Annonce
Landbrug

Elever søger mad og kærlighed på efterskole

Holdet med Peter Anker (nummer fire fra højre) fra Storøhage Kartofler, som stillede aftenens udfordring. Foto: Privat

Fårevejle Efterskole har så stor succes med nyt fag, at der er lagt loft over antal elever. Holdet fik for nylig en udfordring: Lav en tre retter menu med lammefjordskartofler.

Fårevejle Efterskole oplever stor succes med valgfaget Mad & Kærlighed, som blev introduceret i dette skoleår og straks blev fuldtegnet med 20 elever. I det kommende skoleår bliver Mad & Kærlighed et linjefag, så antallet af undervisningstimer øges.

- Når vi nu ligger midt på Lammefjorden, er det oplagt, at vi fokuserer på mad og på lokale råvarer, siger forstander Frank Ørndrup Elzer:

- Derfor ansatte vi sidste år kok Lasse Hansen, som sammen med vores køkkenchef, Maiken Konge, står for undervisningen i det nye fag, men også for den daglige madlavning.

- Vi har valgt at satse ekstra på maden. Det skal være vores krymmel over for eleverne, at de får ekstra god mad hver dag. Vi bruger cirka fem kroner mere pr. elev pr. dag på mad, end andre efterskoler gør i gennemsnit.

Lasse Hansen og eleverne anretter forretten - en vaffel lavet på kartofler. Foto: Privat

Elever: Et virkelig fedt fag

Eleverne har i gennemsnit tre en halv time om ugen med Mad & Kærlighed. Og de ser frem til undervisningen.

- Det er altid det fag, jeg glæder mig mest til, siger Emil Bennedsen fra Emdrup, som valgte efterskolen i Fårevejle på grund af Mad & Kærlighed.

- Det lever totalt op til mine forventninger. Jeg kendte ikke Lammefjorden før, men lærerne har taget os med rundt til forskellige avlere. Det har været spændende at komme ud og lære, hvordan de arbejder med deres produkter. I køkkenet føler jeg mig rimelig sikker, men ellers har vi gode lærere i ryggen, siger Emil Bennedsen, som regner med at søge ind på Hotel- & Restaurantskolen - HRS, når han har afsluttet 10. klasse på skolen i Fårevejle.

Også Freja Lindhardt, Vesterbro, 10. klasse, er begejstret:

- Det er et virkelig fedt fag, slet ikke det samme som hjemkundskab i Folkeskolen. Jeg kan godt lide ideen med at bruge sæsonens råvarer, og at de er lige uden for døren. Vi går rigtig meget i dybden med maden, og både Maiken og Lasse er bare så mega-passionerede om det.

Forret Foto: Privat
Artiklen fortsætter efter annoncen

Her er kærligheden

For Maiken Konge og Lasse Hansen har det været oplagt at lade eleverne komme ud og møde de lokale råvarer og dyrkerne.

- Vi vil vise eleverne, hvad vi har af lokale råvarer, og lære dem, hvad det er, vi laver mad af. Det kommer jo ikke fra frysedisken i supermarkedet alt sammen. De har også prøvet at partere og tilberede tre gedekid, som vi så spiste sammen bagefter, fortæller Lasse Hansen.

Og kærligheden, hvor kommer den ind?

Maiken Konge:

- Den er der hele tiden. Eleverne har en kærlighed til at lave mad og at lære råvarer at kende, som de ikke har set før. Når først de kender smagen af en persillerod eller pastinak, får de også lyst til at prøve dem i nogle retter. De bliver glade af at inspirere hinanden og spise god mad sammen.

Hovedret Foto: Privat
Artiklen fortsætter efter annoncen

Lav en tre retters kartoffelmenu

Eleverne på Mad & Kærlighed går heller ikke af vejen for en skarp udfordring. Da de besøgte kartoffelpakkeriet Storøhage Kartofler, som hver dag leverer friske grøntsager til skolen, udfordrede direktør Peter Anker dem til at lave en tre retters menu, hvor lammefjordskartofler skulle indgå i både forret, hovedret og dessert.

Den opgave tog teamet straks på sig. Først tog de ud til Lammefjordens Besøgsmark og smagte en masse af de lokale råvarer og fandt ud af, hvad de ville bruge dem til. Og en torsdag aften i december var forældre og lokale grøntsagsproducenter så inviteret til middag i multisalen på friskolen.

Til en menu bestående af:

Forret: Kartoffelvaffel med puré af persillerod og pastinak. Syltede æbler. Toppet med chips af blå lammefjordskartofler.

Hovedret: Burger med kartoffelbolle, en kartoffelselleri bøf, aoili lavet på jordskokker, løgkompot, fermenteret spidskål og rød grønkål.

Dessert: Kartoffel-is lavet på blå congo-kartofler (kogevandet fra kartoflerne var kogt ind til en sirup), kartoffelrør med dej af blandt andet blå lammefjordskartofler, broken gel af havtorn, kanelsukker.

Resultatet var forrygende velsmagende, kunne Peter Anker bagefter slå fast:

- Jeg har slet ikke savnet bøffen af kød. Det er jo lige i Lammefjordens ånd, hvis vi alle bliver vegetarer. I har i hvert fald serveret nogle gode argumenter for os.

Dessert Foto: Privat
Artiklen fortsætter efter annoncen

Drengene er i overtal

Forstander Frank Ørndrup Elzer ser frem til at kunne profilere efterskolen endnu mere, når Mad & Kærlighed bliver løftet op til at være linjefag.

- I år har vi måtte lægge loft over to af vores valgfag, nemlig Mad & Kærlighed, hvor vi havde plads til 20 elever, og e-sport med 30 elever. Det er nok ikke så overraskende, at fordelingen på e-sport er 29 drenge og 1 pige. Men måske vil det komme bag på nogen, at vi på Mad & Kærlig har 14 drenge og 6 piger. Og det er ikke fordi, at vi er en udpræget drengeskole - fordelingen af drenge og piger på hele skolen er cirka fifty-fifty.

Fårevejle Efterskole har i år 148 elever på fem 10. klasser og en 9. klasse. Næste skoleår ændrer skolen struktur, så der udelukkende bliver 10. klasser - seks i alt men med et lidt lavere antal elever pr. klasse.

Skolen er fuldtegnet med elever de næste to-tre år frem.

Af Ulrik Larsen

Emil Bennedsen og Freja Lindhardt går i 10. klasse og er begejstrede for det nye fag. Foto: Privat
Eleverne på Mad & Kærlighed giver sig selv et velfortjent bifald. Foto: Privat
  • Holdet med Peter Anker (nummer fire fra højre) fra Storøhage Kartofler, som stillede aftenens udfordring. Foto: Privat
  • Lasse Hansen og eleverne anretter forretten - en vaffel lavet på kartofler. Foto: Privat
  • Forret Foto: Privat
  • Hovedret Foto: Privat
  • Dessert Foto: Privat
  • Emil Bennedsen og Freja Lindhardt går i 10. klasse og er begejstrede for det nye fag. Foto: Privat
  • Eleverne på Mad & Kærlighed giver sig selv et velfortjent bifald. Foto: Privat
Annonce
Annonce
Annonce
112

15-årig overfaldet: Fire personer anholdt

112

Stoppet med slagvåben og pistoler i bilen

Sport

2.400 billetter solgt: Storkamp nærmer sig udsolgt

Indland

Ydermure er styrtet sammen i den udbrændte del af Børsen

Guldborgsund

Jyder tabte i Højesteret: Guldborgsund Kommune vinder strid om millioner

Dølle

Snart går det løs: Hjælp os med dine vildeste Dølle-minder!

Lolland

Politiet måtte give fortabt: Nu er påskemysteriet opklaret

112

National politienhed ransager på Falster: Sag af særlig grov karakter

Guldborgsund

Unikt projekt: Sygehuspatienter kan nu modtage behandling i eget hjem

112

En person kørt på sygehuset efter sammenstød i trafikken

Sport

Lokal bokser bliver hovednavn ved professionelt stævne

Lolland

Kommune fik kritik for ventetid: Handleplan skal rette op

Lokal nyt

Kæmpe-lukning får konsekvenser: Fyringer rammer også lokalt

Lolland

Rundt på gulvet over stor donation

Sport

Maribo-dreng skifter til dansk traditionsklub

Lokal nyt

Efter slagteri-lukning: Frygter at lokale svineavlere stopper

Annonce
Annonce
Lolland

Stor åbningsfest: - Jeg skal bare købe toiletpapir

Indland

Afspærringer omkring Børsen opretholdes indtil mandag morgen

Indland

Danish Crown lukker Ringsted-slagteri og nedlægger 1200 job

Indland

Danish Crown lukker Ringsted-slagteri og nedlægger 1200 job

Lolland

Kæmper mod tiden: Snart kan drømmen blive knust

Indland

Boligmarkedet er stadig på lavt blus efter marts-fremgang

112

Blev opdaget: Solgte narko på byens torv midt om dagen