cookie-og-privatlivspolitik
Nikolaj Fischer som her er i gang med et mikroskopi-forsøg, studerer på EUX-linjen, hvor der er gode muligheder for at læse videre.

8

Billeder

Nikolaj Fischer som her er i gang med et mikroskopi-forsøg, studerer på EUX-linjen, hvor der er gode muligheder for at læse videre.
Foto: Denny Michael Jakobsen

Landbrugsnyt

Elever viste Landbrugsskolen frem

Landbrugsskolen Sjælland havde i weekenden åbent hus, hvor det var elever selv, som viste rundt, og hvor interesserede kunne få en smagsprøve på undervisningen.
29. januar 2019 kl. 07:10 Af Denny Michael Jakobsen

Annonce

En masse interesserede valgte i weekenden at kigge forbi Landbrugsskolen Sjælland, da der var åbent hus. Skolen, som i dag hører under Roskilde Tekniske Skole, havde åbent hus i både Roskilde og Høng, og Landrugsnyt kiggede forbi skolen i Høng, hvor mange potentielle kommende studerende trodsede snevejret for at se nærmere på forholdene på skolen.

Forstander Henrik Lysemose Jensen bød velkommen ved indgangen, og elever stod klar til at give en rundvisning, så gæsterne kunne høre fra elevens egen mund, hvordan det er at gå på landbrugsskole anno 2019.

Turen gik blandt andet forbi auditoriet, caféen, maskinhallen, studievejledningen, kontoret og ikke mindst klasselokalerne, hvor der flere steder på dagen var undervisning, så man kunne få en fornemmelse af læringsmiljøet i klasserne.


Forsøg med sædceller

Elever havde blandt andet gang i en idrætstime i skolens idrætshal, EUD-elever blev undervist i arbejdsmiljø og en EUX-klasse havde biologi. Skolens EUX-koordinator og underviser i biologi og planter, Ole Christensen, guidede eleverne igennem laboratorie-forsøg, som gik ud på at undersøge, hvordan man kan justere på sædcellers ph-værdi ved at tilsætte syre. Med mikroskoper undersøgte eleverne sædens ph-værdi for at kunne analysere forsøget.

- Grundlæggende handler det om forplantning og reproduktion, om hankøn og hunkøn, og hvordan man inden for landbrug kan lave nye kalve og grise, og hvordan sædcellerne er bygget op. Eleverne lære at lave en hypotese, hvad forventer de, at der vil ske, og de lærer at analysere, hvad der sker og hvorfor. Det er noget, de kan bruge, hvis de vil læse videre, siger Ole Christensen.

Og på EUX'en, som er erhvervsuddannelsen med gymnasiale fag, er der gode muligheder for at læse videre inden for særligt de naturvidenskabelige fag som dyrlæge, agronom og bioteknologi.


Får nye venskaber

En af de elever, der sidder og studerer sædceller i mikroskopet, er 18-årige Nikolaj Fischer fra Høng. Han er glad for at gå på landbrugsskolen.

- Det er hyggeligt, man får nye venskaber, og så er det rart, at man ikke hele tiden skal sidde ned og have information, men også kan komme ud og arbejde, siger han.

Han vil gerne være selvstændig landmand, men er også interesseret i at læse videre, hvis det ikke kan lade sig gøre at få arbejde inden for landbruget.

- Det ligger til familien at blive landmand, Jeg er opvokset på en gård og hjælper mine bedsteforældre på Vejbjerggård. Jeg vil helst være selvstændig landmand med markbrug, så jeg selv kan bestemme over mine arbejdstimer, fortæller Nikolaj Fischer, som bor på skolen.

- Når du bor på skolen, får du et bedre fællesskab og spiser sammen med de andre. Vi kan hjælpe hinanden, når vi skal køre traktor og løse skoleopgaver sammen, og der er god mulighed for at være aktiv sammen med de andre med fx badminton og fodbold, siger Nikolaj Fischer.


Blev klogere på skolen

I caféen kunne gæsterne fordøje indtrykkene af skolen over en kop kaffe og et stykke kage. Det gjorde blandt andre Elias Madsen, der går i 9. klasse i Nakskov, og som havde taget den lange tur fra Lolland sammen med Steen Johansen fra I/S Johansen, hvor han hjælper til i weekenden, Steffen Johansen og Lotte Overgaard Jensen.

- Det er interessant at se, og jeg er da blevet lidt klogere, sagde Elias Madsen, som gerne vil ud og lave noget praktisk arbejde i stedet for bare at sidde på skolebænken.

Selv om han endnu ikke har truffet den endelige beslutning, kan Steen Johansens søn Steffen i hvert fald anbefale skolen, som han selv gik på, indtil for snart to år siden.

- Det er en god skole, der er fine forhold, et godt sammenhold, og der blev taget godt hånd om os, siger Steffen Johansen, der arbejder sammen med sin far på I/S Johansen, hvor de har 500 slagtekalve og 430 ha med roer, byg, hvede og raps.


Altid plads til flere

Forstander Henrik Lysemose Jensen, som i auditoriet gennemgik alle de praktiske ting, håber, at de potentielle elever efter åbent hus-dagen er blevet mere afklarede om deres fremtidige skolevalg.

- De skulle gerne have fået en god mavefornemmelse for stedet, som han siger.

Han kan også fortælle, at elevtallet er højere end nogensinde. 1. februar 2019 går der 214 elever på skolen.

- Men vi har altid plads til flere elever, og vi har aldrig afvist nogle. Vi har en lidt faldende ungdomsårgang, så der er færre der skal vælge uddannelse, så jeg håber at vi 1. august har status quo, jeg tror ikke, der kommer flere, end der er nu, siger Henrik Lysemose Jensen.


Udlandsophold

Landbrugsskolen Sjælland sendte i øvrigt i efteråret for første gang elever på udlandsophold. 33 elever arbejdede i tre uger med landbrug, fødevarer eller dyr i blandt andet Irland, Island, Holland og Sverige, og der var også elever på skoleudveksling i Østrig og Tyskland.

- Eleverne skal have mere internationalt udsyn og se, at der er andet end vores egen andedam. Landbruget efterspørger robuste medarbejdere, og udlandsopholdet gør eleverne mere robuste, og der bliver flyttet nogle grænser, og det er noget, de også kan bruge senere i deres uddannelse, siger Henrik Lysemose Jensen.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her