cookie-og-privatlivspolitik

11

Billeder

Med Kirsebærgården har Birgitte Sally skabt et kursus- og retrætecenter midt i den smukke natur omkring Hov Vig og Slettermosen syd for Rørvig og kombineret det med et lille økologisk landbrug.
Foto: Denny Michael Jakobsen

Landbrugsnyt

En æstetisk perle midt i naturen

Birgitte Sally er rykket fra København til Odsherred, hvor hun har forvandlet Kirsebærgården til et stilrent kursus- og retrætecenter med et lille økologisk landbrug midt i det smukke landskab.
26. april 2018 kl. 08:40 Af Denny Michael Jakobsen

Annonce

Der bliver i øjeblikket talt meget om urbanisering, og at der bliver færre mennesker på landet. Men der er også dem, som flytter den anden vej og forsøger at skabe liv på landet.

Tag nu for eksempel Birgitte Sally. Den 53-årige iværksætter har boet på Frederiksberg i mange år, hvor hun siden 2004 har drevet kommunikationsbureauet Sally Kommunikation.

I maj 2015 besluttede hun sig for at købe det gamle husmandssted fra 1915, som hun på kort tid har forvandlet til et topmoderne kursus- og retrætecenter i den smukke natur omkring Hov Vig og Slettermosen syd for Rørvig i Odsherred. Stedet fungerer også som bed and breakfast, ligesom hun har startet et lille økologisk landbrug op.

- Jeg har haft en drøm om at finde et sted, hvor jeg kan drosle ned, hvor jeg kan leve af at være på stedet, og hvor jeg kan være tæt på naturen, siger Birgitte Sally, som selv er vokset op på en landejendom ved Ballerup, men som ikke har nogen landbrugserfaring.

- Jeg er iværksætter og har altid kastet mig ud i projekter, sådan er jeg bare skruet sammen. Jeg har snakket med en masse avlere om, hvad der giver mening, du kan kalde det en slags mesterlære. Og så skal du ikke være bange for at stille dumme spørgsmål, og du skal have en tro på, at det ikke er raketvidenskab, men at det er til at finde ud af, fortæller Birgitte Sally og fortsætter:

- Jeg har også læst en masse, blandt andet om foder. Allerede da jeg boede i København, begyndte jeg at abonnere på et fåreblad, fortæller Birgitte Sally, der også har fem medhjælpere, der fra tid til anden hjælper til med alt fra at så grøntsager til lave mad til gårdens gæster.


Vil skabe sammenhæng
På gårdens 4,5 hektar har hun foreløbig en mindre besætning af gotlandske pelsfår, lidt høns, ænder og senest fik hun i januar to sortbrogede danske landracesvin. Særligt de gotlandske pelsfår har hendes interesse.

- Det giver mening, at man kan bruge skindet og dermed reelt få noget ud af hele dyret. Det er lidt sjovt med nørderiet omkring pelsen, og det er et stort avlsarbejde, der skal til for at lave skindet, forklarer Birgitte Sally, som sælger skindet og lammekødet og også lidt ande- og kyllingekød. Svinekødet bliver det næste.

- Jeg vil gerne lave noget ordentligt kød, hvor jeg ved, at dyret har haft det godt. Dyret skal kunne bruge sine naturlige instinkter, og en gris skal kunne rode i jorden. Det er min motivation, og jeg vil gerne slå et slag for kvalitet frem for kvantitet. Der er en trend i tiden om, at vi gerne vil vide, hvor maden kommer fra, flere og flere vil hellere spise en høne, de har set gå på marken end en, der ligger i køledisken. Vi er blevet fremmedgjorte over for fødevarerne og har glemt, hvor de kommer fra. Derfor kan gæster på Kirsebærgården få en sammenhæng, de kan se dyrene på marken, se skindet og smage på varen, forklarer Birgitte Sally, som håber på et tidspunkt at kunne blive helt selvforsynende med fødevarer.

De bæredygtige principper skinner i det hele taget igennem overalt på Kirsebærgården. Den gamle kostald er totalt istandsat til kursuscenter med 14 sovepladser, køkken, kursussal og opholdsrum og bygget med bæredygtige løsninger.

Et pilerensningsanlæg renser alt spildevand fra gården, og der er etableret jordvarmeanlæg, som opvarmer bygningerne ved hjælp af vedvarende energi.


Bank trak i land
Det har da også kostet en pæn sum penge at renovere Kirsebærgården. Renoveringen af kostald og høloft, som er forvandlet til moderne kursuscenter i pagt med naturen, jordvarme og pilerensningsanlæg har kostet 3,5 mio. kr.

Hun har haft penge med fra salget af lejligheden på Frederiksberg, men skulle stadig ud og låne for at kunne sætte i stand, og det har i virkeligheden været den største udfordring.

- Selvom jeg stod med to millioner i hånden, trak Nordea sig og ville ikke låne penge alligevel. Heldigvis trådte Sparekassen Sjælland til og lånte mig penge til projektet, fortæller Birgitte Sally.

Med tiden håber hun også, at hun vil kunne leve af Kirsebærgården. Lige nu bidrager gården med to tredjedele af økonomien, mens hendes kommunikationsbureau finansierer resten, men i takt med, at hun drosler ned på bureauet, skulle gården gerne kunne stå på egne ben.


Ligesom bofællesskab
Kursuscenteret bliver brugt til yogaundervisning, og virksomheder holder møder og konferencer i lokalerne. Der er også foreninger, som booker lokalerne til naturture i området, ligesom der er guidede vandreture i området i samarbejde med en guide fra Dansk Vandrelaug.

- Det er meget velegnet til folk, der vil være aktive i naturen, fortæller Birgitte Sally.

I skolernes ferie bruges lokalerne til bed and breakfast. Der er i alt 14 sovepladser, og i samarbejde med restauranter i området sørger hun for forplejning. I det hele taget er hun overrasket over, hvor godt sammenholdet er blandt de lokale i Odsherred.

- At flytte herud har næsten været som at flytte i bofællesskab. Folk vil hinanden og hjælper hinanden med arrangementer, hvor man hver især byder ind med noget forskelligt. Så folk skal ikke være så bange for at flytte på landet. Alle har samme interesse i at få Odsherred til at vokse og få flere til at flytte herop, siger Birgitte Sally, som også roser kommunens erhvervsservice for at være gode til at få samarbejdet op at køre.

Birgitte Sally vil også gerne selv være med til at skabe lokale arbejdspladser og har blandt andet været mentor for flere kontanthjælpsmodtagere.


Mange projekter i søen
Det er sket rigtig meget på de kun tre år, hun har boet på gården. Hun har netop åbnet en café og gårdbutik, hvor man kan købe kød fra gårdens dyr og få serveret en kop kaffe og kage, sandwich eller en is.

Derudover er hun ved at anlægge en større køkkenhave til grøntsager, som skal sælges til lokale restauranter. Og hun har planer om at bygge en lade, hvor der kan være boder og bænke ved arrangementer som Fårets dag og høstmarkedet i september.

- Jeg har lovet familien at tage en puster, for der er sat rigtig mange ting i gang, siger Birgitte Sally, som har to børn på 28 og 31 år, der bor i København.

- Bortset fra økonomien har tiden været den anden store udfordring. Det er svært at få alle ender til at hænge sammen, siger iværksætteren.

Hun har som et forsøg besluttet ikke at holde sine kommunikationskurser uden for huset fra marts til september for på den måde at kunne bruge mere tid på gården.

Hvad er den største glæde ved at være flyttet til Kirsebærgården?

- Det er at bo midt i naturen, og at lykkes med de projekter, jeg har sat i søen, slutter Birgitte Sally.

Du kan læse mere om Kirsebærgården på www.kirsebaergaarden.comKOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce i kategorien "Landbrugsnyt":
Annonce