cookie-og-privatlivspolitik
Hans Peter Egeskov ses her med den unikke bukkeopsats, som efter mange års fravær er vendt tilbage til Engestofte.

3

Billeder

Hans Peter Egeskov ses her med den unikke bukkeopsats, som efter mange års fravær er vendt tilbage til Engestofte.
Foto: Henning Kørvel

Landbrugsnyt

Den kunne have været ny rekord

Vejledende opmåling i 2017 viser, at bukkeopsatsen havde haft potentiale, hvis den havde været intakt
24. juli 2019 kl. 08:33 Af HENNING KØRVEL

Annonce

Opsatsen fra en råbuk, der blev nedlagt for 143 år siden på Engestofte Gods nær Maribo, kunne have udfordret den nuværende danske rekordopsats på 173,70 point fra en buk, der i 2013 blev nedlagt i Allerød i Nordsjælland.

Opsatsen fra Engestofte er i 2017 vejledende opmålt til 192,93 point, men bliver næppe anerkendt som rekord, fordi pandeskallen er brækket over, og opsatsen delt i to dele, hvilket dog ikke ses, som den fremstår monteret på det originale skjold.

Bukken, der bar opsatsen, blev nedlagt på Engestofte 13. maj 1876 af ejeren, hofjægermester og løjtnant Henning Wichfeld (født 1849), der var medstifter af Dansk Jagtforening i 1884 og foreningens formand fra år 1900 til sin død i 1907.

Med sine kraftige stænger og ni sprosser - fem på højre stang og fire på venstre stang - er opsatsen unik, og fordi Henning Wichfeld ønskede at præsentere den for andre danske jægere, var den udstillet på Dansk Jagtforenings hunde- og jagtudstilling i København i 1886, hvor den fik bronzemedalje.

Det formodes, at "Engestoftebukken" har haft en markant plads på Engestofte, indtil Wichfeldslægten uddøde, og godset kom på andre hænder. I 2011 blev det 850 hektar store gods overtaget af den nuværende ejer, Hans Peter Egeskov, der også ejer en landbrugsejendom i Suffolk i England.

Annonce

- For et par år siden lånte jeg af en tidligere skytte på Engestofte, Ole Knudsen, nogle gamle jagtjournaler fra Stamhuset Engestofte, hvilket var interessant læsestof. Efterfølgende gav han mig dem, og et halvt år senere fik jeg så bukkeopsatsen, efter at han i november 2017 havde fået den opmålt af en dansk trofæmåler, siger Hans Peter Egeskov, der er glad for, at både bukkeopsatsen og jagtjournalerne fra Stamhuset Engestofte er vendt tilbage til det lollandske herresæde. Af jagtjournalerne fremgår det blandt andet, at det år - 1876 - hvor Henning Wichfeld nedlagde bukken med den unikke opsats, nedlagde han i alt 12 bukke.

Opsatsen vejer i dag 546 gram, og stængernes gennemsnitshøjde er 25,45 centimeter.

Engestoftebukken var afbilledet i Dansk Jagttidende i april 1889, og nu er cirklen sluttet, fordi den efter mange års fravær atter har fået en fremtrædende vægplads i det tidligere hovedsæde for den uddøde Wichfeldslægt.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

SENESTE NYT

MEST LÆSTE

ANNONCE