cookie-og-privatlivspolitik
Holdet med Peter Anker (nummer fire fra højre) fra Storøhage Kartofler, som stillede aftenens udfordring.

7

Billeder

Holdet med Peter Anker (nummer fire fra højre) fra Storøhage Kartofler, som stillede aftenens udfordring.
Foto: Privat

Landbrugsnyt

Elever søger mad og kærlighed på efterskole

Fårevejle Efterskole har så stor succes med nyt fag, at der er lagt loft over antal elever. Holdet fik for nylig en udfordring: Lav en tre retter menu med lammefjordskartofler.
19. januar 2020 kl. 06:00 Af Lars Hovgaard

Annonce

Fårevejle Efterskole oplever stor succes med valgfaget Mad & Kærlighed, som blev introduceret i dette skoleår og straks blev fuldtegnet med 20 elever. I det kommende skoleår bliver Mad & Kærlighed et linjefag, så antallet af undervisningstimer øges.

- Når vi nu ligger midt på Lammefjorden, er det oplagt, at vi fokuserer på mad og på lokale råvarer, siger forstander Frank Ørndrup Elzer:

- Derfor ansatte vi sidste år kok Lasse Hansen, som sammen med vores køkkenchef, Maiken Konge, står for undervisningen i det nye fag, men også for den daglige madlavning.

- Vi har valgt at satse ekstra på maden. Det skal være vores krymmel over for eleverne, at de får ekstra god mad hver dag. Vi bruger cirka fem kroner mere pr. elev pr. dag på mad, end andre efterskoler gør i gennemsnit.


Elever: Et virkelig fedt fag

Eleverne har i gennemsnit tre en halv time om ugen med Mad & Kærlighed. Og de ser frem til undervisningen.

- Det er altid det fag, jeg glæder mig mest til, siger Emil Bennedsen fra Emdrup, som valgte efterskolen i Fårevejle på grund af Mad & Kærlighed.

- Det lever totalt op til mine forventninger. Jeg kendte ikke Lammefjorden før, men lærerne har taget os med rundt til forskellige avlere. Det har været spændende at komme ud og lære, hvordan de arbejder med deres produkter. I køkkenet føler jeg mig rimelig sikker, men ellers har vi gode lærere i ryggen, siger Emil Bennedsen, som regner med at søge ind på Hotel- & Restaurantskolen - HRS, når han har afsluttet 10. klasse på skolen i Fårevejle.

Også Freja Lindhardt, Vesterbro, 10. klasse, er begejstret:

- Det er et virkelig fedt fag, slet ikke det samme som hjemkundskab i Folkeskolen. Jeg kan godt lide ideen med at bruge sæsonens råvarer, og at de er lige uden for døren. Vi går rigtig meget i dybden med maden, og både Maiken og Lasse er bare så mega-passionerede om det.


Her er kærligheden

For Maiken Konge og Lasse Hansen har det været oplagt at lade eleverne komme ud og møde de lokale råvarer og dyrkerne.

- Vi vil vise eleverne, hvad vi har af lokale råvarer, og lære dem, hvad det er, vi laver mad af. Det kommer jo ikke fra frysedisken i supermarkedet alt sammen. De har også prøvet at partere og tilberede tre gedekid, som vi så spiste sammen bagefter, fortæller Lasse Hansen.

Og kærligheden, hvor kommer den ind?

Maiken Konge:

- Den er der hele tiden. Eleverne har en kærlighed til at lave mad og at lære råvarer at kende, som de ikke har set før. Når først de kender smagen af en persillerod eller pastinak, får de også lyst til at prøve dem i nogle retter. De bliver glade af at inspirere hinanden og spise god mad sammen.


Lav en tre retters kartoffelmenu

Eleverne på Mad & Kærlighed går heller ikke af vejen for en skarp udfordring. Da de besøgte kartoffelpakkeriet Storøhage Kartofler, som hver dag leverer friske grøntsager til skolen, udfordrede direktør Peter Anker dem til at lave en tre retters menu, hvor lammefjordskartofler skulle indgå i både forret, hovedret og dessert.

Den opgave tog teamet straks på sig. Først tog de ud til Lammefjordens Besøgsmark og smagte en masse af de lokale råvarer og fandt ud af, hvad de ville bruge dem til. Og en torsdag aften i december var forældre og lokale grøntsagsproducenter så inviteret til middag i multisalen på friskolen.

Til en menu bestående af:

Forret: Kartoffelvaffel med puré af persillerod og pastinak. Syltede æbler. Toppet med chips af blå lammefjordskartofler.

Hovedret: Burger med kartoffelbolle, en kartoffelselleri bøf, aoili lavet på jordskokker, løgkompot, fermenteret spidskål og rød grønkål.

Dessert: Kartoffel-is lavet på blå congo-kartofler (kogevandet fra kartoflerne var kogt ind til en sirup), kartoffelrør med dej af blandt andet blå lammefjordskartofler, broken gel af havtorn, kanelsukker.

Resultatet var forrygende velsmagende, kunne Peter Anker bagefter slå fast:

- Jeg har slet ikke savnet bøffen af kød. Det er jo lige i Lammefjordens ånd, hvis vi alle bliver vegetarer. I har i hvert fald serveret nogle gode argumenter for os.


Drengene er i overtal

Forstander Frank Ørndrup Elzer ser frem til at kunne profilere efterskolen endnu mere, når Mad & Kærlighed bliver løftet op til at være linjefag.

- I år har vi måtte lægge loft over to af vores valgfag, nemlig Mad & Kærlighed, hvor vi havde plads til 20 elever, og e-sport med 30 elever. Det er nok ikke så overraskende, at fordelingen på e-sport er 29 drenge og 1 pige. Men måske vil det komme bag på nogen, at vi på Mad & Kærlig har 14 drenge og 6 piger. Og det er ikke fordi, at vi er en udpræget drengeskole - fordelingen af drenge og piger på hele skolen er cirka fifty-fifty.

Fårevejle Efterskole har i år 148 elever på fem 10. klasser og en 9. klasse. Næste skoleår ændrer skolen struktur, så der udelukkende bliver 10. klasser - seks i alt men med et lidt lavere antal elever pr. klasse.

Skolen er fuldtegnet med elever de næste to-tre år frem.

Af Ulrik LarsenKOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her