Annonce
Landbrug

Danskerne kan nu donere et træ til statslige folkeskove

Alle borgere og virksomheder kan donere træer til de statslige folkeskove, som placeres over områder med vigtige drikkevands- reserver, som her i Greve Skov, hvor de her træer på sigt skal blive til en skov med en overvægt af ege- og bøgetræer. Foto: Denny Michael Jakobsen

Alle borgere og virksomheder kan nu være med til at donere et eller flere træer via folkeskoven.dk til de statslige folkeskove. Formålet med skovene er at beskytte grundvandet og give nye friluftsoplevelser.

Der bliver nu sat yderligere skub i arbejdet med at plante træer i de statslige folkeskove.

Alle borgere og virksomheder kan for 20 kroner donere et træ på folkeskoven.dk og dermed få sat turbo på skovrejsningen på statens arealer.

Formålet med skovrejsningen er at beskytte grundvandet og samtidig give danskerne nye frilufts- og naturoplevelser i fremtiden.

Growing Trees Network Foundation har i en årrække samarbejdet med virksomheder om donation af træer til lokale skove, og det er organisationen, der har taget initiativ til at brede ordningen med folkeskov ud til den statslige skovrejsning. Skovene bliver plantet på arealer, som Naturstyrelsen har erhvervet i samarbejde med kommuner og vandværker.

- Via folkeskoven.dk tilbyder vi danskerne, at vi sammen kan plante en masse træer i nye folkeskove. DNA’et for de nye folkeskove er: ”Hvad vi i Danmark kan, når vi løfter i flok”. Ved at plante træer i økologisk dyrkede skove over drikkevandsressourcer hjælper vi til at bevare det rene drikkevand. Samtidig lagrer træerne store mængder CO2, giver levesteder til dyr, og vi får nye herlige skovperler, som vi kan udfolde os i rekreativt, siger stifterne af folkeskoven.dk, Kim Nielsen og Lars Heiselberg Vang Jensen.

Også miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen er begejstret for projektet.

- Flere virksomheder har efterspurgt muligheden for at donere penge til nye statsskove som del af deres forretningsplan og arbejde med socialt ansvar. Det ønske vil regeringen gerne komme i møde. Growing Trees Network Foundation har allerede vist, at de er dygtige til at skabe lokalt engagement omkring folkeskovene. Det engagement, håber jeg, kan føre til endnu flere naturoplevelser for danskerne, siger Esben Lunde Larsen og fortsætter:

- I de sidste knap 30 år er der rejst ny statslig skov svarende til Samsø. Med samarbejdet med Growing Trees Network Foundation giver vi danskerne mulighed for at være med til at få rejst endnu mere skov, end vi i forvejen gør. Og så kan man tilmed selv besøge den skov, man har doneret et træ til, og samtidig være med til at beskytte vores drikkevand, siger Esben Lunde Larsen.

Støt statsskov ved Greve

De nye folkeskove har fredskovsstatus, og donationerne vil være med til at øge de midler, som staten i forvejen har afsat til at rejse ny statsskov.

I første omgang er det muligt at donere træer til statslige folkeskove ved Greve, i Oksbøl på Nordals, i Favrskov og i True ved Aarhus, der alle er placeret over vigtige drikkevandsreserver.

Det blev tilbage i 2004 besluttet, at Naturstyrelsen skulle etablere en ny statsskov mellem Karlslunde og Greve landsby. Skovrejsningen sker i samarbejde med Greve Kommune og Hovedstadens Forsyningsselskab HOFOR A/S og skal være på 205 ha, når staten får erhvervet alle ejendomme i det projekterede område. Skoven ligger over et vigtigt grundvandsmagasin, og HOFOR ser derfor frem til initiativet fra folkeskoven.dk.

- Det er meget positivt, at borgere og virksomheder kan medvirke til at beskytte vores dyrebare grundvand. Det er en truet ressource, og initiativet vil øge borgernes interesse for at beskytte det mod forurening. Som landets største vandselskab med mere end en million forbrugere ser vi det som en vigtig opgave at sikre rent vand også til de fremtidige generationer. Derfor samarbejder vi i flere områder omkring etablering af nye skovområder gennem opkøb af jord ved vores vandboringer. Plantning af ny skov på arealerne giver ud over en permanent grundvandsbeskyttelse nye rekreative muligheder og reducerer samtidig indholdet af CO2 i luften, siger Frank Brodersen, direktør i HOFOR.

De første træer i Greve Skov blev plantet i april 2006 på et 2,8 ha stort areal. Siden har Naturstyrelsen erhvervet og tilplantet flere ejendomme, og i 2013 var der plantet 388.000 træer og buske, hovedsageligt løvtræer som eg og bøg, men også nåletræer som rødgran.

De forskellige dyr og planter, som normalt findes i danske skove, vil indvandre efterhånden, som skoven vokser sig stor. Der vil dog gå årtier, før de typiske skovbundsplanter indfinder sig.

Læs mere om, hvordan du donerer et træ på folkeskoven.dk

Statslig skovrejsning

Naturstyrelsen etablerer cirka 200 hektar ny statsskov hvert år. Rejsning af bynære skove, der beskytter grundvandet har høj prioritet. Eksempler på nye statsskove er Vestskoven ved Albertslund, Greve Skov ved Greve, True Skov ved Aarhus, Drastrup Skov ved Aalborg og Elmelund skov ved Odense.

De nye statsskove har hidtil været etableret for midler afsat på Finansloven i henhold til Naturbeskyttelsesloven inkl. medfinansiering fra især vandværker og kommuner, der ønsker skov. Medfinansieringen skal udgøre minimum 50 procent af arealprisen, før Naturstyrelsen kan iværksætte et projekt.


Kilde: Miljøministeriet

  • greve_skov
    Alle borgere og virksomheder kan donere træer til de statslige folkeskove, som placeres over områder med vigtige drikkevands- reserver, som her i Greve Skov, hvor de her træer på sigt skal blive til en skov med en overvægt af ege- og bøgetræer. Foto: Denny Michael Jakobsen
Annonce
Annonce
Annonce
Lolland

Store Lalandia-planer: Udvider for at udnytte potentialet

112

105 taget i fartkontroller

112

Stoppet på trehjulet knallert på motorvejstilkørsel

Guldborgsund

Nyt udvalg: Færre skal være afhængig af pendling

Guldborgsund

Kvinde dræbt af tog på Falster: Advarsel kom for sent

Dølle

Snart går det løs: Hjælp os med dine vildeste Dølle-minder!

Guldborgsund

Se billederne: Hundredvis dukkede op til 125-års jubilæum

Guldborgsund

Lukker i protest: Ingen dialog, forståelse eller anerkendelse

Sport

NFH-profil ånder lettet op: Fjernet knude var godartet

Lokal nyt

Uro i lokalt sygeplejeråd: Vil af med forkvinde

Udland

Fragmenter af fugleinfluenza fundet i amerikansk komælk

Falster

Koster 30 millioner: Enormt million-projekt går ind i ny fase

Udland

Flere er kommet til skade under indspilning af ny Hollywoodfilm

Lolland

Aldi sælger ud: Nu kan du købe hele pivtøjet

Indland

Over 100.000 danskere vil gøre noget godt for klimaet torsdag

Indland

Vanvid: Seks syrebomber er kastet ind i skolegård i Esbjerg

Annonce
Annonce
Rødby

Lalandia lander rekord-overskud: Overvejer udbygning

Guldborgsund

DSB udbetaler kompensation: Så meget er der til lokale pendlere

Politik

Løsgængeren Lars Boje stifter nyt parti

112

Klip og bøder på Vestlolland

Lolland

Trækker stikket: Vil opløse sig selv midt i jubilæumsåret

Sport

Landsholdsstjerner kommer til Falster

Guldborgsund

Jubler over Marys besøg: En kæmpe fornøjelse