Annonce
Landbrug

Druerne på Vejrhøj blev høstet

Nina Fink i gang med at plukke årets høst af vindruer i Vejrhøjs vinmarker i det smukke kuperede terræn mellem Nekseløbugten og Lammefjorden. Foto: Denny Michael Jakobsen

Familie og venner hjalp til, da årets høst af solmodne druer hos Nina og Niels Fink på Vejrhøj Vingård kom i hus over fem dage i september. Den usædvanligt varme sommer vil kunne smages i årets vin.

Med udsigt over Nekseløbugten mod vest, Dragsholm mod syd og Lammefjorden mod øst ligger vingården Vejrhøj smukt i det stejle morænelandskab i Odsherred. Vinmarkerne, som ligger ved vandrestien fra Vindekilde til Vejrhøj, er derfor bestemt ikke det værste sted at tilbringe en arbejdsweekend.

Op mod 30 frivillige familiemedlemmer og venner har over fem høstdage i september hjulpet til med at få vindruerne i hus på Nina og Niels Finks vingård.

- Det er en skøn blanding af familie og venner, som vi har lært at kende gennem arbejdet på vingården, og det er en utrolig glæde for os, at der er en support til projektet, og så har vi det samtidig super hyggeligt, siger Nina.

Parret grundlagde Vejrhøj Vingård i 2011. De er begge uddannede nationaløkonomer og har i mange år arbejdet i ledende stillinger i den finansielle sektor. Med vingården har de realiseret en gammel drøm om at arbejde med planter. Nina gik på Landbohøjskolen, før hun begyndte at læse økonomi. Niels har i de senere år fulgt kurser på Landbohøjskolen og Vinakademiet. Han bestod Vinakademiets sommelier-eksamen i 2016.

- Vi har ikke fortrudt det et sekund. Det er enormt givende at gå ude i marken og passe planterne. Det er også en stor tilfredsstillelse at arbejde med hele processen med at lave vin, og der er mange nye, spændende ting at lære, fortæller Nina.

Nina og Niels Fink driver Vejrhøj Vingård i Odsherred. Vindruerne høstes over fem dage i september, og op til 30 frivillige familiemedlemmer og venner, hjælper til. Foto: Denny Michael Jakobsen

Forskellige druesorter

På den 3 ha. store vinmark har de 10.000 vinstokke med overvejende grønne druer, som bruges til hvidvin. De fleste druer er af sorten Solaris, men de dyrker også Muscaris, Phönix, Souvignier Gris og Hibernal. Parret fremstiller også rosévin, hvor de blå druesorter Leon Millot, Bolero og Cabernet Cantor indgår.

- Vi har valgt sorter, der har gode forudsætninger for at modne godt i det kølige danske klima som fx Solaris. Vi dyrker vinen økologisk, så det giver god mening at have nogle sorter, der kan modstå svampesygdomme som meldug, forklarer Niels.

Vinmarken ligger på en sydvendt skråning op mod Vejrhøj, hvilket giver druerne masser af sol. Det skrånende terræn og nærheden til havet reducerer risikoen for nattefrost i maj, hvor vinstokkene springer ud. Og de nye skud kan ikke tåle frost.

Nina Fink viser her vineriets ståltanke, hvor årets høst af solmodne druer ligger og gærer og bliver til både hvidvin og rosévin. Foto: Denny Michael Jakobsen
Artiklen fortsætter efter annoncen

God blomstring i år

2018 har dog været et usædvanligt varmt år efter danske standarder med de mange solskinstimer i maj, juni og juli.

- Det har været et godt år i forhold til blomstringen, vinstokkene har blomstret i juni mod normalt i juli. Vejret har været stille med næsten ingen regn, og det har givet en fin frugtsætning i modsætning til sidste år, hvor der var meget regn og blæst. Sidste år havde vi et udbytte på 50 procent, men i år er vi over 100 procent, fortæller Nina.

De første vinstokke plantet i 2011 og 2013 har klaret tørken bedst, mens de nyeste vinstokke sat i 2016 ifølge Niels og Nina har været mere udfordret, fordi rodnettet ikke er ligeså veludviklet i den lerblandede sandjord.

- Nogle steder klippede vi druerne af for, at vinstokken skulle overleve, men tørkens konsekvenser kan vi først se næste år. Vinen i 2019 er baseret på de knopper, der er udviklet i år, og det har bestemt været et ekstremt år, siger Nina.

Niels Fink tjekker her druerne i vinpresseren, som på en dag kan presse 2.400 liter vinsaft ud. Stilkene er også med i vinpresseren for at give så meget naturlig smag som mulig. Foto: Denny Michael Jakobsen
Artiklen fortsætter efter annoncen

Sommeren kan smages

Efter vindruerne er høstet, bliver de samlet i store kasser, og da Landbrugsnyts udsendte smager på druerne fornemmes det, at de mange solskinstimer har givet druerne en dejlig sødme.

- Man vil kunne smage sommeren 2018 i årets vin, bemærker Nina.

Da der er tale om enkeltmarksvine, afspejler de da også den natur, de er skabt i. Vinene har forskellig karakter fra år til år, og vinene fra 2015, 2016 0 2017 er meget forskellige alt efter den enkelte vækstsæsons vejr.

I vineriet bliver druerne hældt over i vinpresseren, hvor saften presses ud i 1,5 til 2 timer. Inde i vinpresseren udvider en slags ballon sig, som presser druerne ud mod siderne, hvilket giver 400 liter saft. Der kan presses 2.400 liter på en dag. Herefter hældes saften over i ståltankene, hvor den gærer og bliver til vin.

På Vejrhøj Vingård har de 10.000 vinstokke fordelt på 3 ha. Der dyrkes overvejende grønne druer, de fleste af sorten Solaris, men også blå druesorter, der indgår i vingårdens rosévin. Foto: Denny Michael Jakobsen
Artiklen fortsætter efter annoncen

Et håndholdt produkt

Nina og Niels Fink har et samarbejde med den tyske ønolog Jens Heinemeyer, som hjælper til under selve fremstillingen af vinen, mens de selv passer vinmarken.

- Det er vigtigt med professionel hjælp, det er ikke banalt at fremstille vin, der skal træffes mange beslutninger som fx, hvornår skal druerne høstes, hvor hårdt skal de presses, skal der bruges ståltanke eller egefade under gæringsprocessen, og hvor tit skal der røres rundt, forklarer Nina.

På Vejrhøj Vingård tilstræber de at lave en så naturlig vin som mulig, og de håber at få en økologisk certificering på plads i 2020. Det indebærer bl.a. også, at de bruger så få tilsætningsstoffer som muligt. Blandt andet fremstiller de en naturvin helt uden brug af svovl.

- Vores filosofi er ikke at manipulere med naturen, vinen skal være en ren naturoplevelse, og det er et meget håndholdt produkt, vi laver, fortæller Niels.

Når druerne er høstet, kommer de over i vinpresseren, hvor de står i 1,5 til 2 timer. En slags ballon, det sorte inde i vinpresseren, hvorved saften presses ud. Foto: Denny Michael Jakobsen
Artiklen fortsætter efter annoncen

Anerkendt vin

Vejrhøj Vingårds vine har da også modtaget flere diplomer ved Dansk Vinskue, som hvert år afholdes af Foreningen Dansk Vin.

- Det er med til at gøre det sjovt, og det ville selvfølgelig ikke være lige så sjovt, hvis der ikke var nogen, der gad drikke vinen, som Nina siger.

Med den nuværende vinmark på 3 ha. har de fundet en passende størrelse, og de har ingen planer om at ekspandere.

- Det skal ikke være større, end vi selv kan passe det. For os er det vigtigt, at vi kan bevare den daglige arbejdsglæde, vores uafhængighed og selvstændighed, slutter Nina og Niels.

Solaris-druerne her passer godt til det normalt kølige danske klima. Årets mange solskinstimer har givet druerne en dejlig sødme. Foto: Denny Michael Jakobsen
  • Nina Fink i gang med at plukke årets høst af vindruer i Vejrhøjs vinmarker i det smukke kuperede terræn mellem Nekseløbugten og Lammefjorden. Foto: Denny Michael Jakobsen
  • Nina og Niels Fink driver Vejrhøj Vingård i Odsherred. Vindruerne høstes over fem dage i september, og op til 30 frivillige familiemedlemmer og venner, hjælper til. Foto: Denny Michael Jakobsen
  • Nina Fink viser her vineriets ståltanke, hvor årets høst af solmodne druer ligger og gærer og bliver til både hvidvin og rosévin. Foto: Denny Michael Jakobsen
  • Niels Fink tjekker her druerne i vinpresseren, som på en dag kan presse 2.400 liter vinsaft ud. Stilkene er også med i vinpresseren for at give så meget naturlig smag som mulig. Foto: Denny Michael Jakobsen
  • På Vejrhøj Vingård har de 10.000 vinstokke fordelt på 3 ha. Der dyrkes overvejende grønne druer, de fleste af sorten Solaris, men også blå druesorter, der indgår i vingårdens rosévin. Foto: Denny Michael Jakobsen
  • Når druerne er høstet, kommer de over i vinpresseren, hvor de står i 1,5 til 2 timer. En slags ballon, det sorte inde i vinpresseren, hvorved saften presses ud. Foto: Denny Michael Jakobsen
  • Solaris-druerne her passer godt til det normalt kølige danske klima. Årets mange solskinstimer har givet druerne en dejlig sødme. Foto: Denny Michael Jakobsen
Annonce
Annonce
Annonce
112

Efter voldsomt overfald: Politiet kommer med nyt om 15-årig drengs tilstand

Guldborgsund

- Når sådan et chok rammer, har vi brug for at samles

Sport

2.400 billetter solgt: Storkamp nærmer sig udsolgt

Vejret

Weekenden bliver kold men byder på flere solstunder

112

15-årig overfaldet: Fire personer anholdt

Dølle

Snart går det løs: Hjælp os med dine vildeste Dølle-minder!

Lolland

Politiet måtte give fortabt: Nu er påskemysteriet opklaret

112

Stoppet med slagvåben og pistoler i bilen

Guldborgsund

Unikt projekt: Sygehuspatienter kan nu modtage behandling i eget hjem

112

En person kørt på sygehuset efter sammenstød i trafikken

Indland

Ydermure er styrtet sammen i den udbrændte del af Børsen

Lolland

Kommune fik kritik for ventetid: Handleplan skal rette op

Lokal nyt

Kæmpe-lukning får konsekvenser: Fyringer rammer også lokalt

Guldborgsund

Jyder tabte i Højesteret: Guldborgsund Kommune vinder strid om millioner

Sport

Lokal bokser bliver hovednavn ved professionelt stævne

Lokal nyt

Efter slagteri-lukning: Frygter at lokale svineavlere stopper

Annonce
Annonce
112

National politienhed ransager på Falster: Sag af særlig grov karakter

Indland

Afspærringer omkring Børsen opretholdes indtil mandag morgen

Indland

Danish Crown lukker Ringsted-slagteri og nedlægger 1200 job

Indland

Danish Crown lukker Ringsted-slagteri og nedlægger 1200 job

Lolland

Rundt på gulvet over stor donation

Sport

Maribo-dreng skifter til dansk traditionsklub

112

Blev opdaget: Solgte narko på byens torv midt om dagen