cookie-og-privatlivspolitik
Deltagerne blev ledt rundt til forskellige sessioner i markerne på Thinghøj.

5

Billeder

Deltagerne blev ledt rundt til forskellige sessioner i markerne på Thinghøj.
Foto: Denny Michael Jakobsen

Landbrugsnyt

En dag i frøavlens tegn

Store Frødag bød på godt vejr, pænt fremmøde og masser af fagligt input til frøavlere og nysgerrige planteavlere.
20. juni 2019 kl. 15:03 Af Denny Michael Jakobsen

Annonce

Vejret kunne næsten ikke have være bedre, da Østdansk Landboforening 19. juni holdt Store Frødag for anden gang. Masser af sol og milde temperaturer afløste periodens ellers ustadige vejr.

Store Frødag blev første gang holdt for fire år siden, hvor det var gratis at deltage. I år var Store Frødag blevet opgraderet med et langt mere omfattende fagligt indhold og derfor deltagerbetaling.

Det lokkede omkring 600 deltagere til, og formand for Østdansk Landboforening, Jørgen Petersen, er stolt og glad over det vellykkede arrangement.

- 600 er mere, end vi regnede med og absolut til den gode side. En succes kort sagt. Jeg er virkelig stolt over de reaktioner, vi har fået gennem hele dagen. Store Frødag er kulminationen på over tre års arbejde, og den indsats, der er lagt af bestyrelsen og vores flittige medarbejdere har virkelig båret frugt, siger Jørgen Petersen.

Arrangementet foregik på den tidligere forsøgsgård Thinghøj ved Store Heddinge, hvor Jørgen Petersens søn Christian Petersen i dag bor. Driften står begge for.

De mange hundrede besøgende blev klogere på frøproduktion og deltog i guidede ture til markforsøg. Derudover var der stande, hvor maskinfirmaer viste grejet frem, og blndt andre Seges, DLF, Danmarks Biavlerforening og Danish Agro, der var hovedsponsor, deltog også, ligesom der var indlæg fra en række oplægsholdere i Speaker's Corner.

- Den første Store Frødag var mere en markvandring, hvorimod dette års Store Frødag var mere spændende på det faglige plan. Frømarkerne er sået for et par år siden, og det har betydet, at vi har kunnet vise nogle helt andre forsøg med afpudsede marker. Konceptet er mere landmændenes synsvinkel nu. Det er ikke bare nogle små forsøg, hvor man ser på sorter, det er hele marker, og det gør resultatet mere synligt.

Frøavlerne kunne bl.a. se afpudsnings- og radrensningsforsøg, en økologisk demonstrationsmark med udlæg af strandsvingel og hvidkløver og demonstrationsparceller med bivenlige vildtafgrøder. Der var også nyt om svampe- og ukrudtsbekæmpelse i spinatmarken.


Vælg den rigtige indstilling

Et andet af fokusområderne på Store Frødag var såmaskiner og såmetoder.

- De fleste såmaskiner koster omkring en million kroner, så det er ikke ligegyldigt, hvad man vælger. Det er vigtigt, man er meget omhyggelig med at indstille maskinen, så den sår i den rigtige dybde. Det er næsten vigtigere end selve maskinen, fortæller Jørgen Petersen.

Østdansk Landboforening vil nu evaluere på Store Frødag, men med de mange positive tilbagemeldinger fra deltagerne er det ikke utænkeligt, at Store Frødag vender tilbage for tredje gang.

- Vi er særdeles godt tilfredse med antallet af gæster, vejret og stemningen på pladsen, så det sparker jo til, at man får lyst til at gøre det igen, siger Jørgen Petersen.

En pølsevogn forsynede på dagen deltagerne med alle de pølser, de kunne spise, og de blev fortæret i de hvide pavilloner, hvor der blev mulighed for at tale og netværke med andre frøavlere.

Gården Thinghøj blev oprindeligt købt i 1947 af Stevns Landboforening, der skabte deres egen forsøgsgård på stedet. I 1980 overtog Jørgen Petersen gården, og i dag driver han og sønnen Christian 655 hektar med forskellige afgrøder, hvor fokus ligger på frøavl.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her