sydney betragtes som terror

112

33-årig kvinde gik amok på bar

Lokal nyt

Over 100 fartdjævle blitzet: Særligt én kørte alt, alt for stærkt i Nakskov

Guldborgsund

Overrasker: Markant ændring på årets Dølle

Lolland

Slog lokofører flere gange i ansigtet og ragede på kvinde

Politik

Polen vil samarbejde med Danmark om styrket forsvarsindustri

Indland

87 procent stemte ja til offentlig overenskomst

Renovation

Gem dem til genbrug: Kan hjælpe børn og unge

Lolland

Kurt standsede bilen og skyndte sig ud: - Hernede går vi meget op i storken

112

Lå på lur: Tip førte til 48 sager

Lolland

Tre års kamp for en købmandsbutik: Nu mangler de kun én afgørende brik

Vejr

En uge med blandet vejr: Forårsvarmen holder sig væk

Annonce
Annonce
Lolland

Overraskende drejning i babydrabssagen: Er bange for faderen

Erhverv

Forbud mod snus og nikotinposer på jobbet breder sig og giver dilemmaer

Sport

Dommerfejl irriterer Rune efter nederlag

Guldborgsund

Blodrøde tal: Stort millionunderskud hos lokale spisesteder

Guldborgsund

Nu skyder teltene op: Dølle-formand frygter én ting

Sport

Ærlig keeper efter drop: - Det er bare piv elendigt

Sport

Ny stor lussing til forsvarsløse Bjørne