Annonce
Landbrug

Ellemann-Jensen i ilden

Jakob Ellemann-Jensen havde oven på en særdeles travl dag tid til at hilse på rigtig mange af de fremmødte. Foto: Jens Henrik Nybo

Landboforeningen Gefion holdt et uhyre velbesøgt debatmøde med den nye minister og landbrugets formand.

Den store sal hos VKST i Sorø var forleden fyldt til bristepunktet, da omkring 300 mødte op til debatmøde med den nye miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen sammen med formanden for Landbrug & Fødevarer, Martin Merrild.

Ministeren tog sig tid til at trykke hånd med - om ikke alle - så i hvert fald ganske mange af de fremmødte inden Landboforeningen Gefions formand, Torben Hansen, kunne byde velkommen og kickstarte med nogle af de emner, som Ellemann-Jensen ville blive udfordret på: tørkepakken, suspendering af ejendomsskatter, datotyranni, efterafgrøder og gødskningsvejledninger for at nævne nogle.

Ministeren kvitterede med at skitsere de resultater, regeringen har opnået i 16 punkts-planen siden valget i 2015 og supplerede med hjælpen under tørken:

Trods økonomiske knubs oven på tørken var stemningen fin under Gefions debatmøde i Sorø. Foto: Jens Henrik Nybo

Bred aftale

- I sommer reagerede vi omgående og opnåede en fælles aftale på Christiansborg om at give jer mere fleksible regler bl.a. om vanding i tørkeperioder samt fritagelse for produktionsafgifter i 2019. Jeg må bare også sige, at en suspendering af jordskatterne ikke er mulig, sagde Ellemann-Jensen og tilføjede:

- Jeg ved godt, at det kan lyde som en floskel, når jeg siger, at man skal kunne tælle til 90 (mandater i folketingssalen, red), men det er ikke desto mindre tilfældet. I må erkende, at jeres erhverv har en imagekrise, og det gør det svært at få opbakning. Nok åbnede tørken for en sympati hos politikerne og befolkningen, men bemærk, at sympatien ikke var vendt mod landbruget, men på dyrenes trivsel. Det giver stof til eftertanke. Der er nogle myter derude, som trives, og som vi i fællesskab skal have pandet ned, sagde han og nævnte som eksempler miljø og dyrevelfærd.

Så velbesøgt var debatmødet i Sorø, at enkelte af de fremmødte måtte stå op. Foto: Jens Henrik Nybo
Artiklen fortsætter efter annoncen

Pas på goodwill

Jakob Ellemann-Jensen rettede dog også skytset imod dele af landbrugets stemmer:

- Der er tre påstande fra kræfter i landbruget, som skader sagen. Nemlig, at kvælstof ikke skader naturen og miljøet; at tørken gør, at vi bør afskaffe pesticidafgiften samt at alle dyr, der vokser og produceres har det godt. Pas på med ikke at blande tingene sammen, for så ryger sympati og goodwill. Hjælp med at være på forkant med de fordomme, som florerer derude og invitér danskerne indenfor på jeres landbrug, for jo bedre bliver mulighederne på Christiansborg for at være jer venligt stemt.

Ministeren påpegede det forestående valg - senest til juni næste år:

- Vi står ved fødevare- og landbrugspakken, også efter valget. Vi har leveret, hvad vi lovede, og det har vi fået tæsk for. Det har kostet et par - eller i hvert fald halvanden - af mine venstreforgængere livet. Når jeg i ministeriet siger, at jeg har tænkt mig at være i jobbet i mange år frem, trækkes der lidt på smilebåndet, sagde han.

Pas på med ikke at sætte jeres goodwill over styr, formanede miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen ved debatmødet hos Gefion i Sorø. Foto: Jens Henrik Nybo
Artiklen fortsætter efter annoncen

Verdensmarkedet sætter prisen

Martin Merrild tog over og var positiv over for tørkepakken, samt at der blev opnået en bred aftale på Christiansborg, men at den dog også lod en del tilbage at ønske.

- Jeg finder det utroligt, at det er ulovligt at fjerne en skat, som ingen andre har, sagde han med henvisning til jordskatten, der ellers var politisk vilje til at sløjfe i et år, men som embedsmændene i EU mente ville være ulovlig, sagde han.

Merrild nævnte de punkter, som erhvervet ønsker sat ind overfor, herunder som sagt annullering af jordskat, reducerede produktionsgebyrer, afskaffelse af rigide efterafgrøder. Tillige med tidlig såning som alternativ til efterafgrøder, ordning for etablering af kløvergræs på kvægbrug samt en hurtigere udbetaling af landbrugsstøtten og endelig katastrofeforsikringer.

- Økonomien i primærlandbruget er svag, for gælden har vi, og dermed er vi mindre robuste. Markedsvilkårene i EU er kommet for at blive, og det er verdensmarkedet, der sætter vores priser. Derfor er det helt forkert, når nogen siger, at vi kan lægge vores egen prispolitik. Nej, verdensmarkedet starter nede i supermarkedet i Sorø, sagde Merrild og pointerede, at erhvervet har stor vilje til at producere alsidigt, men at forbrugernes vilje til at købe alternative produkter slet ikke følger med udbuddet fra landmændene.

Lad være med brokkeriet over at være landmand. Det skaber frygt hos de unge, som vi gerne vil have ind i erhvervet, mente Martin Merrild. Foto: Jens Henrik Nybo
Artiklen fortsætter efter annoncen

Lad være at brokke jer

Herpå blev der åbnet for debat og spørgsmål til ministeren og formanden fra den store forsamling. Emnerne var talrige; fra vandplaner, spildevand, pesticider og jordskatter til rekruttering af unge til landbruget. Vagn Lundsteen nævnte, at gennemsnitsalderen i erhvervet er alt for høj:

- Vi skal have de unge ind. Men det kræver, at vi får lige konkurrence- og rammevilkår. Derfor foreslår jeg et nationalt kompromis, som sikrer vores erhverv fred 10 år frem, så vores finansieringspartnere får tillid til landbruget, sagde han.

Til dette udsagn svarede Jakob Ellemann-Jensen:

- Du har ret i, at flere unge skal ind i erhvervet, men hvis jeg kunne sikre fred i 10 år, ville jeg få Nobels Fredspris. Alle de slagsmål, der kan findes, de bliver fundet, når der er under et år til et folketingsvalg.

Martin Merrild var anderledes kontant i sin kommentar:

- Lad være med kun at brokke jer. På den måde taler I erhvervet ned og bidrager kun til, at de unge får frygt for at blive landmænd.

Ellemann-Jensen og Merrild noterede flittigt under debatten med den store forsamling. Foto: Jens Henrik Nybo
Mange af deltagerne i debatmødet ønskede mikrofonen for at enten at kommentere eller stille spørgsmål til ministeren og formanden. Foto: Jens Henrik Nybo
  • Jakob Ellemann-Jensen havde oven på en særdeles travl dag tid til at hilse på rigtig mange af de fremmødte. Foto: Jens Henrik Nybo
  • Trods økonomiske knubs oven på tørken var stemningen fin under Gefions debatmøde i Sorø. Foto: Jens Henrik Nybo
  • Så velbesøgt var debatmødet i Sorø, at enkelte af de fremmødte måtte stå op. Foto: Jens Henrik Nybo
  • Pas på med ikke at sætte jeres goodwill over styr, formanede miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen ved debatmødet hos Gefion i Sorø. Foto: Jens Henrik Nybo
  • Lad være med brokkeriet over at være landmand. Det skaber frygt hos de unge, som vi gerne vil have ind i erhvervet, mente Martin Merrild. Foto: Jens Henrik Nybo
  • Ellemann-Jensen og Merrild noterede flittigt under debatten med den store forsamling. Foto: Jens Henrik Nybo
  • Mange af deltagerne i debatmødet ønskede mikrofonen for at enten at kommentere eller stille spørgsmål til ministeren og formanden. Foto: Jens Henrik Nybo
Annonce
Annonce
Annonce
112

Hunde redder kvinde fra kraftig brand

112

Efter voldsomt overfald: Politiet kommer med nyt om 15-årig drengs tilstand

Guldborgsund

- Når sådan et chok rammer, har vi brug for at samles

Vejret

Weekenden bliver kold men byder på flere solstunder

112

15-årig overfaldet: Fire personer anholdt

Dølle

Snart går det løs: Hjælp os med dine vildeste Dølle-minder!

Sport

2.400 billetter solgt: Storkamp nærmer sig udsolgt

112

Stoppet med slagvåben og pistoler i bilen

Lolland

Politiet måtte give fortabt: Nu er påskemysteriet opklaret

Guldborgsund

Unikt projekt: Sygehuspatienter kan nu modtage behandling i eget hjem

Indland

Ydermure er styrtet sammen i den udbrændte del af Børsen

112

En person kørt på sygehuset efter sammenstød i trafikken

Lolland

Kommune fik kritik for ventetid: Handleplan skal rette op

Guldborgsund

Jyder tabte i Højesteret: Guldborgsund Kommune vinder strid om millioner

Lokal nyt

Kæmpe-lukning får konsekvenser: Fyringer rammer også lokalt

Sport

Lokal bokser bliver hovednavn ved professionelt stævne

Annonce
Annonce
112

National politienhed ransager på Falster: Sag af særlig grov karakter

Lokal nyt

Efter slagteri-lukning: Frygter at lokale svineavlere stopper

Indland

Afspærringer omkring Børsen opretholdes indtil mandag morgen

Indland

Danish Crown lukker Ringsted-slagteri og nedlægger 1200 job

Lolland

Rundt på gulvet over stor donation

Sport

Maribo-dreng skifter til dansk traditionsklub

112

Blev opdaget: Solgte narko på byens torv midt om dagen