Annonce
Landbrug

Edens Have

Flere blomsteromkransede buegange pryder Alstedgaardhaven. Foto: Jens Henrik Nybo

Kirsten Amstrup havde ingen viden og interesse om haver, men har fået et evigt, bankende hjerte for sin storslåede skovhave. Her forener hun bygninger med haven i harmoni. Hun er med i Åbne Haver.

En rar stemning kryber hurtigt ind under huden, når man går rundt blandt bede med udholdende roser, som stædigt blomstrer her i starten af oktober, for så at gå under et espalier af kække klematis, og atter ude i det fri med udsigt til en efterårssået mark til den ene side og til den anden gamle, krogede træer.

Landbrugsnyt er på besøg i Kirsten Amstrups overdådige 20.000 kvadratmeter store skovhave på Alstedgaard ved Fjenneslev på Sorø-kanten. Kirsten fører rundt i haven, og hendes engagement og fortællelyst er smittende. Hun går i et adstadigt tempo og udpeger bede, træer, buske, urter og andre af de vækster, der indgår i hendes skovhave, mens hun fortæller om dem, som var de kære børn.

Nok har hun passeret pensionsalderen, men det skinner ikke just igennem. Den tidligere skolelærer bor her sammen med sin mand, Skjold Wissing, der er landmand, og han driver de 150 hektar jord, der hører til ejendommen.

Den lokale tømrer- og snedkermester Poul Nielsen har kreeret denne smukke bænk rundt om birketræet, hvor det sirligt anlagte pileflet er en pryd for øjet. Han bistod i øvrigt arkitekt Henning Larsen med opførelsen af Operaen i København. Foto: Jens Henrik Nybo

Fra nul viden til kyndig

Parret overtog Alstedgaard i 2001, der før da blev anvendt som forsøgsgård af Danisco. Langt, langt længere tilbage i historien var Alstedgaard en fæstegård under Sorø Kloster. Hovedbygningen har således nyligt opnået prædikat som bevaringsværdig af Sorø Kommune.

Et omfattende moderniserings- og renoveringsarbejde af gården og ikke mindst den store hovedbygning fulgte frem til 2005, hvor de flyttede ind. Det var Kirstens primære opgave at klare renoveringsarbejdet, mens Skjold koncentrerede sig om markafgrøderne.

- Egentligt var min interesse for have dengang begrænset, men jeg blev hurtigt fascineret af de store gamle træer, og da det jo var en skovhave, vi havde overtaget, tog jeg derfor kontakt til en havearkitekt med speciale i træer. Han anbefalede mig at få fældet nogle af de gamle træer, og det endte med hele 45 træer, så der kunne komme lys og luft ind på grunden, hvorpå han rådede mig til at anlægge have, siger Kirsten og fortsætter:

- Jeg følte, det var som at springe ud i faldskærm og håbe på, at man lander med begge ben på jorden. Men haveinteressen og min viden tog hurtigt til i styrke, og allerede i 2006 meldte jeg mig ind i Åbne Haver. Fra ingen synderlig viden om træer og blomster, kan jeg sige, at i dag er jeg blevet dus med det, fortæller Kirsten, mens hun peger op på et 25 meter højt lindetræ, som angiveligt blev plantet i 1775.

Organisationen Haveselskabet står bag flere hundreder Åbne Haver overalt i landet. Det er nemt at koble sig på Åbne Haver. Tjek www.haveselskabet.dk, hvor du finder relevante oplysninger.

Kirsten Amstrups skovhave har flere rigtig gamle træer. Dette lindetræ er angiveligt plantet i 1775. Foto: Jens Henrik Nybo
Artiklen fortsætter efter annoncen

Elsker engelske haver

Kirsten har altid stået for indretningen i parrets boliger, og i dag har hun erfaret, at der egentlig ikke er den store forskel på at indrette en bolig og en have.

- Har man talent for det ene, har man det i reglen også for det andet, bemærker hun.

Afgørende for hende er, at der skal opstå en harmonisk sammenhæng imellem bygningerne og havens indretning og væksterne. Den engelske havetradition har hun en særlig kærlighed for. Hun har besøgt England flere gange for at lade sig inspirere, men også Rosenborg Slotshave har givet hende gode idéer, ligesom nogle af de renoverede danske herregårdshaver har bidraget til det.

Alstedgaardhaven har flere haverum, bl.a. roser på store buer og i træer samt flere større buer med blåregn og klematis. I den store parkhave er der også et afsnit med en renæssancehave med klippede buksbomhække og stauder. Ligeledes er der krydderhave i højbede, urtehave, skovhave med helleborus.

Et af målene har også været at skabe en mangfoldighed i plantearternes vækstperioder, så der spændes fra tidligt forår til ind i efteråret. Endelig er der opsat fuglekasser, og i det hele taget et rigt dyreliv. I sæsonen er der opsat skilte med navne på de forskellige vækster, så gæsterne ved, hvilke arter de kigger på.

I 2009 føjede hun et orangeri til haven, og indenfor i det lune rum er en hel væg dækket af tæt, irgrøn efeu, et par subtropiske vækster, en tomatplante samt bord og stole, hvor havegæsterne kan hygge sig over en kop kaffe i de hyggelige omgivelser.

Selv i starten af oktober insisterer nogle af roserne at blomstre. Foto: Jens Henrik Nybo
Artiklen fortsætter efter annoncen

Mig og hænderne

I begyndelsen af juni i år holdt Kirsten havefestival på gårdspladsen med 25 stande, der rummede forskellige planterelaterede ting. På græsplænen var der café, og i løbet af de fire timer dukkede ikke færre end 300 gæster op, så der var god brug for de 10 hjælpere, hun havde entreret med på dagen.

- Folk spørger mig typisk om, hvordan jeg kan overkomme det hele. Så svarer jeg, at det alene er mig og mine hænder. Men sandt er da også, at det kræver en del arbejde at passe sådan en have. Især denne sommers hede og tørke bød på afsindigt meget vanding. Ellers er folk nysgerrige efter at vide noget om planterne, hvorledes de passes og plejes, hvornår deres vækstsæson er osv. Interessen er meget varieret hos gæsterne. Nogle går meget op i krydderplanter; andre tiltrækkes af roserne, fortæller hun.

Alstedgaardhaven er åben to dage om måneden fra maj til slut september. For entréen på 40 kroner kan man opholde sig her lige så længe, man ønsker, og man kan medbringe mad og drikke, som kan indtages rundt om i haven ved nogle af de flere afsnit med bord og siddepladser.

Kirstens begejstring for haven fornægter sig aldrig. Foto: Jens Henrik Nybo
Artiklen fortsætter efter annoncen

Julestue

I tilknytning til skovhaven har Kirsten også en gårdbutik, hvor hun sælger planter og diverse ting til både hus og have. Julestuen er et hit blandt gæsterne, hvor der i tiden op til højtiden sælges forskellige kranse i naturmaterialer, både egnet til indendørs som ude på kirkegårde.

Der er planter fra "oldemors tid", eksempelvis bladkaktus, barberkost og juletop. Også keramiske krukker og fade samt potter i træ og zink, tillige med større fuglebade, hører til sortimentet.

Fem stadeholdere sørger for de mange julegenstande. Ved julestuerne bistår både de yngre og de ældre med at bage kager og julegløgg. Adressen er: Alstedvej 52, 4173 Fjenneslev. Man kan læse mere på www.alstedgaardhaven.dk

Fra ingen viden at have om botanik er Kirsten i dag blevet dus med det. Foto: Jens Henrik Nybo
Efeuen pryder muren i orangeriet, som Kirsten etablerede i 2009. Foto: Jens Henrik Nybo
Alstedgaardhaven åbenbarer hele tiden spændende vækster. Foto: Jens Henrik Nybo
Urtehaven er beplantet med flere velduftende vækster. Foto: Jens Henrik Nybo
Kirsten Amstrups gårdbutik tilbyder flere spænende ting, som relaterer sig til have. Foto: Jens Henrik Nybo
  • Flere blomsteromkransede buegange pryder Alstedgaardhaven. Foto: Jens Henrik Nybo
  • Den lokale tømrer- og snedkermester Poul Nielsen har kreeret denne smukke bænk rundt om birketræet, hvor det sirligt anlagte pileflet er en pryd for øjet. Han bistod i øvrigt arkitekt Henning Larsen med opførelsen af Operaen i København. Foto: Jens Henrik Nybo
  • Kirsten Amstrups skovhave har flere rigtig gamle træer. Dette lindetræ er angiveligt plantet i 1775. Foto: Jens Henrik Nybo
  • Selv i starten af oktober insisterer nogle af roserne at blomstre. Foto: Jens Henrik Nybo
  • Kirstens begejstring for haven fornægter sig aldrig. Foto: Jens Henrik Nybo
  • Fra ingen viden at have om botanik er Kirsten i dag blevet dus med det. Foto: Jens Henrik Nybo
  • Efeuen pryder muren i orangeriet, som Kirsten etablerede i 2009. Foto: Jens Henrik Nybo
  • Alstedgaardhaven åbenbarer hele tiden spændende vækster. Foto: Jens Henrik Nybo
  • Urtehaven er beplantet med flere velduftende vækster. Foto: Jens Henrik Nybo
  • Kirsten Amstrups gårdbutik tilbyder flere spænende ting, som relaterer sig til have. Foto: Jens Henrik Nybo
Annonce
Annonce
Annonce
Sport

NFH dummer sig gevaldigt i Sønderjyske - under maksimalt pres nu

Lokal nyt

Millliondyrt projekt i gang: Skal forvandle 250 kvm

Sport

Skuffet Wulff efter nederlag: - Fatter slet ikke at vi kan tabe den kamp

Udland

Biden underskriver Ukraine-pakke og lover nye sendinger straks

Lolland-Falster

"På røven i Nakskov"? - Det kan man godt glemme alt om

Dølle

Snart går det løs: Hjælp os med dine vildeste Dølle-minder!

Maribo

Flytter butik væk fra Rødby: Men åbner i Maribo

Lokal nyt

Gør dig klar: Her sætter de prisen ned på brændstof

112

Stoppet på trehjulet knallert på motorvejstilkørsel

Guldborgsund

Se billederne: Hundredvis dukkede op til 125-års jubilæum

Indland

Myndighederne jubler: Snart er det slut

Sport

NFH-profil ånder lettet op: Fjernet knude var godartet

Lokal nyt

Uro i lokalt sygeplejeråd: Vil af med forkvinde

Lolland

Store Lalandia-planer: Udvider for at udnytte potentialet

Guldborgsund

Nyt udvalg: Færre skal være afhængig af pendling

Udland

Fragmenter af fugleinfluenza fundet i amerikansk komælk

Annonce
Annonce
112

105 taget i fartkontroller

Udland

Flere er kommet til skade under indspilning af ny Hollywoodfilm

Indland

Over 100.000 danskere vil gøre noget godt for klimaet torsdag

Falster

Koster 30 millioner: Enormt million-projekt går ind i ny fase

Guldborgsund

Kvinde dræbt af tog på Falster: Advarsel kom for sent

Guldborgsund

DSB udbetaler kompensation: Så meget er der til lokale pendlere

112

Klip og bøder på Vestlolland