cookie-og-privatlivspolitik
Kristina Cederborg foran et af Skovskolens huse i Nødebo med et eksempel på et smukt anlagt kanalsystem.

5

Billeder

Kristina Cederborg foran et af Skovskolens huse i Nødebo med et eksempel på et smukt anlagt kanalsystem.
Foto: Jens Henrik Nybo

Landbrugsnyt

De kostbare dråber fra oven

Mængder af regnvand går til spilde, mens der bruges oceaner af kommunalt vand på at vande fx afgrøder og ridebaner samt til nedkøling. Agrovi har en løsning på det skisma.
01. august 2019 kl. 08:25 Af Jens Henrik Nybo

Annonce

Vi leder alt for meget regnvand ud i kloakkerne, som tit ender med at blive overbelastede, især når vi oplever de stadigt hyppigere voldsomme skybrud. Samtidig bruger vi mængder af vand til at vande fx marker, drivhuse og rideanlæg med.

Hvorfor dog ikke finde løsninger, hvor vi genbruger regnvandet? Det ville både minimere overbelastning af kloakkerne og sparre masser af penge på det kommunale vand samt ikke mindst være et vigtigt element i at gavne klimaet og miljøet, forklarer Kristina Cederborg, der er ansat i Agrovi i en ny funktion som regnvandskonsulent.

Hendes faglige baggrund er have-park-ingeniør med speciale i at finde grønne løsninger, og det er med den ballast, hun kan bistå med brugbare løsninger overfor landmænd, gartnerier og andre virksomheder, som både har en stor mængde af regnvand, men også har et stort forbrug af vand.

- Vi må forvente, at vi alle fremadrettet vil blive mødt med krav om recirkulation af ressourcerne og bæredygtige løsninger. Det gælder såvel private borgere som små og store virksomheder. LAR - lokal håndtering af regnvand - er et godt sted at starte, siger Kristina Cederborg.


Svære udregninger

- Vi skal have klimatilpasning og regnvandsløsninger tænkt ind i det åbne land på landbrugsbedrifterne og hjælpe miljøet på en anderledes måde, end vi har været vant til. Der findes ikke en standardløsning, fordi der er så mange individuelle forhold, der skal tages i betragtning. Derfor vil etableringsomkostningerne også være individuelle. Men jeg er overbevist om, at den udgift der er ved etableringen af regnvandsopsamlingen, vil tjene sig ind på sigt, og under alle omstændigheder gavne miljøet, fortæller Kristina Cederborg.

Alle virksomheder, landbrug som gartneri med et højt forbrug af vand til vanding med mere vil have glæde af disse løsninger, og for alle uanset størrelse af forbruget er genanvendelse af regnvandet godt at brande sig på, siger hun.


Mønstereksemplet i Nødebo

Skovskolen I Nødebo hører under Københavns Universitet, og her ser Kristina Cederborg et godt eksempel på den lokale afledning af regnvand fra alle bygningerne, som ovenikøbet også fremstår æstetisk i bebyggelsen, der består af flere individuelle huse. Her bliver regnvandet ført fra tagene til tagrender og nedløb i en nøje udmålt hældning, så vandet passerer uhindret ned på jorden.

Fra enden af nedløbsrørene løber vandet videre igennem uigennemtrængelige kanaler, der er etableret med brostensbelægning, kanaler af en lille meters bredde, før det ender i bassiner, som for den enes vedkommende danner en egentlig sø.

De andre bassiner er primært anlagt, sådan at der ikke vil være stående vand, men nedsivning derfra. Det vil blive tilplantet med plantearter, der kan tåle periodevis oversvømmelse.

Undervejs igennem kanalerne er anlagt forskellige former for forsænkning, som hindrer vandet i at strømme igennem med for høj hastighed.


Skaber biodiversitet

Vandet, der ender i den egentlige sø, giver samtidig basis for en stor biodiversitet i form af planter, insekter, padder osv. Skovskolen i Nødebo har ikke behov for at genanvende vandet, ligesom husene ikke er gearet til at genanvende vandet, men installationen hindrer en overbelastning af kloakkerne på matriklen og videre i systemet.

- I nybyggede huse kan man imidlertid lave installationer, som gør det muligt at bruge regnvandet til fx toiletskyl og tøjvask. Drikkes kan vandet dog ikke, fastslår hun.


Byerne kan - vi kan også

De samme principper så Kristina Cederborg gerne anvendt ude på landet, for basis for det er til stede:

- Jeg så gerne en overskrift, der hed "Landbruget som klimaaktivister". Dansk landbrug er i forvejen i den globale førertrøje, når det gælder klimavenlig produktion og fremskridt, men her kunne vi føje yderligere en kvalitet på. Vi som landbrug kan gå med ind og mindske miljø- og klimaproblemerne og endda i en så stor skala, at det virkelig batter noget. De gør det inde i byerne, og det samme skal vi have trukket med ud på landet. Det nye rådgivningstilbud fra Agrovi om lokal afledning af regnvand vil på lige fod med Conservation Agriculture fremme bæredygtigheden på bedriftsniveau, fastslår Kristina Cederborg.

Er du interesseret i at høre mere om, hvordan du kan genanvende regnvandet, kan du kontakte Kristina Cederborg på krc@agrovi.dk eller telefonnummer 21687929.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her