cookie-og-privatlivspolitik
Henrik Kruse Rasmussen (tv.) yder konsulentbistand om energieffektive løsninger og bistår med ansøgninger, mens Peter Lønfeldt er ekspert i energimærkning i relation til handel og udlejning.
Foto: Jens Henrik Nybo

Landbrugsnyt

Der er fortsat idé i at spare på energien

Siden forskellige tilskudsprogrammer lukkede ned for godt et par år siden er interessen blandt Agrovis kunder for energibesparende investeringer dalet markant, og det ærgrer man sig over i Agrovi.
13. marts 2018 kl. 08:57 Af Jens Henrik Nybo

Annonce

- Selvom der ikke i øjeblikket er nær de samme muligheder for energibesparende tilskud fra det offentlige som før, kan det i mange tilfælde fortsat betale sig at investere i tiltag, som mindsker energiforbruget og dermed sparer penge på budgettet. På nogle områder kan man opnå en halvering eller mere på energibudgettet, siger projektkonsulent Henrik Kruse Rasmussen fra Agrovi.

Rådgivningsfirmaet har bistået en lang række kunder - landbrug, virksomheder og boligejere - med både at finde effektive løsninger, men også vejledning i at ansøge om tilskud. Hovedsageligt dog indtil 31. december 2016, hvor ordningen VE til Proces (vedvarende energi) lukkede som et led i aftalen om udfasning af PSO-afgiften, og hvor det senest har været muligt at søge tilskud til energieffektive investeringer under Miljøteknologiordningen.

Derefter har der været markant mindre interesse for at investere i energireducerende tiltag, og det både ærgrer og undrer Henrik Kruse Rasmussen.

- Vi har jo siden nytåret 2016/17 kunnet konstatere, at interessen for at foretage investeringer i energibesparende tiltag er påvirket negativt af, at der ikke længere er de samme tilskudsmuligheder. Og det harmonerer vel ikke helt med politikernes ambition om at reducere energiforbruget og i højere grad at gå fra sort til grøn energi, siger han.

Uhørt lang sagsbehandling
Det har heller ikke fremmet aktivitetsniveauet, at der har været meget lang sagsbehandlingstid på ansøgninger til Miljøteknologiordningen 2016. Ansøgninger, som Agrovi indsendte i september 2016, er der først ved at komme afgørelser på nu.

- Der ligger mange gode projekter om energibesparende investeringer rundt omkring i landet og venter på afgørelser. Vi er selvfølgelig glade for, at afgørelserne begynder at komme nu, men det er meget utilfredsstillende med en sagsbehandlingstid på halvandet år, siger Henrik Kruse Rasmussen.

Salg af kilowatt timer
Nok er der bremset op for de tidligere ordninger, men det er dog fortsat muligt at opnå et tilskud på mellem 25 og 38 øre pr. kilowatt time ved at ”sælge” de besparelser, der er opnået, til energiselskaberne. Jo større energiforbruget er, jo mere kan man spare ved energibesparende tiltag – med eller uden tilskud.

På landbrugsejendomme kan det være oplagt at installere LED-belysning, lavenergiventilation og energieffektiv opvarmning mv. Men en grundig analyse af, hvorvidt en investering kan betale sig, er alfa omega.

Ligeledes gælder det, at man skal have lavet en aftale med et energiselskab om salg af den sparede energi, før man begynder at indgive ordrer om diverse energibesparende investeringer. Ellers får man ikke pengene, påpeger Henrik Kruse Rasmussen.

Interessant model
Firmaet Normasym producerer LED-belysning og opererer med forskellige løsningsmodeller over for deres kunder inden for landbruget. Henrik Kruse Rasmussen ser et potentiale i et samarbejde med firmaet, fordi deres individuelle modeller kan tilpasses Agrovis landmandskunders aktuelle situation.

Én model er, at landmanden selv finansierer alt og selv forestår installeringen af lysrørene; en anden er, at man selv finansierer, men at Normasym leverer lysrørene og installerer dem.

Endelig en tredje løsning, hvor firmaet både installerer og finansierer. Landmanden og firmaet deler energibesparelsen så en del af besparelsen går til at betale af på belysningsanlægget, mens resten giver landmanden en løbende energibesparelse fra dag 1.

- Det kan være meget interessant for den landmand, der måske er presset på likviditeten, påpeger han og supplerer:

- Der skal naturligvis foretages en konkret vurdering i det enkelte tilfælde. Hvis betalingstiden bliver for lang, bør man lade være at indgå i projektet.

Fælles arrangement
Henrik Kruse Rasmussen og kollegaen, energirådgiver Peter Lønfeldt oplyser, at Agrovi sammen med Normasym vil afholde et fyraftensmøde om de muligheder for energibesparelser, der ligger i udskiftning af ældre belysningsanlæg med LED. På mødet vil der også blive orienteret om de nye regler for halmfyr, som træder i kraft den 1. oktober 2018.

Desuden vil der blive orienteret om regler for krav om energimærkning og muligheder for energirenovering af boliger. Fyraftensmødet finder sted den 14. marts kl. 16.30 til kl. 18.30 hos Agrovi i Ringsted.

Energimærker i boliger
Netop energimærkning er en primær del af Peter Lønfeldts arbejde. Han foretager en række tjek i boliger med henblik på at gennemgå de områder i boligen, hvor en indsats for at begrænse energiforbruget oplagt kan gøres, og han står for energimærkning ved handler og udlejning:

- Boliger, der hører til landbrug, er typisk gamle, og derfor ser vi ofte, at de opnår et energimærke G, der er det dårligste, man kan få. De nye ejere, der skal overtage huset, vil så ofte overveje, om de vil rive huset ned og bygge et nyt, eller om det kan betale sig at udføre renoveringer og forbedringer, fortæller han. Her kan man søge om et energitilskud på op til 38 øre pr. kilowatt time, der spares på opvarmning, elforbrug og alt, der i øvrigt er energibesparende.

- Her er det så min opgave at hjælpe med forslag til isolering og andre løsninger, samtidig med at vurdere, om det i det hele taget kan betale sig. For i nogle tilfælde tager det for lang tid at tjene investeringen hjem, siger Peter Lønfeldt.

Han gør opmærksom på, at hvis man ønsker at søge tilskud til energibesparende foranstaltninger i et gammelt, nedslidt hus, så er det vigtigt at gøre tingene i den rette rækkefølge:

- Starter man med et tiltag på det forkerte sted, så vil tilskuddet sænkes ved de efterfølgende tiltag, siger Peter Lønfeldt og tilføjer, at for æg- og fjerkræproducenter samt gartnerier bliver der mulighed for at søge tilskud til energibesparende investeringer i august 2018, ligesom der også kan søges om tilskud til reduktion af ammoniakudledning, næringsstofforbrug og pesticidforbrug.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce i kategorien "Landbrugsnyt":
Annonce